Strona 1 z 1

Kukurydzianka - co ze słodem?

: 2016-11-04, 10:21
autor: Michal131
Witam kolegów! Przyszedł czas na kolejne eksperymenty, tym razem będzie to level wyżej czyli kukurydzianka. Przepis następujący:
6 kg śruty kukurydzianej
3 kg mąki żytniej
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 gram drożdże
30 litrów wody Woda ma 70 stopni dodajemy kukurydzę następnie mąkę mieszamy i Odstawiamy na półtorej godziny a następnie do całej mieszaniny dodajemy słód jęczmienny.

I tu moje pytanie czy słód zostawiamy cały czy wypada go śrutować jak kukurydzę

W przepisach nie jest to ujęte a w sklepach znalazłem również słód śrutowany i stąd moje pytanie do ekspertów w tej dziedzinie gdyż nie chciałbym Czegoś tu popsuć.
Z góry Pięknie dziękuję za odpowiedzi i wszelkie podpowiedzi!

Re: Kukurydzianka - co ze słodem?

: 2016-11-04, 11:00
autor: Citizen Kane
Michal131 pisze: I tu moje pytanie czy słód zostawiamy cały czy wypada go śrutować jak kukurydzę
Śrutowanie słodu to konieczność!

: 2016-11-04, 11:15
autor: kowal
Wszystko oprócz słodu możesz wrzucić do wody o temp. nawet i 90°C, dokładnie wymieszać a jak ostygnie do 65°C dopiero dodać słód.

: 2016-11-04, 17:42
autor: Seba1983
Dokładnie jak pisze Kowal.... najpierw mąka i śruta kukurydziana zagrzać do 90-100 stopni a jak przestygnie do 68 to dodaj słód - oczywiście śrutowany.

: 2016-11-15, 09:40
autor: Michal131
Dziękuję za niezbędne wskazówki! Wlaśnie dzisiaj zaczynam z tym zabawę. Jak juz dodam słód to temperaturę utrzymywać jakies 40 minut?
Pozdrawiam!

: 2016-11-15, 09:50
autor: Seba1983
Jeśli w pomieszczeniu nie jest jakoś strasznie zimno to zostaw po wsypaniu i nic nie grzej. Ewentualnie przykryj czymś i niech stoi cała noc. Taka ilość zacieru utrzyma ciepło wystarczająco długo.