Rum
Rum
Witam, chciałbym zapytać bo pierwszy raz robię a przynajmniej takie miałem zamiary rum, bardzo lubię ten trunek ale zawsze kupowałem sklepowy. Chciałbym zaznaczyć że zawsze robię z jabłek, śliwek i innych owoców bez drożdży i wychodzi wszystko. Problem polega na tym że od miesiąca moja beczka pomalutku "bulka" początki fermentacji były burzliwe i bardzo się cieszyłem. Dziś podałem próbie zacier i w garnuszku zagrzałem trochę zacieru z beczki i zapalił ale martwi mnie to bo bardzo słabo się palił, a zawsze jabłko lub śliwka to płonący garnuszek. Zainwestowałem w te beczkę i teraz nie wiem co zrobić. Beczka ma 200l. Dałem 8 paczek drożdży rum Yeast i 25kg melasy trzcinowej i chyba z 25 kg cukru trzcinowego i teraz miesiąc i ciągle pomału bulka, zacier nie jest już słodki jest raczej jak piwo ciemne ale bardzo delikatnie słodkie i słaby. Proszę o pomoc dodam że beczka stoi w piwnicy i na styropianie i nie jest jej zimno.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Nicram, łącznie zmieniany 1 raz.
Drozdze i melasa. A co do palenia to również nie rozumiem nie mieszkam w bloku a gotować bombę mogę w Czechach bo mam blisko nie rozumiem o co chodziło. Wynalazki miałem na myśli drozdze i inne sztuczne dodatki. Zawsze robiłem z owoców cukru i wody i naprawdę było pysznie.
[ Dodano: 2016-02-25, 21:54 ]
Ale chciałbym prosić o pomoc co mam z tym zrobić ? Ale tak krok po kroku bo nie wiem czy czekać czy kupić ten cukromierz czy dosyć cukru czy drożdży.?
[ Dodano: 2016-02-25, 21:54 ]
Ale chciałbym prosić o pomoc co mam z tym zrobić ? Ale tak krok po kroku bo nie wiem czy czekać czy kupić ten cukromierz czy dosyć cukru czy drożdży.?
Re: Rum
Co do mnie to melasa ma na maxa jakieś 33% cukru plus 25 kg cukru trzcinowego to daje jakieś około 35kg razem na beczkę 200 litrów powinno wejść do prawidłowego zacieru 50 do 55 kg cukru? Wniosek cukier przerobiło podczas burzliwej fermentacji i stanęły z głodu dodałbym 20 kg cukru i powinno ruszyć. Co do drożdży to ok jednak połowa by starczyło w zupełności?
Kapie kapie aż wykapie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości