Mam takowy problem... Zrobiłem nastaw z mąki żytniej razowej: 3 kg mąki dopełnione do 12 litrów wodą, prawidłowo scukrzone itd. Po fermentacji przefiltrowałem przez worek filtracyjny. Otrzymałem nieprzezroczysty płyn w kolorze kawy z mlekiem lub zupy z grzybów suszonych ze śmietaną - nie jest jakiś specjalnie gęsty, czy oleisty.
Zadałem Klarmedel żeby sklarować a tu NIC - żadnych zmian, nic się nie wytrąca, nie opada na dno, całość dalej jest mętna. Minęła doba.
Może coś doradzicie? Puszczać na rurkę i nie zawracać sobie głowy? Pierwszy raz klaruję nastaw z mąki, może tak ma być?
-
Carski
Nastaw z mąki żytniej nie klaruje
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości