Witam mam takie pytanie od laika
Robię nastaw z cukru 3:1 100l
Powiedzmy 01.05.23 ale puszczać będę dopiero za miesiąc w Kwietniu.
I tutaj rodzi się moje pytanie czy po skończonej fermentacji beczkę szczelnie zamknąć oraz zamontować rurkę fermentacyjną czy zostawić i nic nie robić ??
W tym okresie też nie będę miał możliwości zlać nastawu po okresie klarowania jedyne co mogę zrobić to albo zamknąć albo zostawić w spokoju
Nastaw cukrowy
Re: Nastaw cukrowy
Chyba czerwcu. I robisz bez sensu, 1:3 stresuje bardzo drożdże. Po co? 1:4. I jak masz destylować w czerwcu to po co teraz nastawiać? Robiłem wielokrotnie powiększone nastawy i drożdże wyrabiały się w 3 dni maks. Zamknąć możesz, ale wcześniej nim skończy się fermentacja, żeby zrobić poduszkę z CO_2...
Re: Nastaw cukrowy
84l wody 24 kg cukru. Daj połowę zalecanej dawki drożdży. Nastaw 3 tygodnie przed destylacją. Przerobi i ładnie się wyklaruje do tego czasu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości