Kukurydzianka - co ze słodem?

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Michal131
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2016-10-18, 16:02

Kukurydzianka - co ze słodem?

Post autor: Michal131 » 2016-11-04, 10:21

Witam kolegów! Przyszedł czas na kolejne eksperymenty, tym razem będzie to level wyżej czyli kukurydzianka. Przepis następujący:
6 kg śruty kukurydzianej
3 kg mąki żytniej
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 gram drożdże
30 litrów wody Woda ma 70 stopni dodajemy kukurydzę następnie mąkę mieszamy i Odstawiamy na półtorej godziny a następnie do całej mieszaniny dodajemy słód jęczmienny.

I tu moje pytanie czy słód zostawiamy cały czy wypada go śrutować jak kukurydzę

W przepisach nie jest to ujęte a w sklepach znalazłem również słód śrutowany i stąd moje pytanie do ekspertów w tej dziedzinie gdyż nie chciałbym Czegoś tu popsuć.
Z góry Pięknie dziękuję za odpowiedzi i wszelkie podpowiedzi!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Michal131, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Kukurydzianka - co ze słodem?

Post autor: Citizen Kane » 2016-11-04, 11:00

Michal131 pisze: I tu moje pytanie czy słód zostawiamy cały czy wypada go śrutować jak kukurydzę
Śrutowanie słodu to konieczność!

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-11-04, 11:15

Wszystko oprócz słodu możesz wrzucić do wody o temp. nawet i 90°C, dokładnie wymieszać a jak ostygnie do 65°C dopiero dodać słód.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-11-04, 17:42

Dokładnie jak pisze Kowal.... najpierw mąka i śruta kukurydziana zagrzać do 90-100 stopni a jak przestygnie do 68 to dodaj słód - oczywiście śrutowany.

Michal131
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2016-10-18, 16:02

Post autor: Michal131 » 2016-11-15, 09:40

Dziękuję za niezbędne wskazówki! Wlaśnie dzisiaj zaczynam z tym zabawę. Jak juz dodam słód to temperaturę utrzymywać jakies 40 minut?
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-11-15, 09:50

Jeśli w pomieszczeniu nie jest jakoś strasznie zimno to zostaw po wsypaniu i nic nie grzej. Ewentualnie przykryj czymś i niech stoi cała noc. Taka ilość zacieru utrzyma ciepło wystarczająco długo.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości