: 2017-03-03, 15:15
Beczka 220 l.
22 lutego postawiłem nastaw:
cukier - 50 kg
woda - do prawie pełnej beczki (210 l.)
drożdże - TURBO STAR 48 - 3 paczki
pożywka (FOSFORAN DWUAMONOWY) - 85 gram
kwasek cytrynowy - 85 gram
*drożdże/pożywka/kwasek wsypałem do nastawu pod koniec rozpuszczania cukru (mieszarka dwuwrzecionowa )
temperatura pomieszczenia 21 - 23 stopnie C.
BLG startowe - 24
wystartowało po ok. 2h.
*w trakcie fermentacji piana bardzo umiarkowana
Dzisiaj (3 marca) - 9 dzień - BLG na minus 2
*grzybki jeszcze pracują - aktywność jakieś 10-20% początkowej (pi razy oko)
22 lutego postawiłem nastaw:
cukier - 50 kg
woda - do prawie pełnej beczki (210 l.)
drożdże - TURBO STAR 48 - 3 paczki
pożywka (FOSFORAN DWUAMONOWY) - 85 gram
kwasek cytrynowy - 85 gram
*drożdże/pożywka/kwasek wsypałem do nastawu pod koniec rozpuszczania cukru (mieszarka dwuwrzecionowa )
temperatura pomieszczenia 21 - 23 stopnie C.
BLG startowe - 24
wystartowało po ok. 2h.
*w trakcie fermentacji piana bardzo umiarkowana
Dzisiaj (3 marca) - 9 dzień - BLG na minus 2
*grzybki jeszcze pracują - aktywność jakieś 10-20% początkowej (pi razy oko)