Ruszam z zacieraniem

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Thomas_W
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2021-02-01, 10:41

Ruszam z zacieraniem

Post autor: Thomas_W » 2024-02-21, 11:02

Witam
Oto mój zestaw do zacierania, pierwszy raz bede stosował enzymy. Później alembik i do kamionki.
Załączniki
Zestaw .jpg

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: Doody » 2024-02-21, 11:22

Do słodu nie potrzebujesz enzymów, gdyż słód zawiera je w sobie. Enzymami zacieramy wyłącznie ziarno niesłodowane oraz ziemniaki. Podczas zacierania nie przekraczaj temp. 65 stopni aby nie dezaktywować glukoamylazy (enzymu scukrzającego).
Powodzenia :oki
Pozdrawiam
Darek

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: jurii » 2024-02-21, 11:28

Nie masz żadnych słodów nieaktywnych (palone itp), ani niesłodowanego ziarna, więc dodatek słodu enzymatycznego nie jest konieczny, podobnie jak enzymów.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: kowal » 2024-02-21, 12:25

Tak jak koledzy piszą. Słody jasne śmiało zacieraj same, bowiem ich siła diastatyczna jest i tak wyższa niż konieczna na samozatarcie. Enzymy i słody enzymatyczne możesz wykorzystać robiąc np. Bourbon albo a'la Irish whiskey.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Thomas_W
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2021-02-01, 10:41

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: Thomas_W » 2024-02-21, 12:32

Nie wiem czy dobrze rozumuje, chciałem użyć słodów dla pewności że się zatrze do końca i uzyskać dobrą wydajność. Idę w dobrym kierunku? Czy po tej godzinie sprawdzić jodowym wskaźnikiem skrobii czy się zatarło całkowicie?

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: drgranatt » 2024-02-21, 15:06

Ale co chcesz zacierać? Sam słód czy użyć go do zaciearania innych zbóż?
Jeśli sam słód to jak koledzy piszą, enzymy niepotrzebne.

Thomas_W
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2021-02-01, 10:41

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: Thomas_W » 2024-02-21, 16:29

Ok przyjąłem.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: Doody » 2024-02-21, 17:42

Będziesz zacierał jednotemperaturowo czyli "na lenia" czy infuzyjnie z przerwą białkową i mashoutem?
Pozdrawiam
Darek

Thomas_W
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2021-02-01, 10:41

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: Thomas_W » 2024-02-22, 08:45

Będę chciał zacierać jednotemperaturowo ale nie wiem jak mi pójdzie na indukcji co może się okazać że przejdę na lenia 😅 później mashoutem, wysiadanie, chłodzenie i drożdże.

wojt
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2017-04-04, 13:14

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: wojt » 2024-02-22, 15:06

Mashout możesz pominąć, nie ma potrzeby dezaktywacji enzymów wysoką temperaturą, tak jak jest to robione w przypadku zacierania na piwo. Pożywka, którą masz w zestawie na zdjęciu nie będzie potrzebna. Tak jak pisałeś po ok godzinie dobrze jest sprawdzić np. jodyną czy cała skrobia 'rozpadła' się na cukry proste, może okazać się, że trzeba będzie jeszcze trochę poczekać ewentualnie dogrzać o ile zacier się wychłodził. Po wysładzaniu chłodzić specjalnie nie ma potrzeby, samo ostygnie.

Thomas_W
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2021-02-01, 10:41

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: Thomas_W » 2024-02-27, 16:56

A więc po zacieraniu, nawet szybko poszło. Po 40 minutach miałem zatarty slod, BLG nawet zadowalające 15 się pokazała. Teraz czekać na przefermentowanie.
Następnie na przerób.
IMG_0570_Easy-Resize.com.jpg
IMG_0571_Easy-Resize.com.jpg
IMG_0572_Easy-Resize.com.jpg
PhotoRoom_20240203_175654_Easy-Resize.com.jpg

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: Doody » 2024-02-27, 21:04

Jaki miałeś stosunek słodu do wody?
Pozdrawiam
Darek

Thomas_W
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2021-02-01, 10:41

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: Thomas_W » 2024-02-27, 21:33

Kilogram słodu na trzy litry wody, w wiadrze mam około 25 litrów zacieru.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: Doody » 2024-02-27, 23:49

To jak na sam słód jęczmienny to 15 Blg szału nie ma :wink:
Ja zwykle zacierając 25kg w 90l wody uzyskuję okolice 19-20Blg.
Ale pierwsze koty za płoty :oki
Pozdrawiam
Darek

Thomas_W
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2021-02-01, 10:41

Re: Ruszam z zacieraniem

Post autor: Thomas_W » 2024-02-28, 03:34

Możesz zdradzić jak ty zacierasz? Jakiego słodu używasz? Gotujesz brzeczke?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości