Nastaw z jablek

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
Bimbrownikni
50%
50%
Posty: 190
Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
Lokalizacja: NI

Nastaw z jablek

Post autor: Bimbrownikni » 2017-09-30, 11:55

Witam, prosze o rade w przygotowaniu nastawu z jablek. Bedzie on potem pedzony na kolumnie polkowej. Wiec mam 50l soku tloczonego, beczke fermentacyjna 60l i drodze turbo fruit. Na drozdzach pisze aby aby dodac 200g na kazdy 1l soku ale to wydaje mi sie trochce duzo. Myslalem dac 40l soku 8kg cukru i w jakiej ilosci wody nalepiej go rozpuscic? Co do klarowania to zostawic aby samoczynnie sie wyklarowal grawitacyjnie czy dodac jakiegos Klara? Dziekuje za wszelkie podpowiedzi

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Nastaw z jablek

Post autor: ogurek » 2017-09-30, 13:06

50l soku to było średnio 70kg owoców (wyczytane i mniejwięcej tak mi wychodziło w tłoczni 10kg owoców=7l soku), czyli 8kg cukru to dużo. Rozpuszczasz w soku, po co jeszcze woda? Mój klarował się bez wspomagania.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
Bimbrownikni
50%
50%
Posty: 190
Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
Lokalizacja: NI

Re: Nastaw z jablek

Post autor: Bimbrownikni » 2017-09-30, 13:57

Ja mam sok gotowy pakoway po 1l karton. Myslalem o rozpuszczeniu cukru w goracej wodzie- syrop. Ostudzeniu i dodaniu do soku aby lepiej sie przyjął. Podobno w soku dluzej sie rozpuszcza. Wiec ile cukru proponujesz na 40l-50l soku

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Re: Nastaw z jablek

Post autor: wiking » 2017-09-30, 17:50

Maksymalnie 1kg na 10l nastawu, a najlepiej wcale nie dawać, drożdże zmień na Bayanusy i piernicz klarowanie.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Re: Nastaw z jablek

Post autor: seneka » 2017-09-30, 21:10

Jak koledzy wyżej. Podgrzej parę litrów soku wsyp cukier wymieszaj i spowrotem wlej do beczki. Aha broń Boże żadnych klarów nie używaj. Jak zobaczysz że fermentacja ustaje zlej z nad osadu i zostaw jeszcze na pare dni i ta sama operacja bezpośrednio do kotła.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Re: Nastaw z jablek

Post autor: wiking » 2017-09-30, 22:39

Ja nastawu z soku jabłkowego wcale nie klarowałem wszystko poszło do baniaka.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Bimbrownikni
50%
50%
Posty: 190
Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
Lokalizacja: NI

Re: Nastaw z jablek

Post autor: Bimbrownikni » 2017-10-01, 14:17

Dzieki wielkie. Jutro robie nastaw.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk


Awatar użytkownika
mienho
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2016-09-22, 22:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw z jablek

Post autor: mienho » 2017-10-01, 22:57

Tak jak @wiking nie czekałem na klarowanie, tylko żeby cukier spadł do 0. Do kociołka poszło prawie wszystko czyli nawet pływały skórki jabłek. Jabłka eko z drzewa przy rodzinnym domu. Teraz też bym chciał zrobić ale żona jest opornikiem bo za dużo "grappy" mam w zapasie. No i pamiętaj aby zadębić i odstawić, a najlepiej schować przynajmniej na miesiąc.

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Re: Nastaw z jablek

Post autor: Fermiol » 2017-10-02, 20:36

... na rok :D

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Nastaw z jablek

Post autor: ogurek » 2017-10-02, 21:03

Ale nie koniecznie dębić :wink:
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Re: Nastaw z jablek

Post autor: seneka » 2017-10-02, 23:38

A posiadacie kocioł z płaszczem? Jeżel inie to nie przypalało? No jeżeli nie to mocno ułatwia sprawę i teoretycznie powinno być bardziej aromatycznie.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika
Bimbrownikni
50%
50%
Posty: 190
Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
Lokalizacja: NI

Re: Nastaw z jablek

Post autor: Bimbrownikni » 2017-10-02, 23:44

Ja plaszcza nie mam ale sok raczej jest bez miazgi wiec nic nie powinno sie przypalic

Sent from my SM-T580 using Tapatalk


Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Nastaw z jablek

Post autor: ogurek » 2017-10-02, 23:45

Bez płaszcza, robiłem z niepasteryzowanego soku.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
Bimbrownikni
50%
50%
Posty: 190
Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
Lokalizacja: NI

Re: Nastaw z jablek

Post autor: Bimbrownikni » 2017-10-03, 21:27

Test mojej kolumny polkowej na zbiorniku ze szklanym buforem.//cloud.tapatalk.com/s/59d3e43bb29 ... 150456.mp4

Sent from my SM-G935F using Tapatalk


Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Nastaw z jablek

Post autor: ogurek » 2017-10-03, 22:33

Ładna
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości