Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-14, 21:01

Ogólnie to zejdź z odbiorem do 30ml i zobaczysz. Jak nie wyciągniesz tych 8 litrów to rób jak pisał Magas czyli jak temp skoczy to zakręcaj i czekaj na ustabilizowanie. Koniecznie użyj termometru w kegu i zapamietaj temperaturę, przy której kończysz proces.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 21:14

Dzięki wszystkim za rady.
Zatem zejdę z odbiorem na 30 ml.
Jak temp. zacznie rosnąć zakręcam zaworek i czekam z 15 minut co się powinno stać ? Temperatury mają się zrównać czy mają stanąć w miejscu ?
Ostatnio zmieniony 2016-03-14, 23:17 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-14, 21:15

Powinna zejść do początkowego poziomu.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 21:22

Ok rozumiem.
Jakie najlepsze temperatury powinny panować na 1/3 i 2/3 przez okres odbioru?
Ja mam tak różnie pomiędzy na 1/3 77,50 a 78,70.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-14, 21:27

Tym się bardzo nie przejmuj. Temperatury mogą się różnic tym bardziej, że termometry mogą przekłamywać. Idealna temperatura to 78,3 ale w laboratoryjnych warunkach gdzie ciśnienie, temperatura otoczenia i inne są wzorowe. Po stabilizacji i pierwszych setkach odbioru sprawdź temperaturę na 10 tej półce i to Twoja temperatura dnia.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 21:30

10 półka? Jaka to wysokość?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-14, 21:33

Pierwszy termometr od kega - jakieś 30-40cm.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2016-03-14, 21:36

Termometr w kegu prawdę mu powie, to fakt, ale zaprawdę powiadam wam, że prawdziwą prawdę kiedy ma kończyć odbiór serca powie mu dobra czujka (sterownik) i elektrozawór, u mnie zamyka przy 96 stopniach w kegu wszystko co powyżej 96 stopni, to też spiryt, ale traktuję go już jako wzbogacenie następnego wsadu, więc suma sumarum na swoje wychodzę :mrgreen:
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 21:39

Kurde nigdy nie stosowałem termometru w kegu od teraz zaczynam to obserwować.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-03-14, 21:50

magas pisze:To niech ci piszą ci co robią, bo ja tancerz gawędziarz.... :mrgreen:
Oj napisali by ale jak się czyta kol. Daro to witki opadają.
Choćby ostatni post. Ja również wielu rzeczy nie stosuję ale czytałem że niektóre są podobno przyjemne :twisted:

@ Daro1003
Tobie proponuje abyś zapoznał się z podstawowymi pojęciami i tematami typu "start kolumny" oraz "jak prowadzę swój proces". Twoje efekty są wynikiem niewiedzy a to podstawa w naszym hobby.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 22:12

Przyznam się ze to prawda nie mam dużej wiedzy na ten temat. Zakupiłem kolumnę jakiś rok temu wlałem nastaw postępowałem wg. instrukcji producenta i leciało. Przerabiam tego trochę ok 150l nastawu co weekend i od roku obserwuje właśnie takie niuanse o których piszę.

Dzięki wszystkim za rady zakupuje termometr do kega w weekend puszczam wg nowych instrukcji.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-03-14, 22:44

Przy takich przebiegach, to ilościowo powinieneś wyrabiać coś średnio około zbiornika paliwa co miesiąc :mrgreen: Licząc już na raz, to będzie jakieś 12 odpaleń maszyny w miesiącu.... Ten sprzęt już sam powinien Cię nauczyć obsługi.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 22:49

Jak mi wychodziło 8l z beczki 50l gdzie było 16kg cukru to nie wnikałem i robiłem jak pisałem wyżej. Wydawało mi się że jest wszystko ok więc nie szukałem udoskonaleń. Ale od pewnego czasu właśnie coś jest nie tak i często zdarzają mi się mniejsze odbiory dlatego napisałem ten temat w którym już otrzymałem pewne instrukcje i wiem na co zwrócić uwagę podczas procesu.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-03-14, 23:47

Daro1003 pisze:Przyznam się ze to prawda ...postępowałem wg. instrukcji producenta i ,,,leciało. Przerabiam tego trochę ok 150l nastawu co weekend i od roku obserwuje właśnie takie niuanse o których piszę.
Fajny cytatat :mrgreen:
Ty kolego powinieneś być już "miszczem" świata i okolic :D
A jednak coś poszło nie tak, tak po krótce obleciałem Twoje posty i nie znalazłem kto Ci robił maszynkę i kto pisał instrukcję?
Uwagi oczywiście mam, ale puki co trzymam jęzor tam gdzie jego miejsce, jak zresztą większość tego forum i czekam na konstruktywne pytania poparte doświadczeniami. Doczytaj o prowadzeniu procesu i wtedy pogadamy.
i wiem na co zwrócić uwagę podczas procesu.
Tak Ci się tylko wydaje, bo Ty nie wiesz że ja wiem gdzie popełniasz błędy, a one wylezą podczas następnych destylacji.
Smutne ale prawdziwe.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-15, 08:42

Sprzęcik robił mi Kolega Paweł z siedestyluje. Polecił mi go kolega z tego forum ale o tym już pisałem.
Gdybym kolego Zbyszku wiedział gdzie leży problem nie byłoby tego tematu a TY do swojej wypowiedzi mogłeś dodać słowa naszego "wodza" z lat 90 "wiem ale nie powiem" :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości