Nastaw 1000l

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
baldwin
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2008-04-14, 15:35

Post autor: baldwin » 2017-03-03, 15:15

Beczka 220 l.
22 lutego postawiłem nastaw:
cukier - 50 kg
woda - do prawie pełnej beczki (210 l.)
drożdże - TURBO STAR 48 - 3 paczki
pożywka (FOSFORAN DWUAMONOWY) - 85 gram
kwasek cytrynowy - 85 gram
*drożdże/pożywka/kwasek wsypałem do nastawu pod koniec rozpuszczania cukru (mieszarka dwuwrzecionowa )
temperatura pomieszczenia 21 - 23 stopnie C.
BLG startowe - 24
wystartowało po ok. 2h.
*w trakcie fermentacji piana bardzo umiarkowana
Dzisiaj (3 marca) - 9 dzień - BLG na minus 2
*grzybki jeszcze pracują - aktywność jakieś 10-20% początkowej (pi razy oko)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez baldwin, łącznie zmieniany 1 raz.
Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to spraw­dzić osobiście

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-03-03, 21:15

Wszystko wzorcowo,więc jakie pytania ma kol. do forum :?: Gratulacje i na rurę :mrgreen:
Pozdrawiam :D

Orochimaru

Re: Nastaw 1000l

Post autor: Orochimaru » 2021-11-16, 00:02

Przekłamanie odczytu, wszystkie areometry są skalowane w 20*C i dlatego taki wynik może uzyskał drgranatt.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nastaw 1000l

Post autor: Citizen Kane » 2021-11-16, 07:06

Orochimaru pisze:
2021-11-16, 00:02
wszystkie areometry są skalowane w 20*C
Nie wszystkie, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Chyba druga złota łopata się szykuje...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości