Fermentacja słodu jęczmiennego - jak?

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane

Fermentacja jęczmienia - jak?

Bez filtrowania zacieru - fermentujemy wszystko zaraz po zacieraniu - później filtrujemy przed destylacją
9
69%
Z filtrowaniem zacieru - najpierw filtrujemy zacier i wysładzamy - fermentujemy tylko ciecz
4
31%
 
Liczba głosów: 13

whiskyfan
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2016-05-25, 23:51

Fermentacja słodu jęczmiennego - jak?

Post autor: whiskyfan » 2016-07-06, 22:55

Hej, zastanawiam się jak fermentujecie jęczmień pod destylację. Nie mówię tu oczywiście o browarze.
Pytanie też w ankiecie:

Fermentacja słodu jęczmiennego - jak?
1. Bez filtrowania zacieru - fermentujemy wszystko zaraz po zacieraniu - później filtrujemy przed destylacją
2. Z filtrowaniem zacieru - najpierw filtrujemy zacier i wysładzamy - fermentujemy tylko ciecz

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 2016-07-07, 18:15 przez whiskyfan, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Re: Fermentacja jęczmienia - jak?

Post autor: franta » 2016-07-06, 23:12

whiskyfan pisze:Hej, zastanawiam się jak fermentujecie jęczmień pod destylację. Nie mówię tu oczywiście o browarze.
Natomiast ja się zastanawiam czy ty aby nie jesteś leniem , poszukaj i poczytaj, temat wałkowany wielokrotnie.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

whiskyfan
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2016-05-25, 23:51

Post autor: whiskyfan » 2016-07-06, 23:15

Kurde no szukałem właśnie i nie mogłem znaleźć :/ chyba nie wiem jakie frazy wpisywać w szukarkę, poza tym chyba ankieta jest ok, bo przynajmniej będzie statystyka, więcej ludzi woli zagłosować niż się wypowiadać. No nie wiem, tak mi się wydaje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez whiskyfan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-07-06, 23:22

"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

whiskyfan
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2016-05-25, 23:51

Post autor: whiskyfan » 2016-07-06, 23:39

Ok, dzięki. Przejrzę sobie ten topic.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-07-07, 16:43

Czy ta ankieta dotyczy jęczmienia, czy słodu jęczmiennego.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-07-07, 18:08

A co jeśli nie filtruję w ogóle? Gotuję gęste... Tak robię najczęściej.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-07-07, 19:08

Ja też w ogóle nie filtruje przed destylacją - udaje się nie przypalać.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

whiskyfan
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2016-05-25, 23:51

Post autor: whiskyfan » 2016-07-07, 21:32

Nie mogę już zmienić ankiety ;) ale poprawiłem tytuł, oczywiście chodzi o słód.

A tak z ciekawości - jeżeli nie filtrujecie w ogóle to rozumiem, że nie robicie tego na pot stilu? ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez whiskyfan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-07-07, 21:44

A i owszem tak ;) Najwredniejsze chyba jest żyto w temacie nieprzypalenia. Korzystając z przepisu na Jacka Danielsa jaki umieścił kolega Radius byłem zaskoczony odpornością na przypalenie.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

whiskyfan
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2016-05-25, 23:51

Post autor: whiskyfan » 2016-07-07, 21:48

O, no to respekt :) Ja bym na bank przypalił. A czy nie jest tak, że im mniej tych wszystkich martwych drożdży na destylacji itp. tym lepiej? Chyba sporo się tego przedostaje w pot stilu?

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-07-07, 22:24

No i tu właśnie jest o wiele ciekawiej niż w przypadku zwykłej cukrówki - zarówno przy użyciu lubianych Fermioli jak i drożdży do Whisky nie czuć tego paskudnego smaku i aromatu po drożdżach. Może też coś jest w tym, że na 100 litrów zacieru na JD dałem tylko dwie paczki drożdży zamiast sugerowanych czterech. No i nie poganiam nigdy drożdży do pracy.
Ostatnio zmieniony 2016-07-08, 06:45 przez fuutro, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

whiskyfan
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2016-05-25, 23:51

Post autor: whiskyfan » 2016-07-08, 02:16

Fktycznie te wytyczne na opakowaniach drożdży są moim zdaniem przesadzone. Też daje mniej. Inna sprawa, że w przypadku whisky akurat, to nie jest pewnie mocno istotne, bo i tak to wszystko poleży, a może to i na dłuższą metę lepiej nawet.

Ja póki co fermentowałem ze wszystkim a przed destylacją mocno filtrowałem, ale mam zamiar zrobić tak jak z browarem i zobaczymy co z tego wyjdzie. Kusi mnie też dodanie niewielkiej ilości miodu tuż przed fermentacją.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości