Pierwszy nastaw
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Jakie drożdże polecilibyście na "pierwszy raz" na kolumnie?
Myślę, żeby próbować zrobić czysty %, chyba z cukrówki.
Mam doświadczenie w robieniu win.
Chciałbym zrobić 2 fermentacje, jedną w ciepłym miejscu, drugą ze względu na warunki w zimniejszym miejscu. Panują tam warunki 2-10 stopni, myślę, żeby ocieplić butlę i może jakoś będzie.
Chyba, że ktoś ma jakieś inne propozycje?
Myślę, żeby próbować zrobić czysty %, chyba z cukrówki.
Mam doświadczenie w robieniu win.
Chciałbym zrobić 2 fermentacje, jedną w ciepłym miejscu, drugą ze względu na warunki w zimniejszym miejscu. Panują tam warunki 2-10 stopni, myślę, żeby ocieplić butlę i może jakoś będzie.
Chyba, że ktoś ma jakieś inne propozycje?
Ostatnio zmieniony 2015-12-23, 00:30 przez spamik112, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Tak mi się wydaje, że nadszedł już czas na zbożówki i jestem już po pierwszym zacieraniu. Zacierałem śrutę kukurydzy i pszenicy po odfiltrowaniu wyszło 30 ltr - 13 Blg. i nie wiem czy warto to puszczać na rurki.
Tak sobie myślę jakbym ten zacier jeszcze raz wlał do gara wsypał nową porcję śruty kukurydzy i ponownie zatarł enzymami. / enzym upłyniający 95 stopni- scukrzający 62 stopnie tak robiłem /.
A może kupić glukozę lub może lepszy byłby cukier trzcinowy i dołożyć do stężenia 22 Blg.
Proszę poradzcie coś.
http://www.bimber.info/forum/templates/ ... /icon8.gif
Tak sobie myślę jakbym ten zacier jeszcze raz wlał do gara wsypał nową porcję śruty kukurydzy i ponownie zatarł enzymami. / enzym upłyniający 95 stopni- scukrzający 62 stopnie tak robiłem /.
A może kupić glukozę lub może lepszy byłby cukier trzcinowy i dołożyć do stężenia 22 Blg.
Proszę poradzcie coś.
http://www.bimber.info/forum/templates/ ... /icon8.gif
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez seta, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj.
Czego oczekujesz po tej zbożówce, co chcesz uzyskać na końcu?
Jeśli to ma być zbożówka to żadne cukry nie wchodzą w grę.
Ile dałeś śruty na te 30 litrów?
Czego oczekujesz po tej zbożówce, co chcesz uzyskać na końcu?
Jeśli to ma być zbożówka to żadne cukry nie wchodzą w grę.
Ile dałeś śruty na te 30 litrów?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mlody, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Na początek chciałem zrobić dobrej klasy spirytus. Ciekawy jestem jaka byłaby różnica wódki zrobionej ze zboża a cukru, a później na krótkiej rurce zrobić bimberek i parę miesięcy go potrzymać do degustacji, a jeszcze palone wiórki dębowe.
1 kg śruty na 3 ltr wody.
1 kg śruty na 3 ltr wody.
Ostatnio zmieniony 2016-01-29, 12:38 przez seta, łącznie zmieniany 2 razy.
Czy to była śruta czy ospa bo strasznie mało blg ci wyszło przy takim stosunku wody do śruty.
Jeśli ma to byś spirytus to i tak musisz to robić na dwa a nawet na 2,5 raza, czyli pierwszy odbiór na szybko jak leci, więc odebrał bym jak leci wszystko i nastawił następny nastaw od nowa. Tylko masz blg jakbyś robił piwo nie wiem skąd
Potem rektyfikacja wszystkiego.
Ps. Filtrowałeś przed fermentacją?
Jeśli ma to byś spirytus to i tak musisz to robić na dwa a nawet na 2,5 raza, czyli pierwszy odbiór na szybko jak leci, więc odebrał bym jak leci wszystko i nastawił następny nastaw od nowa. Tylko masz blg jakbyś robił piwo nie wiem skąd
Potem rektyfikacja wszystkiego.
Ps. Filtrowałeś przed fermentacją?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Enzymy nie były problemem, ile było tej kukurydzy?
Ile dałeś w sumie śruty na ile wody?
Ile dałeś w sumie śruty na ile wody?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mlody, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Poprzedni post poprawiony, przepraszam miało być 3 ltr. wody...
8kg kukurydzy+2kg pszenicy na 30 ltr. wody.
A może być tak, że to jest już za stara kukurydza ma ponad rok!
Mąka już zatarta wyszedł słodki syropek ciekawe ile będzie blg jak ostygnie.
[ Dodano: 2016-01-29, 17:58 ]
Zacier z mąki zrobiony wyszedł bardzo słodki syrop blg nie da się sprawdzić bo jest za gęsty. W związku z tym dokupiłem 5kg mąki pszennej -zacier z kukurydzy do garów i jeszcze raz zacieram mąkę. Enzymów będzie ponad 3 krotnie więcej bo zadaję więcej czy są szkodliwe?
Drożdże Fermiol mają już ponad rok ale mam nadzieję, ze wystartują. Co wyjdzie to napiszę. Uf ale ciężki kawałek chleba.
8kg kukurydzy+2kg pszenicy na 30 ltr. wody.
A może być tak, że to jest już za stara kukurydza ma ponad rok!
Mąka już zatarta wyszedł słodki syropek ciekawe ile będzie blg jak ostygnie.
[ Dodano: 2016-01-29, 17:58 ]
Zacier z mąki zrobiony wyszedł bardzo słodki syrop blg nie da się sprawdzić bo jest za gęsty. W związku z tym dokupiłem 5kg mąki pszennej -zacier z kukurydzy do garów i jeszcze raz zacieram mąkę. Enzymów będzie ponad 3 krotnie więcej bo zadaję więcej czy są szkodliwe?
Drożdże Fermiol mają już ponad rok ale mam nadzieję, ze wystartują. Co wyjdzie to napiszę. Uf ale ciężki kawałek chleba.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez seta, łącznie zmieniany 2 razy.
Przed wyjazdem do pracy sprawdziłem co dzieje się w bańce i jest to wszystko kwaśne śmierdzące i nadaje się tylko do porcelanki. Drożdże pracują, temperatura zacieru 33,5 st.
Jak trochę ochłonę jeszcze raz spróbuję z mąką.
Jak trochę ochłonę jeszcze raz spróbuję z mąką.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez seta, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości