Witam kolegów! Przyszedł czas na kolejne eksperymenty, tym razem będzie to level wyżej czyli kukurydzianka. Przepis następujący:
6 kg śruty kukurydzianej
3 kg mąki żytniej
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 gram drożdże
30 litrów wody Woda ma 70 stopni dodajemy kukurydzę następnie mąkę mieszamy i Odstawiamy na półtorej godziny a następnie do całej mieszaniny dodajemy słód jęczmienny.
I tu moje pytanie czy słód zostawiamy cały czy wypada go śrutować jak kukurydzę
W przepisach nie jest to ujęte a w sklepach znalazłem również słód śrutowany i stąd moje pytanie do ekspertów w tej dziedzinie gdyż nie chciałbym Czegoś tu popsuć.
Z góry Pięknie dziękuję za odpowiedzi i wszelkie podpowiedzi!
Kukurydzianka - co ze słodem?
Kukurydzianka - co ze słodem?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Michal131, łącznie zmieniany 2 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Kukurydzianka - co ze słodem?
Śrutowanie słodu to konieczność!Michal131 pisze: I tu moje pytanie czy słód zostawiamy cały czy wypada go śrutować jak kukurydzę
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości