Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach
Dzięki wszystkim za rady.
Zatem zejdę z odbiorem na 30 ml.
Jak temp. zacznie rosnąć zakręcam zaworek i czekam z 15 minut co się powinno stać ? Temperatury mają się zrównać czy mają stanąć w miejscu ?
Zatem zejdę z odbiorem na 30 ml.
Jak temp. zacznie rosnąć zakręcam zaworek i czekam z 15 minut co się powinno stać ? Temperatury mają się zrównać czy mają stanąć w miejscu ?
Ostatnio zmieniony 2016-03-14, 23:17 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
Ok rozumiem.
Jakie najlepsze temperatury powinny panować na 1/3 i 2/3 przez okres odbioru?
Ja mam tak różnie pomiędzy na 1/3 77,50 a 78,70.
Jakie najlepsze temperatury powinny panować na 1/3 i 2/3 przez okres odbioru?
Ja mam tak różnie pomiędzy na 1/3 77,50 a 78,70.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
Tym się bardzo nie przejmuj. Temperatury mogą się różnic tym bardziej, że termometry mogą przekłamywać. Idealna temperatura to 78,3 ale w laboratoryjnych warunkach gdzie ciśnienie, temperatura otoczenia i inne są wzorowe. Po stabilizacji i pierwszych setkach odbioru sprawdź temperaturę na 10 tej półce i to Twoja temperatura dnia.
10 półka? Jaka to wysokość?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
Termometr w kegu prawdę mu powie, to fakt, ale zaprawdę powiadam wam, że prawdziwą prawdę kiedy ma kończyć odbiór serca powie mu dobra czujka (sterownik) i elektrozawór, u mnie zamyka przy 96 stopniach w kegu wszystko co powyżej 96 stopni, to też spiryt, ale traktuję go już jako wzbogacenie następnego wsadu, więc suma sumarum na swoje wychodzę
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Oj napisali by ale jak się czyta kol. Daro to witki opadają.magas pisze:To niech ci piszą ci co robią, bo ja tancerz gawędziarz....
Choćby ostatni post. Ja również wielu rzeczy nie stosuję ale czytałem że niektóre są podobno przyjemne
@ Daro1003
Tobie proponuje abyś zapoznał się z podstawowymi pojęciami i tematami typu "start kolumny" oraz "jak prowadzę swój proces". Twoje efekty są wynikiem niewiedzy a to podstawa w naszym hobby.
czytam nie pytam
Przyznam się ze to prawda nie mam dużej wiedzy na ten temat. Zakupiłem kolumnę jakiś rok temu wlałem nastaw postępowałem wg. instrukcji producenta i leciało. Przerabiam tego trochę ok 150l nastawu co weekend i od roku obserwuje właśnie takie niuanse o których piszę.
Dzięki wszystkim za rady zakupuje termometr do kega w weekend puszczam wg nowych instrukcji.
Dzięki wszystkim za rady zakupuje termometr do kega w weekend puszczam wg nowych instrukcji.
Jak mi wychodziło 8l z beczki 50l gdzie było 16kg cukru to nie wnikałem i robiłem jak pisałem wyżej. Wydawało mi się że jest wszystko ok więc nie szukałem udoskonaleń. Ale od pewnego czasu właśnie coś jest nie tak i często zdarzają mi się mniejsze odbiory dlatego napisałem ten temat w którym już otrzymałem pewne instrukcje i wiem na co zwrócić uwagę podczas procesu.
Fajny cytatatDaro1003 pisze:Przyznam się ze to prawda ...postępowałem wg. instrukcji producenta i ,,,leciało. Przerabiam tego trochę ok 150l nastawu co weekend i od roku obserwuje właśnie takie niuanse o których piszę.
Ty kolego powinieneś być już "miszczem" świata i okolic
A jednak coś poszło nie tak, tak po krótce obleciałem Twoje posty i nie znalazłem kto Ci robił maszynkę i kto pisał instrukcję?
Uwagi oczywiście mam, ale puki co trzymam jęzor tam gdzie jego miejsce, jak zresztą większość tego forum i czekam na konstruktywne pytania poparte doświadczeniami. Doczytaj o prowadzeniu procesu i wtedy pogadamy.
Tak Ci się tylko wydaje, bo Ty nie wiesz że ja wiem gdzie popełniasz błędy, a one wylezą podczas następnych destylacji.i wiem na co zwrócić uwagę podczas procesu.
Smutne ale prawdziwe.
czytam nie pytam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości