Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach

Post autor: Daro1003 » 2016-03-13, 11:28

Witam
Chciałbym poddać dyskusji pewien temat który obserwuję od dawna u siebie.

Robię identyczne nastawy cukrowe:

- 16kg Cukru
- Drożdże Biowin Turbo 48 lub Alcotec Turbo 48
(robię zawsze identyczne nastawy po 4 beczki 50l każda)
- Czas fermentacji do 7-8 dni
- Blg poniżej 0 (zielony pasek 0 jest zawsze utopiony ok 5mmm)

Mając takie 4 identyczne leje do kego 50l i zapuszczam kolumnę aabratek.
Często nie udaję mi się uzyskać stabilizacji tz nie uzyskam dwóch identycznych temp. ne termometrze na 1/3 i 2/3 kolumny temperatury różnią się nawet o 1stopień.
Końcowy efekt też jest bardzo różny często uzyskuję 8 litrów czystego 95% a czasem tylko 5l czystego 95%

Gdzie jest przyczyna ? 4 beczki stoją obok siebie w temp 20stopni często dogrzewam je przez czas fermentacji grzałkami po 500W mając sterownik akwariowy od rybek ustawiony na podtrzymanie 25stopni.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-03-13, 12:47

Może remedium na rozrzut uzysków byłaby beczka 220l?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-13, 13:51

Pewno tak z tym że nie mam zbytnio miejsca na taka bekę wiadomo szeroka wysoka nie wygodna w obsłudze. Beczki 50l są wygodnie.

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-03-13, 13:52

Tak, tylko Darowi nie o to tylko chodzi, tzn nie o remedium, a o przyczynę. Lepiej leczyć przyczyny, nie skutki.
Daro, mam dokładnie takie same problemy. Raz mam z kega 30l 4,5-5l, a nieraz znacznie mniej ok.3l. :nie_wiem
He, he nawet beczki mam takie same jak Ty, tylko o jedną więcej. Może w tych bekach tkwi przyczyna :mrgreen:

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-13, 14:01

Zrobiłem teraz 3 beczki zapisałem datę i ilości cukru oraz drożdże jakie dodałem. do dwóch beczek po 50l dałem czerwone T48 do jednej dałem Turbo 48 z Biowinu. Dokładnie teraz zanotuje wszystko po kolei mianowicie ile uciągnę z którego zacieru i w jakich temperaturach.

Jeszcze temat cukru robię na "Cukier Biały" może lepszy "Królewski" ?

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-03-13, 17:06

Czyżby w tych dwóch gatunkach cukru były różne zawartości cukru w cukrze?
Róbmy Swoje

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-03-13, 17:06

Może beczki jakieś głodne się trafiają, na cukromierzu powinno schodzić do -4. Przelicz podziałkę i będzie widać ile musi zejść. Może cukier różnej jakości się trafia, albo jakiś chochlik w procesie siedzi... Na tych portach temperatura nigdy nie będzie taka sama, 1 stopień różnicy to trochę za dużo, może termometr coś źle pokazuje. Tu ważne jest, by była stabilna.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-13, 17:48

Chodzi mi głównie o efekt końcowy którego raz mam 8l a raz 5l.
Skala cukromierza jest tylko do 0 i tyle ale w nastawie zanurza mi się więcej jeszcze ok 4-5mmm czyli gdyby była skala to byłoby pewno z -3 -4. Identycznie pokazuję mi czystą kranówkę jak i gotowy nastaw. Dla pewności zakupiłem cukromierz innej firmy ale obydwa pokazują identycznie.
Dziwny temat z tymin osiągami wale 16 kg cukru na 50l i mam czasem 8l a czasem 5l proste pytanie od czego to zależy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-03-13, 18:17

Żeby wyeliminować różnice w nastawach wymieszaj nastawy przed destylacją - np. po 9l z każdej beczki i trzy takie procesy - jesli będą nadal tak duże różnice, to trzeba wziąć pod lupę samą destylację.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-13, 18:22

Ok dzięki spróbuje tak zrobić.
Temat taki jeszcze że nie klaruje tylko leje mleko jak jest tylko poniżej 0 blg.

Destylacja zawsze identycznie wg instrukcji Pana Pawła z forum siedestyluje od niego również sprzęt.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2016-03-13, 19:27

Ja stawiał bym na jakość cukru, bo sami wiemy, że jeden drugiemu nie równy, a drożdże z Biowinu bym sobie odpuścił większego badziewia nigdy nie miałem. Co do różnic w odbiorze, to aż tak wielkie nigdy mi się nie przytrafiały 3l :shock: :nie_wiem
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-03-13, 20:11

Daro1003 pisze:... Destylacja zawsze identycznie wg instrukcji Pana Pawła z forum siedestyluje od niego również sprzęt.
Może instrukcja Pana Koalaka jakaś "nie profesjonalna"?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-13, 20:12

Nie pisałem na forum Pawła.

Jeśli Biowin to badziewie więc co polecacie ? Nie ukrywam że szukam czegoś dobrego.
Używałem dużo Alcotec Turbo 48 ale coś po zmianie opakowania zauważyłem właśnie dużo mniejsze odbiory a pewien sprzedawca powiedział mi że producent spuścił cenę.

Co do instrukcji sprawdzą mi ją kiedyś na PW kolega OLO 69 i twierdził że jest wszystko ok. Ale oczywiście chętnie zasięgnę rady innych kolegów.

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-03-13, 21:34

Ja od roku używam Black label i mam takie same problemy, ale tu bym nie upatrywał problemu. Zawsze używam turbo klara alcoteca. Do kega wlewam niemal czystą wodę. Do 50l nastawu używam 14kg cukru. Warunki fermentacji zawsze takie same (to samo pomieszczenie). Balingomierz około -4. Warunki rektyfikacji zawsze podobne. Co jest nie tak?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-03-13, 22:46

Jeśli coś jest nie tak, jak wszystko na tak, to znaczy, że nie odbierasz całego alkoholu z kotła.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości