Nastaw 1000l

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
piotricz
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2013-11-24, 17:30

Post autor: piotricz » 2016-09-17, 20:17

Nie czytając tego tematu :) ALE
Polecam aplikację Bimbrownica v1.2a
Dodam że drożdże zakupione przez Was powinny mieć dużą gramaturę co najmniej 100g. Wtedy nastaw 17% to nie problem. Oczywiście musi być ciepło, średnio ok. 20 stopni. Polecam czerwone Double Snake można je nabyć za ok. 7zł/1szt.

grzybon
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2006-10-09, 14:22

Post autor: grzybon » 2016-10-23, 20:56

Witam, dawno mnie tu nie było. Zbiornik mausera ma swoje ograniczenia. Po wielu latach i testowaniu wielu szczepów wiem ze Coobra magnum 6 to jedyne godne polecenia. Nie sypać od razu całego cukru. Startować przy con 28-35 c.15 paczek wystarczy na 500-1000l. Czyli 220 kg cukru. Pełny zbiornik to kłopoty. Musi zostać trochę miejsca na piane. Trzeba przygotować wentylatory pokojowe 2-3 do chłodzenia gdy temp po 2 -3 dniach dojdzie do 30 i zacznie przekraczać. Temperatura w pomieszczeniu max 12-14 st C
nie napowietrzać bo nie trzeba, woda kranowa i jakaś ciepła żeby choć 25 C było. Dobre są grzałki akwariowe dużej mocy o ile nie jest za słodko w środku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez grzybon, łącznie zmieniany 1 raz.

CapsLock
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2016-11-08, 16:08

Post autor: CapsLock » 2016-11-12, 17:13

Witam,

Czy drożdże Alcotec Mega Pack nadawałyby się do nastawu 500 litrów http://www.malinowynos.pl/produkt/2528/ ... k-do-100-l ? Jedna paczka jest na 100 l (360 g/20 zł), więc teoretycznie trzeba by połączyć 5 paczek. Czy może lepsze będą wspomniane tu czerwone Double Snake C48 Extreme (130 g/8 zł)?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-11-13, 11:08

OLO 69

baldwin
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2008-04-14, 15:35

Post autor: baldwin » 2016-12-09, 21:15

CapsLock pisze:Witam,

Czy drożdże Alcotec Mega Pack nadawałyby się do nastawu 500 litrów ?
Beczka 220 l - czy 1 paczka w/w drożdży "rozpracuje" 50 kg cukru (temperatura w jakiej stoi beczka 20-22 °C ) czy jakaś "pomoc" dla grzybków :?: – gdzieś na Forum doczytałem się iż zmniejszenie o połowę ilości drożdży zaprocentuje jakością gotowego nastawu.

*Nie zależy mi na czasie fermentacji
Dotychczas robiłem wina do destylacji na drożdżach Estelle – używając nieśmiertelnego wzoru na projektowanie wina - 17(stała) x zakładany % alkoholu x objętość nastawu ( w litrach) = ilość cukru w gramach (minus ilość cukru w owocach) – cukier dodawany w proporcjach 50%-25%-25%
Ostatnio zmieniony 2016-12-09, 21:40 przez baldwin, łącznie zmieniany 3 razy.
Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to spraw­dzić osobiście

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-12-09, 21:23

Może płaska łyżka pożywki, podobnie kwasku cytrynowego, porządnie napowietrzyć nastaw i za parę dni zanurzyć cukromierz ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

BaldMan
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-25, 17:34

Post autor: BaldMan » 2016-12-10, 16:50

Wtrącę się, bo chciałem zapytać o pożywkę. Ostatnio ktoś doradził mi, żeby wspomóc drożdże koncentratem pomidorowym (powiększony nastaw). Jest w tym sens, skoro gotowe pożywki Kombi można dostać za 3 zł?
I jeszcze takie pytanie - jak projektować powiększone nastawy? Przykładowo 25 kg cukru na 100 l nastawu to rozsądne stężenie, a gdzie kończy się granica bezpieczeństwa?
No i jakie drożdże (zwykłe, nie XXL) z własnego doświadczenia możecie polecić dla proporcji 2 paczki na 100-120 l nastawu?
Na drugą nóżkę

baldwin
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2008-04-14, 15:35

Post autor: baldwin » 2016-12-10, 17:08

BaldMan pisze:Wtrącę się, bo chciałem zapytać o pożywkę.


