Nastaw cukrowy

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Wodo18
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2023-04-23, 11:57

Nastaw cukrowy

Post autor: Wodo18 » 2023-04-23, 12:55

Witam mam takie pytanie od laika :)
Robię nastaw z cukru 3:1 100l
Powiedzmy 01.05.23 ale puszczać będę dopiero za miesiąc w Kwietniu.
I tutaj rodzi się moje pytanie czy po skończonej fermentacji beczkę szczelnie zamknąć oraz zamontować rurkę fermentacyjną czy zostawić i nic nie robić ??

W tym okresie też nie będę miał możliwości zlać nastawu po okresie klarowania jedyne co mogę zrobić to albo zamknąć albo zostawić w spokoju

kwik44
100%
100%
Posty: 1569
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: kwik44 » 2023-04-24, 20:15

Chyba czerwcu. I robisz bez sensu, 1:3 stresuje bardzo drożdże. Po co? 1:4. I jak masz destylować w czerwcu to po co teraz nastawiać? Robiłem wielokrotnie powiększone nastawy i drożdże wyrabiały się w 3 dni maks. Zamknąć możesz, ale wcześniej nim skończy się fermentacja, żeby zrobić poduszkę z CO_2...

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: Doody » 2023-04-25, 08:42

84l wody 24 kg cukru. Daj połowę zalecanej dawki drożdży. Nastaw 3 tygodnie przed destylacją. Przerobi i ładnie się wyklaruje do tego czasu.
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości