Strona 1 z 1

Nastaw z mąki żytniej nie klaruje

: 2017-01-23, 16:34
autor: Carski
Mam takowy problem... Zrobiłem nastaw z mąki żytniej razowej: 3 kg mąki dopełnione do 12 litrów wodą, prawidłowo scukrzone itd. Po fermentacji przefiltrowałem przez worek filtracyjny. Otrzymałem nieprzezroczysty płyn w kolorze kawy z mlekiem lub zupy z grzybów suszonych ze śmietaną ;) - nie jest jakiś specjalnie gęsty, czy oleisty.
Zadałem Klarmedel żeby sklarować a tu NIC - żadnych zmian, nic się nie wytrąca, nie opada na dno, całość dalej jest mętna. Minęła doba.
Może coś doradzicie? Puszczać na rurkę i nie zawracać sobie głowy? Pierwszy raz klaruję nastaw z mąki, może tak ma być?
-
Carski

: 2017-01-23, 18:46
autor: Cyrograf15
Ja filtruje drugi raz przez kilka warstw pieluszki tetrowej położonej na sicie. Nic nie dodaje, po napowietrzeniu przy przelewaniu zwykle ponownie rusza fermentacja. Jak przestanie to po tygodniu dwóch samo się klaruje.
Wojtek