Długi nastaw

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
kotan88
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2016-03-04, 09:34
Lokalizacja: portsmouth

Długi nastaw

Post autor: kotan88 » 2016-03-11, 06:52

Witam. Przyznaje ze dopiero zaczynam zabawę i jestem nowy na forum ale zbieram informacje od dłuższego czasu. Ostatnio wstawiłem nastaw. Około 6kg cukru (około bo nie będę wyliczał +/- 50g) do tego 21 l wody i 11g kwasku cytrynowego. pH nie sprawdzone bo nie miałem jeszcze miernika. Temperatura gdy wsypywałem drożdże to 27st C i początkowe Blg 22. Nastaw wstawiony w niedziele. Od 20 zaczął pracować. Dziś mamy piątek a on wciąż bąbelkuje. Gdy sprawdzam Blg poniżej zera (miernik zanurza się całkowicie)
Co robić i czy to normalne, na opakowaniu pisali ze fermentacja od 3 do 4 dni. Jeszcze dodam ze temperatura następnego dnia po zaczęciu fermentacji podskoczyła do 30.5 i pomału sobie spadała do 24.5 w chwili obecnej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kotan88, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2016-03-11, 08:28

Jeżeli spławik masz pewny i na pewno dobrze pokazuje, to zlej nastaw z nad padłych drożdży i wtedy zobaczysz czy fermentacja trwa nadal. U mnie kilka razy miałem taki przypadek, że nastąpiło już samoczynne klarowanie a padłe drożdże dalej wypuszczały jakieś gazy. Jeżeli przetrzymasz za długo taki nastaw to się zaśmierdzi.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

kotan88
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2016-03-04, 09:34
Lokalizacja: portsmouth

Post autor: kotan88 » 2016-03-11, 11:03

Ok dzieki za odpowiedz. Dzisiaj wezme i zleje i zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieje ze jeszcze nic sie nie spaskudzilo.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kotan88, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-11, 11:42

Prawdopodobnie to Co2 Ci bąbelkuje więc skoro spławik tonie to zlej znad osadu, porządnie wymieszaj w celu odgazowania i na rury lub do klarowania. Ja najpierw porządnie mieszam a później klaruję.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-03-12, 10:52

Fermentacja zazwyczaj trwa dłużej niż podana na opakowaniu przez producenta. U mnie przykładowo nie zdarzyło się jeszcze by T24 przerobiły mi w 24h. Zawsze trochę dłużej to trwało.
Róbmy Swoje

kotan88
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2016-03-04, 09:34
Lokalizacja: portsmouth

Post autor: kotan88 » 2016-03-15, 08:04

Po 6 dniach od poczatku fermentacji zlalem z nad osadu i juz przestalo babelkowac (tak jak mowiliscie) potem poszlo do klarowania. Teraz czeka juz na kolumne. Dziekuje bardzo za wszelkie podpowiedzi. Teraz juz wiem na przyszlosc czego sie spodziewac.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kotan88, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości