Prosty przepis na bimber z jęczmienia

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-08-04, 21:19

Nie we wszystkim, bez krytycznie, się zgodzę z Kopyrem, ale na poczatek jego filmiki są the best.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-08-04, 21:56

kwik44 pisze: Nie zgodzę się z ostatnim zdaniem - śruta zacierana słodem 2:1 jest dużo bardziej bogata w smak i aromat niż samo zboże zacierane enzymami. Nawet jak na moje kiepskie kubki smakowe.
Hmmm... kolega chce pierwszy raz zacierać i robić coś z ziarna. Ja nadal nie odczuwam wielkich różnic (o ile w ogóle są) pomiędzy enzymami a słodem pomimo wykonanych kilkunastu zacierów. Nie mam się za znawcę ale te enzymy to są strasznie demonizowane przez niektórych.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-08-04, 22:35

Zawsze, zacier bedzie pochodną tego z czego powstał. A destylat pochodną zacieru. Powąchaj zboże nie słodowane i słód, nie czujesz różnicy? Jeśli Twoje destylaty pachną, smakują tak samo, to marnujesz słód.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-08-04, 22:49

Kto powiedział, że pachną tak samo? Napisałem, że te z enzymów nie ustępują tym ze słodu. Słód daje inne smaki bo to inny surowiec ale nie piszcie mi, że kukurydza z żytem zacierana na enzymach jest gorsza... Kowal dostał próbki i był bardzo zadowolony z rezultatu a to były enzymy. Jeszcze raz napiszę... smak słodu jęczmiennego będzie inny niż smak jęczmienia zacieranego enzymami ale czy gorszy to ja bym nie powiedział. Słód ma swoje smaki i je oddaje do trunku ale jeśli ktoś chce czystą kukurydzę to nie pozostaje mu nic innego jak enzym. Swoją drogą na początek polecam kukurydzę. Jest słodka, łatwa w filtrowaniu i stosunkowo wydajna.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-08-04, 22:56

JemioloSeba pisze:........... Ja nadal nie odczuwam wielkich różnic (o ile w ogóle są) pomiędzy enzymami a słodem pomimo wykonanych kilkunastu zacierów. Nie mam się za znawcę ale te enzymy to są strasznie demonizowane przez niektórych.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-08-04, 22:59

No i czy ja napisałem, że pachną tak samo?
Mi chodziło o to, że trunki z enzymów jak i ze słodu są tak samo pyszne.
Jeśli uważasz inaczej to Twoja sprawa ale ja nadal chętnie używam enzymów do kukurydzy czy żyta a słodu mocno wędzonego na whisky.
Pamiętaj, że jesteśmy w temacie kolegi, który nie wykonał jeszcze nigdy nic ze zboża. Uważasz, że to czas na rozstrzyganie sporów o wyższości słodów nad enzymami?

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-08-05, 14:01

Relacje moich wrażeń z degustacji destylató kolegi JmioloSeba można znaleźć tu
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... &start=195

A co do jęczmienia, uważam, że lepiej kupić słód niż samemu kiełkować, przynajmniej na początku, choć sam, w czasach przedinternetowych zaczynałem od słodowania :P w oparciu o wskazówki Hryniewicza z książki "Gorzelnictwo rolnicze" z 1930r.
Enzymy są ok, ale słód jest bardziej ortodoksyjny, czyli bardziej słuszny ideowo :)
Kuję żelazo, póki gorące :-)

kasia77
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2018-02-06, 08:51

Re: Prosty przepis na bimber z jęczmienia

Post autor: kasia77 » 2018-10-03, 12:36

Fajny przepis

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości