Witam mam taki pomysł i proszę o ocenę. Mam robić zacier. Zazwyczaj zacieram w stosunku 1:3,5(śruta:woda). A gdybym zrobił zacieranie w stosunku 1:2,5 dzięki czemu ugotuje więcej zboża na raz a później uzupełnił zimna woda w pojemniku fermentacyjnym do stosunku 1:3,5 dzięki czemu miałbym szybsze schłodzenie. Chciałem nie zacierać na lenia tym razem tylko zrobić inaczej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dolewanie zimnej wody po zacieraniu
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Dolewanie zimnej wody po zacieraniu
Praktykowane z powodzeniem osobiście co najmniej od 7-8 lat.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Dolewanie zimnej wody po zacieraniu
Wczoraj zatarłem i było super. Jak skończyłem zacieranie kilku partii dodałem zimnej wody i temperatura zrobiła się odpowiednia żeby dodać drożdże. Ryzyko startu zacieru na dzikusach praktycznie wyeliminowane. Dzisiaj sprawdziłem i fermiole pracują ze aż miło.
Mam pytanie beczka 220l wypełniona w 4/5, temperatura pomieszczenia 12c. Jak myślicie trzeba owinąć dla ocieplenia? Wczoraj wieczorem temperatura startu 38c dzisiaj rano temperatura pracującego zacieru 31c
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mam pytanie beczka 220l wypełniona w 4/5, temperatura pomieszczenia 12c. Jak myślicie trzeba owinąć dla ocieplenia? Wczoraj wieczorem temperatura startu 38c dzisiaj rano temperatura pracującego zacieru 31c
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Re: Dolewanie zimnej wody po zacieraniu
Nie owijaj, jest w sam raz. W 12. stopniach też będą pracować. Mnie przestawały dopiero poniżej 10.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Dolewanie zimnej wody po zacieraniu
Kontroluj temperaturę zacieru. Ja będzie zbliżać się do 20 to owiń. Jest jednak duża szansa, że zanim dojdzie do tej wartości będzie już po fermentacji.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość