Nastaw z ziemniaków
Re: Nastaw z ziemniaków
Oczywiście masz rację, po paru latach na forum jedną rzecz wiem na 100%, powinniśmy robić trunki i specjalizować się w tym do czego mamy dostęp i jest to w naszym regionie tanie. Mówcie co chcecie, ale najlepsze trunki wychodzą z naszych lokalnych tanich plonów, a nie ściąganych z daleka i przepłacanych.
Re: Nastaw z ziemniaków
magas a co myślisz o grochu?
Poważnie pytam.
Poważnie pytam.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Re: Nastaw z ziemniaków
Nic nie wiem o grochu, o Rochu to słyszałem, że mu ptaki na głowę srały, a brat Zdrówko sobie nie radził https://www.youtube.com/watch?v=wcOT_AofLQk , groch kojarzę tylko jako magiczny dodatek w starych recepturach na bimber. Nie wiem jaką magiczną rolę tam odgrywał, ale na pewno nie był cukrem, a raczej jakieś lepsze dzikusy na nim siedzą.
Re: Nastaw z ziemniaków
Pozwólcie. że się trochę powymądrzam na temat grochu.
Kiedyś, będąc u sąsiada zapytałem go, dlaczego wodę z gotowania ziemniaków wlewa do butli z winem. Wyjaśnił mi, że to takie specyficzne wino z cukru i żeby drożdże miały się dobrze to trzeba im dać pożywki, minerałów. Fosforan amonu jest świetnym nawozem i dobry do wysiania do gleby a nie jako dodatek do wina. Woda z gotowania ziemniaków zawiera w sobie właśnie te składniki. Dodał jeszcze, że można dać trochę grochu jako pożywkę bo on posiada bodajże najwięcej fosforu w sobie.
Kiedyś miałem problem z fermentacją melasy trzcinowej, pomimo dodania odpowiedniej ilości DAF fermentacja przebiegała anemicznie. Drożdże ożyły właśnie po dodaniu grochu (z Lidla). Od tej pory wiem, że stare receptury zawierają sporo mądrości.
A rum? A rum wyszedł wyśmienity.
Kiedyś, będąc u sąsiada zapytałem go, dlaczego wodę z gotowania ziemniaków wlewa do butli z winem. Wyjaśnił mi, że to takie specyficzne wino z cukru i żeby drożdże miały się dobrze to trzeba im dać pożywki, minerałów. Fosforan amonu jest świetnym nawozem i dobry do wysiania do gleby a nie jako dodatek do wina. Woda z gotowania ziemniaków zawiera w sobie właśnie te składniki. Dodał jeszcze, że można dać trochę grochu jako pożywkę bo on posiada bodajże najwięcej fosforu w sobie.
Kiedyś miałem problem z fermentacją melasy trzcinowej, pomimo dodania odpowiedniej ilości DAF fermentacja przebiegała anemicznie. Drożdże ożyły właśnie po dodaniu grochu (z Lidla). Od tej pory wiem, że stare receptury zawierają sporo mądrości.
A rum? A rum wyszedł wyśmienity.
Re: Nastaw z ziemniaków
O ile dodanie do nastawu surowych ziemniaków pokrojonych w plastry daje bardzo fajny efekt smakowy w gotowym produkcie, o tyle dodanie żółtego okrągłego grochu powoduje, że destylat wychodzi taki jakby zjałczały o zapachu rzygowin.
OLO 69
Re: Nastaw z ziemniaków
No to miałeś chyba inny problem, bo jeszcze nie będąc na forum przerobiłem duuuużo grochu i takich doznań (rzygowin) nie miałem. Dzisiaj nie mogę sobie tego smaku przypomnieć, bo ze 20 lat upłynęło, ale może popełnię tą bezecność dla przypomnienia.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Re: Nastaw z ziemniaków
Miło wspominam pity bimber na bazie grochu.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: Nastaw z ziemniaków
To może zrób nowy topic o tym?
Dla innych, niech też popróbują.
Dla innych, niech też popróbują.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Nastaw z ziemniaków
Tylko, że to piłem na kilku imprezach gdzie byłem gościem.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: Nastaw z ziemniaków
Nie masz jakiegoś kontaktu do WÓdzireja?
Podpytaj...
Podpytaj...
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Nastaw z ziemniaków
To nie był mój destylat. Znajomy dał mi do spróbowania. Miło tego nie wspominam
OLO 69
Re: Nastaw z ziemniaków
Było więc o tym wspomnieć. Nie uważasz że to dość istotnie zmienia sens posta. Najprawdopodobniej twój znajomy mógł coś spieprzyć a winnym obarczas od razu groch.
Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
Re: Nastaw z ziemniaków
Ja, podobnie jak wiking, przepędziłem niejeden nastaw na łuskanym groszku i potwierdzam pozytywne efekty smakowe takiego bimbru.
Najwięcej przerobiłem takich nastawów w czasach gdy w sklepach były tylko drożdże solone (pamięta ktoś?) i groszek je znakomicie zastępował.
Przepis był banalne prosty;
1 kg cukru
4 litry wody
20 dag łuskanego groszku
Fermentacja w balonie z rurką
Najwięcej przerobiłem takich nastawów w czasach gdy w sklepach były tylko drożdże solone (pamięta ktoś?) i groszek je znakomicie zastępował.
Przepis był banalne prosty;
1 kg cukru
4 litry wody
20 dag łuskanego groszku
Fermentacja w balonie z rurką
Spiritus flat ubi vult
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości