Strona 2 z 2

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-22, 16:15
autor: magas
Oczywiście masz rację, po paru latach na forum jedną rzecz wiem na 100%, powinniśmy robić trunki i specjalizować się w tym do czego mamy dostęp i jest to w naszym regionie tanie. Mówcie co chcecie, ale najlepsze trunki wychodzą z naszych lokalnych tanich plonów, a nie ściąganych z daleka i przepłacanych.

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-22, 21:53
autor: mlody
magas a co myślisz o grochu?
Poważnie pytam.

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-22, 23:28
autor: magas
Nic nie wiem o grochu, o Rochu to słyszałem, że mu ptaki na głowę srały, a brat Zdrówko sobie nie radził https://www.youtube.com/watch?v=wcOT_AofLQk , groch kojarzę tylko jako magiczny dodatek w starych recepturach na bimber. Nie wiem jaką magiczną rolę tam odgrywał, ale na pewno nie był cukrem, a raczej jakieś lepsze dzikusy na nim siedzą.

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-23, 07:37
autor: kmarian
Pozwólcie. że się trochę powymądrzam na temat grochu.
Kiedyś, będąc u sąsiada zapytałem go, dlaczego wodę z gotowania ziemniaków wlewa do butli z winem. Wyjaśnił mi, że to takie specyficzne wino z cukru i żeby drożdże miały się dobrze to trzeba im dać pożywki, minerałów. Fosforan amonu jest świetnym nawozem i dobry do wysiania do gleby a nie jako dodatek do wina. Woda z gotowania ziemniaków zawiera w sobie właśnie te składniki. Dodał jeszcze, że można dać trochę grochu jako pożywkę bo on posiada bodajże najwięcej fosforu w sobie.

Kiedyś miałem problem z fermentacją melasy trzcinowej, pomimo dodania odpowiedniej ilości DAF fermentacja przebiegała anemicznie. Drożdże ożyły właśnie po dodaniu grochu (z Lidla). Od tej pory wiem, że stare receptury zawierają sporo mądrości.
A rum? A rum wyszedł wyśmienity. :twisted:

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-23, 20:01
autor: OLO 69
O ile dodanie do nastawu surowych ziemniaków pokrojonych w plastry daje bardzo fajny efekt smakowy w gotowym produkcie, o tyle dodanie żółtego okrągłego grochu powoduje, że destylat wychodzi taki jakby zjałczały o zapachu rzygowin.

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-23, 20:56
autor: wiking
OLO 69 pisze:
2017-04-23, 20:01
dodanie żółtego okrągłego grochu powoduje, że destylat wychodzi taki jakby zjałczały o zapachu rzygowin.
No to miałeś chyba inny problem, bo jeszcze nie będąc na forum przerobiłem duuuużo grochu i takich doznań (rzygowin) nie miałem. Dzisiaj nie mogę sobie tego smaku przypomnieć, bo ze 20 lat upłynęło, ale może popełnię tą bezecność dla przypomnienia.

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-23, 21:06
autor: Legion
Miło wspominam pity bimber na bazie grochu.

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-23, 21:23
autor: laurentp
To może zrób nowy topic o tym?
Dla innych, niech też popróbują.

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-23, 21:47
autor: Legion
Tylko, że to piłem na kilku imprezach gdzie byłem gościem.

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-23, 22:02
autor: laurentp
Nie masz jakiegoś kontaktu do WÓdzireja?
Podpytaj...

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-23, 23:42
autor: OLO 69
wiking pisze:
2017-04-23, 20:56
No to miałeś chyba inny problem, bo jeszcze nie będąc na forum przerobiłem duuuużo grochu i takich doznań (rzygowin) nie miałem.
To nie był mój destylat. Znajomy dał mi do spróbowania. Miło tego nie wspominam :(

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-24, 00:17
autor: Benek
Było więc o tym wspomnieć. Nie uważasz że to dość istotnie zmienia sens posta. Najprawdopodobniej twój znajomy mógł coś spieprzyć a winnym obarczas od razu groch.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka


Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-24, 06:45
autor: radius
Ja, podobnie jak wiking, przepędziłem niejeden nastaw na łuskanym groszku i potwierdzam pozytywne efekty smakowe takiego bimbru.
Najwięcej przerobiłem takich nastawów w czasach gdy w sklepach były tylko drożdże solone (pamięta ktoś?) i groszek je znakomicie zastępował.
Przepis był banalne prosty;
1 kg cukru
4 litry wody
20 dag łuskanego groszku
Fermentacja w balonie z rurką :oki

Re: Nastaw z ziemniaków

: 2017-04-24, 18:20
autor: Doody
Radius,
Czyli to taki Grunwald, 10 lat później :D