Nastaw z jablek
- Bimbrownikni
- 50%
- Posty: 190
- Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
- Lokalizacja: NI
Nastaw z jablek
Witam, prosze o rade w przygotowaniu nastawu z jablek. Bedzie on potem pedzony na kolumnie polkowej. Wiec mam 50l soku tloczonego, beczke fermentacyjna 60l i drodze turbo fruit. Na drozdzach pisze aby aby dodac 200g na kazdy 1l soku ale to wydaje mi sie trochce duzo. Myslalem dac 40l soku 8kg cukru i w jakiej ilosci wody nalepiej go rozpuscic? Co do klarowania to zostawic aby samoczynnie sie wyklarowal grawitacyjnie czy dodac jakiegos Klara? Dziekuje za wszelkie podpowiedzi
Re: Nastaw z jablek
50l soku to było średnio 70kg owoców (wyczytane i mniejwięcej tak mi wychodziło w tłoczni 10kg owoców=7l soku), czyli 8kg cukru to dużo. Rozpuszczasz w soku, po co jeszcze woda? Mój klarował się bez wspomagania.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
- Bimbrownikni
- 50%
- Posty: 190
- Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
- Lokalizacja: NI
Re: Nastaw z jablek
Ja mam sok gotowy pakoway po 1l karton. Myslalem o rozpuszczeniu cukru w goracej wodzie- syrop. Ostudzeniu i dodaniu do soku aby lepiej sie przyjął. Podobno w soku dluzej sie rozpuszcza. Wiec ile cukru proponujesz na 40l-50l soku
Re: Nastaw z jablek
Maksymalnie 1kg na 10l nastawu, a najlepiej wcale nie dawać, drożdże zmień na Bayanusy i piernicz klarowanie.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Re: Nastaw z jablek
Jak koledzy wyżej. Podgrzej parę litrów soku wsyp cukier wymieszaj i spowrotem wlej do beczki. Aha broń Boże żadnych klarów nie używaj. Jak zobaczysz że fermentacja ustaje zlej z nad osadu i zostaw jeszcze na pare dni i ta sama operacja bezpośrednio do kotła.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Re: Nastaw z jablek
Ja nastawu z soku jabłkowego wcale nie klarowałem wszystko poszło do baniaka.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
- Bimbrownikni
- 50%
- Posty: 190
- Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
- Lokalizacja: NI
Re: Nastaw z jablek
Dzieki wielkie. Jutro robie nastaw.
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Re: Nastaw z jablek
Tak jak @wiking nie czekałem na klarowanie, tylko żeby cukier spadł do 0. Do kociołka poszło prawie wszystko czyli nawet pływały skórki jabłek. Jabłka eko z drzewa przy rodzinnym domu. Teraz też bym chciał zrobić ale żona jest opornikiem bo za dużo "grappy" mam w zapasie. No i pamiętaj aby zadębić i odstawić, a najlepiej schować przynajmniej na miesiąc.
Re: Nastaw z jablek
Ale nie koniecznie dębić
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Nastaw z jablek
A posiadacie kocioł z płaszczem? Jeżel inie to nie przypalało? No jeżeli nie to mocno ułatwia sprawę i teoretycznie powinno być bardziej aromatycznie.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
- Bimbrownikni
- 50%
- Posty: 190
- Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
- Lokalizacja: NI
Re: Nastaw z jablek
Ja plaszcza nie mam ale sok raczej jest bez miazgi wiec nic nie powinno sie przypalic
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Re: Nastaw z jablek
Bez płaszcza, robiłem z niepasteryzowanego soku.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
- Bimbrownikni
- 50%
- Posty: 190
- Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
- Lokalizacja: NI
Re: Nastaw z jablek
Test mojej kolumny polkowej na zbiorniku ze szklanym buforem.//cloud.tapatalk.com/s/59d3e43bb29 ... 150456.mp4
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Re: Nastaw z jablek
Ładna
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości