Zacier kwaśny

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Krzysiek1989
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2023-12-31, 08:32

Zacier kwaśny

Post autor: Krzysiek1989 » 2024-01-03, 09:53

Witajcie koledzy pomóżcie zacier skwaśniał kukurydza Jęczmień żyto wszystko było gotowane tak jak powinno być w 75° kukurydza Jęczmień żyto ostygło wszystko do 60° był dodany słód Jęczmienny wędzony torfem wszystko ostygło do 30% dodałem 2 kg cukru poniżej dodane drożdże Cobra do zbożowek fermentuje już 11 dni dalej Bulka ma 5 BLG ale jest kwaśny i nie wyczuwam w nim alkoholu do wywalenia czy jest jeszcze jakaś szansa uratowania to nie jest mój pierwszy nastaw

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacier kwaśny

Post autor: Doody » 2024-01-03, 10:09

Zacier ma być kwaśny i raczej alkohol jest w nim słabo wyczuwalny. Poczekaj.
Pozdrawiam
Darek

Krzysiek1989
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2023-12-31, 08:32

Re: Zacier kwaśny

Post autor: Krzysiek1989 » 2024-01-03, 10:31

Wcześniejszy Zacier robiłem z żyta i ze słodu jęczmiennego no to tam był wyczuwalny zapach alkoholu i nie było aż tak kwaśne jak to ale jeszcze poczekam cały tydzień zobaczę czy BLG spada na dół

Krzysiek1989
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2023-12-31, 08:32

Re: Zacier kwaśny

Post autor: Krzysiek1989 » 2024-01-08, 22:56

Witam Panowie przepuszczam ten kwaśny zacier
Powiem wam jak z pierwszego już pachnie dobrze
Dobrze że go nie wylałem 😀

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacier kwaśny

Post autor: Doody » 2024-01-09, 10:26

:oki
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości