Strona 3 z 4

: 2016-09-17, 20:17
autor: piotricz
Nie czytając tego tematu :) ALE
Polecam aplikację Bimbrownica v1.2a
Dodam że drożdże zakupione przez Was powinny mieć dużą gramaturę co najmniej 100g. Wtedy nastaw 17% to nie problem. Oczywiście musi być ciepło, średnio ok. 20 stopni. Polecam czerwone Double Snake można je nabyć za ok. 7zł/1szt.

: 2016-10-23, 20:56
autor: grzybon
Witam, dawno mnie tu nie było. Zbiornik mausera ma swoje ograniczenia. Po wielu latach i testowaniu wielu szczepów wiem ze Coobra magnum 6 to jedyne godne polecenia. Nie sypać od razu całego cukru. Startować przy con 28-35 c.15 paczek wystarczy na 500-1000l. Czyli 220 kg cukru. Pełny zbiornik to kłopoty. Musi zostać trochę miejsca na piane. Trzeba przygotować wentylatory pokojowe 2-3 do chłodzenia gdy temp po 2 -3 dniach dojdzie do 30 i zacznie przekraczać. Temperatura w pomieszczeniu max 12-14 st C
nie napowietrzać bo nie trzeba, woda kranowa i jakaś ciepła żeby choć 25 C było. Dobre są grzałki akwariowe dużej mocy o ile nie jest za słodko w środku.

: 2016-11-12, 17:13
autor: CapsLock
Witam,

Czy drożdże Alcotec Mega Pack nadawałyby się do nastawu 500 litrów http://www.malinowynos.pl/produkt/2528/ ... k-do-100-l ? Jedna paczka jest na 100 l (360 g/20 zł), więc teoretycznie trzeba by połączyć 5 paczek. Czy może lepsze będą wspomniane tu czerwone Double Snake C48 Extreme (130 g/8 zł)?

: 2016-11-13, 11:08
autor: OLO 69

: 2016-12-09, 21:15
autor: baldwin
CapsLock pisze:Witam,

Czy drożdże Alcotec Mega Pack nadawałyby się do nastawu 500 litrów ?
Beczka 220 l - czy 1 paczka w/w drożdży "rozpracuje" 50 kg cukru (temperatura w jakiej stoi beczka 20-22 °C ) czy jakaś "pomoc" dla grzybków :?: – gdzieś na Forum doczytałem się iż zmniejszenie o połowę ilości drożdży zaprocentuje jakością gotowego nastawu.

*Nie zależy mi na czasie fermentacji
Dotychczas robiłem wina do destylacji na drożdżach Estelle – używając nieśmiertelnego wzoru na projektowanie wina - 17(stała) x zakładany % alkoholu x objętość nastawu ( w litrach) = ilość cukru w gramach (minus ilość cukru w owocach) – cukier dodawany w proporcjach 50%-25%-25%

: 2016-12-09, 21:23
autor: fuutro
Może płaska łyżka pożywki, podobnie kwasku cytrynowego, porządnie napowietrzyć nastaw i za parę dni zanurzyć cukromierz ;)

: 2016-12-10, 16:50
autor: BaldMan
Wtrącę się, bo chciałem zapytać o pożywkę. Ostatnio ktoś doradził mi, żeby wspomóc drożdże koncentratem pomidorowym (powiększony nastaw). Jest w tym sens, skoro gotowe pożywki Kombi można dostać za 3 zł?
I jeszcze takie pytanie - jak projektować powiększone nastawy? Przykładowo 25 kg cukru na 100 l nastawu to rozsądne stężenie, a gdzie kończy się granica bezpieczeństwa?
No i jakie drożdże (zwykłe, nie XXL) z własnego doświadczenia możecie polecić dla proporcji 2 paczki na 100-120 l nastawu?

: 2016-12-10, 17:08
autor: baldwin
BaldMan pisze:Wtrącę się, bo chciałem zapytać o pożywkę.


destylacja.com

Kod: Zaznacz cały

FOSFORAN DWUAMONOWY

Podstawowa pożywka niezbędna do szybkiego i prawidłowego rozwoju drożdży gorzelniczych i winiarskich.
Skład pożywki Fosforanu Dwuamonowego zawiera zestaw soli mineralnych, który jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego rozwoju drożdży - źródło azotu i potasu.
Pożywka ułatwia oraz przyspiesza rozwój drożdży, co znacznie zwiększa ich wydajność oraz skraca czas fermentacji.

INSTRUKCJA STOSOWANIA: 

Fosforan Dwuamonowy rozprowadzić w stosunku objętościowym 1:10 w wodzie, moszczu lub winie. Dokładnie wymieszać, co ułatwi lepsze połączenie się z roztworem i bardziej równomierne rozprowadzenie go w nastawie. Pożywkę należy dodać 20 minut przed drożdżami do nastawu. 

DOZOWANIE: 

10g na 25 litrów nastawu.
20g na 50 litrów nastawu.
Pytanie - jak ma się teoria do praktyki - w opisie ALCOTEC Mega Pack - "...Zawartość: drożdże aktywne, pożywka, mikroelementy, witaminy...." :?: , przy drożdżach Estelle nigdy nie dodawałem pożywki, ale stosowałem paczkę na 200l.

: 2016-12-10, 22:44
autor: Citizen Kane
BaldMan pisze:No i jakie drożdże (zwykłe, nie XXL) z własnego doświadczenia możecie polecić dla proporcji 2 paczki na 100-120 l nastawu?
Dwie paczki na 100 litrów to powinny przerobić każde drożdże bez większych problemów.

Zaś odnośnie pożywki, to producent zakłada, że jakaś liczba komórek drożdżowych przerobi nastaw / zacier w określonym czasie. Jeśli nastaw świadomie powiększamy, to czas ten siłą rzeczy się wydłuży. Wtedy można wspomóc naszych małych przyjaciół w rozwoju i zafundować im jakiś bonus.

: 2016-12-10, 23:18
autor: Interceptor
Ale zdarzają się głosy, że jak da się tych drożdży nieco mniej, czyli jak w tym wypadku, to bez pożywek wychodzi czystszy profil smakowy :P

: 2016-12-10, 23:34
autor: Citizen Kane
Mniej drożdży to z reguły niższa temperatura pracującego nastawu, mniejsze Blg startowe... Tu upatrywałbym "czystszego profilu smakowego", a nie w kwestii braku pożywki.

: 2016-12-10, 23:55
autor: Interceptor
Dobra rzecz do przetestowania ;)

: 2016-12-11, 05:31
autor: baldwin
Praktyka czyni mistrza - reasumując - teoria teorią a trzeba to empirycznie przetestować, myślę iż w czasie ok.2-3 tyg. postawię nastaw i będę systematycznie monitorował przebieg fermentacji - efekty po zakończeniu fermentacji upublicznię :book .

: 2016-12-11, 07:51
autor: Pirat
Ja robię nastawy na 90-92L mocne bo w nastawie jest około 30kg cukru. Tym razem dałem takie drożdże https://destylacja.com/mobile/pl_PL/p/M ... -100L/2042 pierwsze przy, których beczka nie nabrała temperatury. Drożdże zadaje poniżej 30*C, przerobiły w dwa tygodnie + tydzień na lekkie sklarowanie. Warto je wypróbować.

: 2016-12-11, 11:36
autor: zbyszek1281
Kolego gratuluję wytrwałości. Ja używam Alcoteki 48 godz. 30 kg cukru w nastawie 120l przerabiają w 4 dni Blg 0. Piąty dzień to destylacja bez klarowania :P
Pozdrawiam