Owies

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Owies

Post autor: terni » 2017-07-09, 02:33

Mogę stać się właścicielem sporej ilości owsa. Zastanawiam się czy może być on przydatny do naszego hobby. Żyto to wiadomo. Jęczmień i pszenica również. Czy owies da się do tego wykorzystać? Miał ktoś z koleżeństwa do czynienia z owsem?
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Owies

Post autor: kowal » 2017-07-09, 12:06

Kiedyś dodałem odrobinę jako domieszkę do wielozbożówki. Ale destylat mono-owsiany też może być ciekawy :)
Kuję żelazo, póki gorące :-)

mirek-swirek
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2017-06-11, 22:54

Re: Owies

Post autor: mirek-swirek » 2017-07-09, 12:13

W starych podręcznikach gorzelnictwa piszą o.owsie, że jest cennym surowcem do produkcji alkoholu, ale z racji wysokiej ceny, rzadko się go używa. Wiec brać, zacierać i czerpać przyjemność :)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Owies

Post autor: Citizen Kane » 2017-07-09, 13:12

I pochwalić się co z tego wyszło...

Awatar użytkownika
mienho
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2016-09-22, 22:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Owies

Post autor: mienho » 2017-07-09, 21:02

Chyba też się skuszę na owies, gdyż teść ma z ha rosnący . Tylko trzeba odrobić lekcje, opanować zacieranie i nauczyć teścia aby kontrolował, gdyż mieszkam 20 km od niego .

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Owies

Post autor: kwik44 » 2017-07-09, 21:53

Na zagramanicznyh formach piszą, że owsianka ;) jest delikatna. Z problemów udało mi się wyszukać, że owies ma niższą zawartość skrobi niż żyto, pszenica czy jęczmień. Zaciery są gęste, więc pewnie bez enzymu redukującego lepkość się nie obejdzie. I wiem z mieszalni pasz, że draństwo nie chce się łatwo mielić bo zatyka sita...
Ale napisz jak wyszło. Ja też mam w planach niewielką ilość owsianki ;)

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Owies

Post autor: terni » 2017-07-15, 10:01

Na razie jeszcze nie zacząłem. Nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu. Nie wiem czy poddać ten owies kiełkowaniu, słodowaniu, czy zemleć i dodać enzymy? I jakie enzymy? W jakiej ilości?
Róbmy Swoje

Pretender
40%
40%
Posty: 74
Rejestracja: 2011-12-12, 09:46

Re: Owies

Post autor: Pretender » 2017-07-15, 12:36

Skoro zaczynasz to posiłkuj się enzymami.

Awatar użytkownika
ryba82
101%
101%
Posty: 391
Rejestracja: 2009-11-16, 08:14

Re: Owies

Post autor: ryba82 » 2017-07-15, 23:24

Ten owies jest bezłuskowy czy łuskowy.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Owies

Post autor: terni » 2017-07-15, 23:48

Nie wiem. To koński owies. Znajomy sprzedał konie. Owies mu został i szuka nabywcy. A jaka to różnica dla naszego hobby? Z jednego wychodzi, a z drugiego nie? O ryżu słyszałem że jeden gatunek na sake się nadaje, a inne nie. O tym że owies występuje w różnych gatunkach nie słyszałem, dlatego boję się tego czepiać.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Owies

Post autor: Doody » 2017-07-16, 00:39

Żebyś potem nie rżał :-D
Pozdrawiam
Darek

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Owies

Post autor: terni » 2017-07-16, 09:36

Otóż to! Nie sztuka się narobić by potem to wywalić. Raz mi się coś podobnego zdarzyło.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Owies

Post autor: Doody » 2017-07-16, 20:31

Jeżeli chodzi o enzymy najlepiej używać dawki znajdującej się w opisie na buteleczce. Owies jak każde inne zboże potrzebuje podobnego poziomu enzymów. Ziemniaki np. potrzebują ich zwykle w podwójnej ilości. Co do mielenia, to im bardziej rozdrobniony surowiec, tym większa wydajność ale też większy problem z ewentualnym filtrowaniem (jeżeli nie używa się płaszcza wodnego/olejowego).
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Owies

Post autor: fuutro » 2017-07-16, 21:46

Spróbować warto, jak dla mnie destylat owsiany może nie jest jakiś wybitnie aromatyczny i o wyjątkowo charakterystycznym smaku ale za złe tego mu nie mam akurat ;)
Może nieco https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 8wsIAkvJgA teorii o owsie?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
wykap
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2017-07-30, 13:26

Re: Owies

Post autor: wykap » 2017-07-30, 19:58

Zrobiłem owsiankę przez przypadek wyszła tak aromatyczna, że wszyscy się zachwycali po analizie chemicznej wyszło, że pojawił się w niej furfurol. A było to tak pojechałem po oligocenkę do nastawu po drodze z synem mieliśmy wejść do zoo. Jak otworzyłem bagażnik okazało się, że popękały torebki z płatkami owsianymi górskimi. Po prostu baniak na wodę na zakrętach kilka razy przywalił w torbę z płatkami dla syna. Torby się porozdzierały i część płatków wylądowała luzem w bagażniku. No to pozbierałem, co się dało i wsypałem do baniaka na wodę. Nalałem do tego oligocenki zakręciłem i pojechaliśmy małpki pooglądać. W lato tojcia kolor ciemny granat to i nagrzał się mocno, więc moczyły się te płatki w oligocence z 5 godzin temperatura pewnie była z 50~60 stopni. Po powrocie do tej wody dodałem syropu cukrowego drożdże piekarskie z Józefowa i z takiego zacieru wypęd. Po 1 gotowaniu w wydzielał się taki zapach pieczonego chleba po degustacji już 2 raz nie gotowałem pycha pycha mniam mniam.
Kapie kapie aż wykapie :brawo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości