Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
HomoChemicus
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2014-01-27, 17:54
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach

Post autor: HomoChemicus » 2016-03-14, 10:02

Daro1003 pisze:Mając takie 4 identyczne leje do kego 50l...
Wlewając 50l nastawu do 50l kega można być pewnym, o wlewaniu się nastawu do kolumny. Choć wątpię, aby to było powodem.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 10:51

Zawsze leje nie do pełna w kegu zostawiam ok 10cm.
Próbowałem ciągnąc na maksa aż temperatury zaczną drastycznie rosnąć i tak nawet dociąłem do 90 stopni na 1/3 kolumny wiec chyba wydarłem wszystko z kega co możliwe a efekt końcowy i tak było ok 5-6 litrów przy 16kg cukru na 50l.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-03-14, 11:07

Przy robieniu kolejnego nastawu zmierz blg po wsypaniu cukru do wody. Możliwe, że coś z cukrem nie teges.
OLO 69

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-03-14, 11:38


Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 12:34

Robiłem kolego Pirat na tym i na nich jest mniej wiecej jednakowo 12kg cukru i beczka 50l i wyciągam 5l czystego 95% a ja chciałem zrobić na 16kg cukru i 50l i na tych Alcotec 48 mam różnice wyciągam tak 5-8l z tym że częściej 5-6l i chcę dojść dlaczego właśnie są różnice 5l a 8l to różnica przy takiej samej ilości cukru.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-03-14, 16:26

No to opisz dokładnie na czym i jak odbierasz.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 18:07

Kolumna Aabratek f70 keg 50 grzanie elektryczne 3x2kW

Na start wszystkie 3 grzałki. Następnie odłączam jedną grzałkę 2kW dwie pozostałe skręcam do mocy 3.5kW wg zaleceń producenta.
Odbieram 150ml na otwartym zaworku następnie przykręcam do odbioru ok 2 krople na sekundę i odbieram tak 350ml w tym czasie kolumna się ustabilizuje i temperatury często na 1/3 i 2/3 kolumny są bardzo zbliżone np. 1/3 77,80 a na 2/3 77,60 po odebraniu 350ml spuszczam jeziorko ale odkręcając zaworek nie więcej niż do odbioru 40ml na minutę. Mam poznaczone kreski markerem na zaworku. Następnie odbieram ok 30ml na minutę aż temp na 1/3 nie zmieni się o 0,3 stopnia jeśli na 1/3 temp zmieni się z 77,80 na 78,10 przykręcam zaworek do odbioru 20ml na minutę tak ciągnę do momentu aż temp na 2/3 kolumny nie zmieni się o 0,3 czyli z 77,60 na 77,90 - kończę proces czasem ciągnę aż nie zmieni się o 0,4.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-14, 18:18

Czy masz termometr w KEG`u? Jeśli tak to przy jakiej temperaturze w kotle kończysz proces?

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 18:20

Właśnie nie mam kapilary w kegu. Tz mam ale jest ona gdzieś w połowie kega więc jest zanurzona. Musze dorobić w górnej części kega obok wlewu.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-14, 18:30

To dobrze jak jest zanurzona... możesz w nią wpuścić sondę termometru?
Ja mam port termometru prawie do samego dna. Czujkę wsuwam do samego końca aby mierzyć temperaturę cieczy. To jest bardzo pomocny termometr. Dzięki niemu wiem ile mniej więcej potrwa jeszcze proces i ile % mam w KEG`u.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 18:32

Ja mam kapilarę właśnie poniżej połowy i wpuszczona ok 15cm w głąb kega. Mogę w nią włożyć sondę bez problemu.
Jakie temperatury kończą proces w kegu ?

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-14, 18:36

No to skoro tak masz to tylko termometr dokup i trzymaj sobie tam jeden na stałe.
U mnie koniec procesu to lekko ponad 97 stopni. Ostatnio przy pszenicy ciągnąłem do 98,5. Ogólnie im bliżej 100 tym jesteś bliżej końca ;)
Czy pompujesz kolumnę z resztek spirytusu czy nie?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-03-14, 20:53

Nie wyciągasz wszystkiego spirytusu z kega, znów się powtarzam, gdy już uznasz następnym razem że to koniec to, nie wyłączaj grzania, tylko zakręć odbiór, na 15 minut i zobacz ile ci zostanie jeszcze spirytusu, ale za pierwszym razem odbieraj dwa razy wolniej, niż zwykle, czynność możesz powtórzyć.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-14, 20:55

Uważam dokładnie jak Ty Magas. Termometr w kegu prawdę mu powie.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2016-03-14, 20:57

Czyli widzę że jestem koło końca zakręcam zaworek czekam 15 minut i co dalej odkręcam na odbiór ok 20ml na minutę jak to przy końcu robię i dalej będzie jeszcze szło?

I rozumiem że na początku pewnie odbieram za szybko czyli za 40ml na minutę zejdę na jakieś 30ml na minutę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości