Nastaw z ziemniaków

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5546
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: magas » 2017-04-22, 16:15

Oczywiście masz rację, po paru latach na forum jedną rzecz wiem na 100%, powinniśmy robić trunki i specjalizować się w tym do czego mamy dostęp i jest to w naszym regionie tanie. Mówcie co chcecie, ale najlepsze trunki wychodzą z naszych lokalnych tanich plonów, a nie ściąganych z daleka i przepłacanych.

Awatar użytkownika
mlody
90%
90%
Posty: 896
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: mlody » 2017-04-22, 21:53

magas a co myślisz o grochu?
Poważnie pytam.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5546
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: magas » 2017-04-22, 23:28

Nic nie wiem o grochu, o Rochu to słyszałem, że mu ptaki na głowę srały, a brat Zdrówko sobie nie radził https://www.youtube.com/watch?v=wcOT_AofLQk , groch kojarzę tylko jako magiczny dodatek w starych recepturach na bimber. Nie wiem jaką magiczną rolę tam odgrywał, ale na pewno nie był cukrem, a raczej jakieś lepsze dzikusy na nim siedzą.

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 214
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: kmarian » 2017-04-23, 07:37

Pozwólcie. że się trochę powymądrzam na temat grochu.
Kiedyś, będąc u sąsiada zapytałem go, dlaczego wodę z gotowania ziemniaków wlewa do butli z winem. Wyjaśnił mi, że to takie specyficzne wino z cukru i żeby drożdże miały się dobrze to trzeba im dać pożywki, minerałów. Fosforan amonu jest świetnym nawozem i dobry do wysiania do gleby a nie jako dodatek do wina. Woda z gotowania ziemniaków zawiera w sobie właśnie te składniki. Dodał jeszcze, że można dać trochę grochu jako pożywkę bo on posiada bodajże najwięcej fosforu w sobie.

Kiedyś miałem problem z fermentacją melasy trzcinowej, pomimo dodania odpowiedniej ilości DAF fermentacja przebiegała anemicznie. Drożdże ożyły właśnie po dodaniu grochu (z Lidla). Od tej pory wiem, że stare receptury zawierają sporo mądrości.
A rum? A rum wyszedł wyśmienity. :twisted:

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1581
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: OLO 69 » 2017-04-23, 20:01

O ile dodanie do nastawu surowych ziemniaków pokrojonych w plastry daje bardzo fajny efekt smakowy w gotowym produkcie, o tyle dodanie żółtego okrągłego grochu powoduje, że destylat wychodzi taki jakby zjałczały o zapachu rzygowin.
OLO 69

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: wiking » 2017-04-23, 20:56

OLO 69 pisze:
2017-04-23, 20:01
dodanie żółtego okrągłego grochu powoduje, że destylat wychodzi taki jakby zjałczały o zapachu rzygowin.
No to miałeś chyba inny problem, bo jeszcze nie będąc na forum przerobiłem duuuużo grochu i takich doznań (rzygowin) nie miałem. Dzisiaj nie mogę sobie tego smaku przypomnieć, bo ze 20 lat upłynęło, ale może popełnię tą bezecność dla przypomnienia.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1704
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: Legion » 2017-04-23, 21:06

Miło wspominam pity bimber na bazie grochu.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

laurentp
100%
100%
Posty: 1138
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: laurentp » 2017-04-23, 21:23

To może zrób nowy topic o tym?
Dla innych, niech też popróbują.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1704
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: Legion » 2017-04-23, 21:47

Tylko, że to piłem na kilku imprezach gdzie byłem gościem.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

laurentp
100%
100%
Posty: 1138
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: laurentp » 2017-04-23, 22:02

Nie masz jakiegoś kontaktu do WÓdzireja?
Podpytaj...
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1581
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: OLO 69 » 2017-04-23, 23:42

wiking pisze:
2017-04-23, 20:56
No to miałeś chyba inny problem, bo jeszcze nie będąc na forum przerobiłem duuuużo grochu i takich doznań (rzygowin) nie miałem.
To nie był mój destylat. Znajomy dał mi do spróbowania. Miło tego nie wspominam :(
OLO 69

Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 116
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: Benek » 2017-04-24, 00:17

Było więc o tym wspomnieć. Nie uważasz że to dość istotnie zmienia sens posta. Najprawdopodobniej twój znajomy mógł coś spieprzyć a winnym obarczas od razu groch.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 659
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: radius » 2017-04-24, 06:45

Ja, podobnie jak wiking, przepędziłem niejeden nastaw na łuskanym groszku i potwierdzam pozytywne efekty smakowe takiego bimbru.
Najwięcej przerobiłem takich nastawów w czasach gdy w sklepach były tylko drożdże solone (pamięta ktoś?) i groszek je znakomicie zastępował.
Przepis był banalne prosty;
1 kg cukru
4 litry wody
20 dag łuskanego groszku
Fermentacja w balonie z rurką :oki
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
Doody
80%
80%
Posty: 455
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw z ziemniaków

Post autor: Doody » 2017-04-24, 18:20

Radius,
Czyli to taki Grunwald, 10 lat później :D
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość