Witam
mam beczkę 50l - do tej pory sypałem 14kg cukru zalewałem do pełna ( dzisiaj zmierzyłem że przy tej ilości cukru do pełna wchodzi 44l wody ) i wsypywałem 2 paczki ( 2x135g) drożdży ALCOTEC 48 TURBO PURE i po dwóch tygodniach miałem sklarowany prawie jak woda nastaw który szedł do kegi i wychodziło 7l sprita na aabratku .i teoretycznie wszystko ok ale bije się z myślami po przeczytaniu forum że może jeszcze coś można poprawić w nastawie . np zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukry , zmniejszyć lub zwiększyć ilość drożdży . bo gotowy produkt dla mnie w smaku i zapachu jest jakiś mocno słodki ( chodź ma 97% i po rozrobieniu kto ile chce
beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię
-
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2018-09-18, 17:21
Re: beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię
Można sypnąć nie 14 a 12 kilogramów i cukier inwertować. Paczka drożdży wystarczy. Zamiast drugiej - mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
Re: beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię
97% nie wychodzi na 100% Urobek mierzy się w temperaturze 20⁰C, tak są zazwyczaj skalibrowane alkoholomierze. Co do proporcji nastawów nigdy nie przekraczam stosunku 1 kg cukru na 3 L wody. Taka proporcja pozwala na uzyskanie około 25 BLG, które w temperaturze +/-20°C w pomieszczeniu gwarantuje drożdżom spokojną fermentację. Przy stosunku 1:3, ilość 14 kg cukru (po rozpuszczeniu około ~8,4) oraz 42L wody finalnie uzyskasz ~50,4L nastawu. Pozdrawiam
Re: beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię
Moim zdaniem, tak jak napisał @czytam. 12 kg cukru na 41 litrów wody. Otrzymujesz 48,2 l nastawu o Blg w okolicach 22. Jedna paczka drożdży i do kega 50l wlewasz z tego około 46,5 litra (odejmując osad na dnie).
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię
Ostatnio cukier staniał, a drożdze lekko podrożały. Żeby trochę zoptymalizować koszty opracowałem taką procedurę:
2 kegi 50 litrowe, do każdego idzie zgrzewka cukru (10 kg) rozpuszczona w 34 kg wody. Grunwald to 10+40, więc
mój roztwór jest trochę gęściejszy. Blg = 10/44 = 22 , końcowy alkohol = 6/40 = 15%, co całkowicie się mieści
w zakresie pracy niebieskich T3. I tu właśnie taka ciekawostka - obdzielam obydwie beczki jedną paczką drożdzy.
Producent zaleca 1 paczkę na 6kg cukru, ja daję jak widać paczkę na 20 kg cukru. Drożdze spokojnie sobie radzą.
Fermentacja trwa tydzień.
2 kegi 50 litrowe, do każdego idzie zgrzewka cukru (10 kg) rozpuszczona w 34 kg wody. Grunwald to 10+40, więc
mój roztwór jest trochę gęściejszy. Blg = 10/44 = 22 , końcowy alkohol = 6/40 = 15%, co całkowicie się mieści
w zakresie pracy niebieskich T3. I tu właśnie taka ciekawostka - obdzielam obydwie beczki jedną paczką drożdzy.
Producent zaleca 1 paczkę na 6kg cukru, ja daję jak widać paczkę na 20 kg cukru. Drożdze spokojnie sobie radzą.
Fermentacja trwa tydzień.
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Re: beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię
@czytam dobrze napisał. Jedna paczka tych drożdży spokojnie styknie na 12kg. Staraj się utrzymywać temperaturę fermentacji na poziomie 25 stopni.
Piszesz, że produkt jest w odczuciu słodki. Tak ma być.
Piszesz, że produkt jest w odczuciu słodki. Tak ma być.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości