Strona 1 z 1

Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-03, 16:35
autor: SADOVO
Gents
Myśle nad wykorzystaniem drożdży browarnych dolnej fermentacji do zacieru na bourbon oraz whisky żytnia.
Testowałem już kveiki przy 35’C, i wyszło bardzo ciekawie.
Ktoś miał może doświadczenie w fermentacji przy 12’C drożdżami do dolnej fermentacji?
Dzieki

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-03, 19:03
autor: kwik44
Piwo != whisky. Będziesz miał bardzo czysty destylat. Unikalny charakter whisky bierze się właśnie z zanieczyszczeń fermentacyjnych. Ja intencjonalnie zakażam...

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-03, 20:23
autor: SADOVO
A masz może pomysł na drożdże do fermentacji 12-15 stopni.
Nie bardzo mam jak podgrzewać 800 litrów zacieru.
Do tej pory robiłem kveiki i USW-6 ale w wysokiej temperaturze

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-03, 20:51
autor: kwik44
No ale po co się pytam. Burbon wyjdzie kiepski = pusty. Ot alkohol z kukurydzy i tyle. Na spiryt szkoda zabawy na whisky nie ma sensu... bo nie ma smaków... Porzuć ten pomysł. To jest moja rada, ale zrobisz jak zechcesz. Burbon ma być brudny, zakażony bakteriami, które dają dużo różnych kwasów. Te kwasy w rezultacie dają estry o różnych zapachach. I to stanowi o finalnym smaku whisky. Bo jak wiadomo połowa smaków jest wirtualna i jest rezultatem mieszania się zmysłów ;) Przynajmniej dla niewprawnego nosa i języka jak mój.

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-03, 21:01
autor: SADOVO
Pomysł wymuszony zimnym miejscem fermentacji.
Ale faktycznie pomyśle nad mata grzewcza pod mauzera.
Z ciekawości jakich drożdży używasz do bourbona?

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-03, 21:03
autor: Doody
USW 6 będą bardzo dobre.

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-04, 13:35
autor: kwik44
safspirit m1 bo mam z zapasów ;)

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-04, 13:40
autor: Doody
Ja też zawsze mam M1 bo nie zacieram ostatnio w ogóle kukurydzy, za to słodu trochę idzie :wink:

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-04, 19:55
autor: kwik44
Jak dla mnie najlepsze drożdże tylko cholery jedne lubią ciepło. Idealnie jak jest 28-30°C do fermentacji ;)

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-04, 20:18
autor: SADOVO
Przyznam, ze m1 nie używałem, zakładałem ze to samego słodu.
Planuje zrobić żyto 75% ziarno reszta słód, to może będzie okazja do testów.

Bourbon poleci na USW 6😉

A tak z ciekawości, mam 6 miesięczny dunder po rumie z samej melasy, pieknie zakażony. Myślicie ze warto go dodać w niewielkiej ilość, i jeśli tak na jakim etapie ?

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-05, 20:03
autor: kwik44
Ja bym nim zakaził dunder zbożowy, albo wręcz rozrobił mąki z wodą i dodał trochę. Za 2 tygodnie, w ciepłym będzie w sam raz. Ja teraz dodaję do drugiej destylacji.

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-06, 00:01
autor: czytam
Dunder dodawany do drugiej destylacji jest także w przepisie na pugirum - chyba standardowy amatorski przepis w niektórych krajach.
https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=5994

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-06, 00:35
autor: SADOVO
Coś z tym pokombinuje, robiłem już rum z dundrem.
Burbon będzie pierwszy raz z dundrem, zobaczymy co wyjdzie.

Dzieki Panowie 👍

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-06, 01:13
autor: Pietro
Tutaj była okazja.....https://nto.pl/awaria-w-zakladzie-produ ... 1-18210427 tylko podjeżdżać z beczkami

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

: 2024-01-06, 01:20
autor: Doody
Nie przepadam za kukurydzą z rowu :mrgreen: