Pierwszy nastaw.
: 2016-10-09, 18:38
Witam,
Zakupiłem zestaw do destylacji i od tygodnia próbowałem z forum zaczerpnąć trochę wiedzy. Efekt? Totalny mętlik w głowie. Możliwe, że mam zbyt mało czasu by wszystko wyczytać...
Ale mimo to musiałem coś zrobić z 15kg winogron białych, które zebrałem z działki.
Nastaw 1:
13 litrów soku wyciśniętych z winogron w wyciskarce
10 litrów wody
8 kg cukru
drożdże winiarskie FERMIVIN PDM do win białych i czerwonych
po tygodniu/dwóch chcę dodać jeszcze 2 litry wody i 2 kg cukru
Nastaw 2:
pulpa z 15kg wyciśniętych winogron
12.5 litra wody
5 kg cukru
90 gram drożdży gorzelniczych EXTREME 8KG Spirit Ferm
Oba nastawy chcę wydestylować. Pierwszy po ustaniu fermentacji po około miesiącu a drugi po 7 dniach.
Jak myślicie, będzie co z tego?
Pozdrawiam,
Zakupiłem zestaw do destylacji i od tygodnia próbowałem z forum zaczerpnąć trochę wiedzy. Efekt? Totalny mętlik w głowie. Możliwe, że mam zbyt mało czasu by wszystko wyczytać...
Ale mimo to musiałem coś zrobić z 15kg winogron białych, które zebrałem z działki.
Nastaw 1:
13 litrów soku wyciśniętych z winogron w wyciskarce
10 litrów wody
8 kg cukru
drożdże winiarskie FERMIVIN PDM do win białych i czerwonych
po tygodniu/dwóch chcę dodać jeszcze 2 litry wody i 2 kg cukru
Nastaw 2:
pulpa z 15kg wyciśniętych winogron
12.5 litra wody
5 kg cukru
90 gram drożdży gorzelniczych EXTREME 8KG Spirit Ferm
Oba nastawy chcę wydestylować. Pierwszy po ustaniu fermentacji po około miesiącu a drugi po 7 dniach.
Jak myślicie, będzie co z tego?
Pozdrawiam,