Nastaw z glukozy Alcotec 23

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
BadMan
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2018-11-26, 13:11

Nastaw z glukozy Alcotec 23

Post autor: BadMan » 2018-11-26, 13:15

Mam pytanie, zrobiłem swój pierwszy nastaw w życiu z glukozy, użyłem drożdży Alcotec 23, wszystko zgodnie z instrukcją. Nastaw popracował trochę potem przestał cukier trzyma się na poziomie 10 blg da się to jakoś uratować czy wylać. Prawdę mówiąc trochę mi szkoda.

[mob]Rozszerzony tytuł wątku[/mod]

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Nastaw z glukozy

Post autor: wawaldek11 » 2018-11-26, 15:18

Najsamprzód :mrgreen: po kolei opisz wszystkie swoje działania, ilości, temperatury itp....
Pozdrawiam,
Waldek

BadMan
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2018-11-26, 13:11

Re: Nastaw z glukozy

Post autor: BadMan » 2018-11-26, 17:22

Wszystko tłumaczę. Postąpiłem zgodnie z instrukcją dałem 10.5 kg glukozy na 18 litrów wody pilnowałem temperatury przed dodaniem drożdży było około 40 stopni. Później mierzyłem temperaturę nastawy było 20/21 stopni. Po kilku dniach zaczął intensywnie ,,bąblować" ale dość szybko się to skończyło.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nastaw z glukozy

Post autor: radius » 2018-11-26, 17:27

10,5 kg glukozy na 18 litrów wody? :yellowcard Toż to taki ulepek, że żadne drożdże nie zeżrą tej słodyczy do końca :no_cool
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw z glukozy

Post autor: Doody » 2018-11-26, 17:31

Radius ma rację. Na 25l nastawu powinieneś użyć około 6-7kg glukozy. Drożdże lepiej dodać do 30 stopni niż do 40.
Pozdrawiam
Darek

BadMan
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2018-11-26, 13:11

Re: Nastaw z glukozy

Post autor: BadMan » 2018-11-26, 17:50

Postąpiłem zgodnie z instrukcją, ale widzę teraz, że powinienem najpierw poradzić się doświadczonych Kolegów. Da się to jeszcze uratować?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z glukozy

Post autor: magas » 2018-11-26, 17:58

Czytałem teraz instrukcję na pierwsze stronie jaką dała wyszukiwarka, on zrobił wszystko zgodnie z instrukcją, ta instrukcja jest dziwna, nalej ciepłej wody, co to znaczy ciepła? Kiedy dalej czytam ostudź ją do 40 stopni, to ile stopni ma ciepła :lol: , ale później jest jeszcze lepiej do 40 stopni wsyp drożdże, a idealna temperatura fermentacji dla tych drożdży to 18 - 24°C , to zła instrukcja coś ktoś źle napisał, źle przetłumaczył, stosunek wody 1,7l na 1 kg cukru nie chce mi się komentować, to zła instrukcja, nie kupuje się u takich sprzedawców co nie wiedzą co sprzedają, że taniej to dla mnie żaden argument, bo to co taniej często drożej wychodzi, a w moim życiu najdroższe są te, które ktoś mi daje za darmo.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nastaw z glukozy

Post autor: Citizen Kane » 2018-11-26, 18:02

BadMan pisze:
2018-11-26, 17:50
Postąpiłem zgodnie z instrukcją
Pokaż zdjęcie rewersu torebki z drożdżami.

BadMan
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2018-11-26, 13:11

Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23

Post autor: BadMan » 2018-11-26, 18:05

Nie posiadam rewersu, ale instrukcje od Alcotec 23 bez problemu znajdziesz w internecie.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23

Post autor: Citizen Kane » 2018-11-26, 18:07

Bez problemu, to znalazłem bzdury powielane na wielu stronach. Chciałem info od producenta.

Edyta:

Znalazłem na stornie producenta. Zaleca on rozpuszczenie cukru w 40°C i następnie dodanie drożdży. Myślę, że w założeniu zakłada spadek temperatury po dodaniu cukru, a przed dodaniem drożdży. Start w 40°C to moim zdaniem zbyt duża temperatura.

BadMan
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2018-11-26, 13:11

Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23

Post autor: BadMan » 2018-11-26, 18:12

Musisz uwierzyć na słowo, dokładnie to samo jest w instrukcji, ale mniejsza o to. Chciałem po prostu się dowiedzieć, wylać czy ratować?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23

Post autor: magas » 2018-11-26, 18:12

Przedestyluj to co masz, jak będziesz miał ochotę to wodę z brudami co zostanie w kotle możesz znów zaszczepić drożdżami i na nowo fermentować, bo tam pewnie zostało tak trochę mniej niż połowa cukru. Trzeba policzyć, lub zmierzyć blg, dobrze by było po skończonej rektyfikacji trochę osobno oddestylować, by woda w kotle miała jak najmniej alkoholu, najlepiej nic, zmierzyć blg i delikatnie dosłodzić, a i zmienić sprzedawce na viewtopic.php?f=10&t=3083 https://www.bimberhobby.pl/6-drozdze-turbo-yeast-48

BadMan
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2018-11-26, 13:11

Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23

Post autor: BadMan » 2018-11-26, 20:43

Dziękuję tak właśnie zrobię.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23

Post autor: fuutro » 2018-11-26, 21:45

Może nie jest to super pewna rada ale czy nie można by tego nieco rozcieńczyć wodą i zobaczyć czy drożdże jednaj jeszcze ruszą? Ew pomyśleć o nomen omen restarcie?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

BadMan
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2018-11-26, 13:11

Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23

Post autor: BadMan » 2018-11-26, 23:20

Restartować czym? Drożdże babuni, czy klasyczny restart.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości