Strona 1 z 2
Eksperyment z węglem aptecznym
: 2017-01-04, 21:58
autor: kopytoszczak
Popełniłem eksperyment jak w tytule, dodałem do gotowego nastawu cukrowego (przefermentowany i wyklarowany) zawartość kapsułki węgla aktywowanego, takiego z apteki. Nastaw był na drożdżach turbo c48 (8 kg. cukru w 5 dni) więc z całym bagażem niedoskonałości zapachowych. Jakie było moje zdziwienie po wymieszaniu nastawu z tym węglem, porawa zapachu, a raczej jego zniwelowanie przerosły moje największe oczekiwania
. Polecam, bo koszt nieduży tj. około 20 zł. 20 kapsułek, a ja użyłem tylko jednej kap. na 25l. nastawu, to wychodzi 1 zł.
: 2017-01-04, 22:09
autor: Pirat
Co to za węgiel? Nie lepiej byłoby dodać ten węgiel do surówki? Gotowałeś to już?
: 2017-01-04, 22:15
autor: kopytoszczak
Węgiel aktywowany z apteki, taki suplement diety, są to kapsułki a w nich płynny węgiel. Nastaw był już gotowy, a węgiel kupiłem na sraczkę
to jedną kap. zeżarłem a druga poszła do nastawu
Efekt już po wymieszaniu zauważalny, a raczej wyczuwalny.
: 2017-01-04, 22:22
autor: l3onsjo
Ile trzymałeś węgiel?
: 2017-01-04, 22:28
autor: kopytoszczak
Zapodałem, lekko wymieszałem, wypaliłem szluga i poniuchałem. Zapaszek o niebo łagodniejszy, a kolorek z transpalentno żółtawego zrobił się transpalentno grafitowy. Zobaczę co będzie jutro i po przepędzeniu. Oczywiście mowa o nastawie, bo sraczka na razie nie odpuściła;-(
: 2017-01-04, 22:36
autor: wiking
Jest to czysty węgiel bez żadnych dodatków?
: 2017-01-04, 22:42
autor: kopytoszczak
Na opakowaniu składniki: węgiel aktywowany, żelatyna, barwniki, tlenki i wodorotlenki żelaza, dwutlenek tytanu, indygotyna. Pewnie część z tego to składniki kapsułki, a ta poszła do śmieci.
[ Dodano: 2017-01-04, 23:19 ]
Małe sprostowanie, sprawdziłem paragon, opakowanie 20 kapsułek kosztuje 8 zł., to wychodzi 40 gr. kapsułka.☺
: 2017-02-19, 21:42
autor: Kamal
I co wyszło? Zrobiłeś destylację? Bo cena 40gr na 25L nastawu jest interesująca.
K.
: 2017-02-21, 09:03
autor: kopytoszczak
Na razie rektyfikowane tylko raz (zbieram towar do drugiego gotowania i też dodam tego węgla) , ale już po jednym razie wydaję się że produkt będzie super.
[ Dodano: 2017-02-21, 12:53 ]
Tymczasem popełniłem eksperymentalnie inny nastaw (bez węgla), a mianowicie: 7 kg cukru, 25 l wody, drożdże Alcotec 48 H i paczka kawy Inka
Smak przed dodaniem drożdży pychota
, zapaszek nastawu przedni, rano (po 15 godz. od nastawienia) było czuć bardzo delikatnie, ale takim miłym zapachem (przynajmniej dla mnie). Ciekawe co z tego wyjdzie
Tak ładnie pachnie zbożem, że zastanawiam się, czy rektyfikować, czy destylować?
: 2017-02-21, 14:12
autor: Cyrograf15
Pić musujące
Jako mocny podpiwek.
Wojtek
: 2017-02-21, 15:41
autor: kopytoszczak
Dość mocy, mocniejszy niż porter, będzie ze 16%
Postanowiłem jednak go rektyfikować, zobaczymy czy pozostanie troszkę tego ładnego aromatu zbożowego.
[ Dodano: 2017-02-21, 15:57 ]
Trochę się boję, czy to przypadkiem nie będzie się za mocno pieniło w KEG-u?
: 2017-02-21, 20:04
autor: janik
Proponuję Ci abyś zrobił kompromis a więc; pierwsze gotowanie na krótkiej rurze z katalizatorem a drugi przebieg rektyfikacja według kryteriów jakie ustalisz - RR.
Warto próbować różne rozwiązania bo sam wiem, że warto.
Powodzenia
: 2017-02-21, 21:46
autor: kopytoszczak
I tak zrobię, dzięki
: 2017-02-22, 20:51
autor: Kamal
Wydaje mi się, że kolega na Ad robił z kawą. Jemu to chyba nie zbyt podchodziło. Ale rodzinie tak.
Kwestia gustu. Zawsze możesz dodać przyprawy do destylat, żeby miał bogatszy smak.
K.
: 2017-02-23, 12:19
autor: kopytoszczak
Wczoraj nastaw z dodatkiem kawy Inki przestał prawie pracować (blg -), zapach do końca fermentacji delikatny i przyjemny, próbka smaku dobra, ale inna niż na samym cukrze. W piętek na rurki