destylacja.com

Kod: Zaznacz cały

FOSFORAN DWUAMONOWY

Podstawowa pożywka niezbędna do szybkiego i prawidłowego rozwoju drożdży gorzelniczych i winiarskich.
Skład pożywki Fosforanu Dwuamonowego zawiera zestaw soli mineralnych, który jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego rozwoju drożdży - źródło azotu i potasu.
Pożywka ułatwia oraz przyspiesza rozwój drożdży, co znacznie zwiększa ich wydajność oraz skraca czas fermentacji.

INSTRUKCJA STOSOWANIA: 

Fosforan Dwuamonowy rozprowadzić w stosunku objętościowym 1:10 w wodzie, moszczu lub winie. Dokładnie wymieszać, co ułatwi lepsze połączenie się z roztworem i bardziej równomierne rozprowadzenie go w nastawie. Pożywkę należy dodać 20 minut przed drożdżami do nastawu. 

DOZOWANIE: 

10g na 25 litrów nastawu.
20g na 50 litrów nastawu.
Pytanie - jak ma się teoria do praktyki - w opisie ALCOTEC Mega Pack - "...Zawartość: drożdże aktywne, pożywka, mikroelementy, witaminy...." :?: , przy drożdżach Estelle nigdy nie dodawałem pożywki, ale stosowałem paczkę na 200l.
Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to spraw­dzić osobiście

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-12-10, 22:44

BaldMan pisze:No i jakie drożdże (zwykłe, nie XXL) z własnego doświadczenia możecie polecić dla proporcji 2 paczki na 100-120 l nastawu?
Dwie paczki na 100 litrów to powinny przerobić każde drożdże bez większych problemów.

Zaś odnośnie pożywki, to producent zakłada, że jakaś liczba komórek drożdżowych przerobi nastaw / zacier w określonym czasie. Jeśli nastaw świadomie powiększamy, to czas ten siłą rzeczy się wydłuży. Wtedy można wspomóc naszych małych przyjaciół w rozwoju i zafundować im jakiś bonus.

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2016-12-10, 23:18

Ale zdarzają się głosy, że jak da się tych drożdży nieco mniej, czyli jak w tym wypadku, to bez pożywek wychodzi czystszy profil smakowy :P

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-12-10, 23:34

Mniej drożdży to z reguły niższa temperatura pracującego nastawu, mniejsze Blg startowe... Tu upatrywałbym "czystszego profilu smakowego", a nie w kwestii braku pożywki.

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2016-12-10, 23:55

Dobra rzecz do przetestowania ;)

baldwin
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2008-04-14, 15:35

Post autor: baldwin » 2016-12-11, 05:31

Praktyka czyni mistrza - reasumując - teoria teorią a trzeba to empirycznie przetestować, myślę iż w czasie ok.2-3 tyg. postawię nastaw i będę systematycznie monitorował przebieg fermentacji - efekty po zakończeniu fermentacji upublicznię :book .
Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to spraw­dzić osobiście

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-12-11, 07:51

Ja robię nastawy na 90-92L mocne bo w nastawie jest około 30kg cukru. Tym razem dałem takie drożdże https://destylacja.com/mobile/pl_PL/p/M ... -100L/2042 pierwsze przy, których beczka nie nabrała temperatury. Drożdże zadaje poniżej 30*C, przerobiły w dwa tygodnie + tydzień na lekkie sklarowanie. Warto je wypróbować.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2016-12-11, 11:36

Kolego gratuluję wytrwałości. Ja używam Alcoteki 48 godz. 30 kg cukru w nastawie 120l przerabiają w 4 dni Blg 0. Piąty dzień to destylacja bez klarowania :P
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości