Chłodnice szklane z grubego szkła.

Linki do stron www o tematyce winno - alkoholowej
gatorek23
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2008-05-27, 15:37

Chłodnice szklane z grubego szkła.

Post autor: gatorek23 » 2009-03-13, 19:24

Witam.
Potrzebuję zakupić chłodnicę z grubego szkła lub głowicę typu Abratek.

Proszę o namiary na coś konkretnego, bo to dziadostwo z alle.... właśnie pękło.
:(

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-03-13, 19:54

Popytaj w "POCH"u. ale czy grube bedzie?
W Krakowie byl gosciu, co aparature szklana na zamówienie wykonywal, ale to 15 latek temu bylo....

http://chemia-rzeszow.rze.pl/

ja tam sporo fajnego sprzetu zamawialem swego czasu

pzdr

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-03-16, 08:41

Witam!
Tutaj zrobią Ci na zamówienie co tylko sobie wymyślisz i narysujesz - jeżeli tylko będzie to możliwe do zrobienia ze szkła:
http://www.szklolaboratoryjne.pl/
Oczywiście będzie dużo drożej niż biowinowskie/allegrowskie, ale w porównaniu z innymi podobnymi wytwórcami zdecydowanie taniej (z tych, których sprawdziłem).
Przesyłka "szkło" niecałe 30zł.
Dwa lata temu wykonali mi bardzo solidną, miniaturową chłodnicę w/g przesłanego rysunku.
A najlepiej zrobić coś z metalu, będzie wieczne - szkło się potłucze, to tylko kwestia czasu.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
kowal_86_86
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-08-31, 14:45

Post autor: kowal_86_86 » 2009-10-28, 18:37

dradzy MENTORZY na wstepie chciałbym podziekować ze sie urodziliscie i dzieki wam istnieje tak wspaniała strona :1st .
na poczatek mojej zabawy mam jedno pytanko a mianowicie znam goscia ktory sam robi chlodnice takie duze i z grubego szkla zaproponowal mi sam ze zrobi za 50 zl + 10 zl korek jakis specjalny do kega 30 l.(z reszta na drzwiach szafy od srodka ma narysowane szablony na 30 i 50 l chyba musi juz jakis czas dzialac w tym temacie) czy gra jest warta swieczki bo tak sobie pomyslalem zeby to uzywac do pierwszego brykania nawet takiego szybszego . a drugi raz na kolumnie
jak mi zrobi postaram sie wstawic fotke pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-10-28, 18:54

kowal_86_86 pisze: [...]czy gra jest warta swieczki bo tak sobie pomyslalem zeby to uzywac do pierwszego brykania nawet takiego szybszego . a drugi raz na kolumnie
[...]
Witaj na forum.
Trochę trudno czyta się Twoje posty ze względu na interpunkcję i ortografię. Myślę, że to tylko niedbałość, a nie brak szacunku do forumowiczów. Dobrze by było gdybyś mógł jednak popracować nad tym

Co do meritum, to wielokrotnie już tu napisano, że wstępne bryknięcie na pot-stillu to bzdura. Po co Ci to?
Żeby zmarnować surowiec? Przecież na potstillu nie wyciągniesz całego alkoholu z kotła.
Żeby zmarnować czas i energię?
Przecież musisz całość zagotować, a następnie przeprowadzić jednokrotną destylację, podczas gdy na kolumnie przy niewiele większej energii i czasie tych destylacji za jednym razem zrobisz kilka, kilkanaście albo nawet i kilkadziesiąt (w zależności od parametrów Twojego sprzętu i procesu). Zastanów się jeszcze nad tą technologią.

pzdr

Awatar użytkownika
kowal_86_86
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-08-31, 14:45

Post autor: kowal_86_86 » 2009-10-28, 21:58

dzieki wielkie za odpowiedz :D wiec pociagne dwa razy na kolumnie (która zbudowałem w oparciu o wasza wiedze forum i galerie ) mam ze 120 l nastawu na śliwencjach i JUŻ SIĘ NADAJE- tylko jest problem, bo nie moge sie ruszac z domu. A dokładnie chodzić a jeśli juz- to o kulach i tylko do wc . Czy nie stanie sie nic złego ja wstrzymam sie dłuzszy czas z brykaniem??jak długo moge to przeciągnąć ?? nie ma opcji zeby to ktoś zrobił za mnie. pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-10-28, 22:01

Wszelkie zasady każą owocówki destylować jak najszybciej po fermentacji, zresztą też mam takie własne obserwacje.

O ile chodzi o śliwki i kolumnę to destyluj tylko raz, ale poczytaj jeszcze dokładnie na forum jak to zrobić żeby z jednej strony pozbyć się bimbrowych smrodów, ale z drugiej strony uzyskać jak najwięcej owocowego aromatu w destylacie.


pzdr

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2009-10-28, 22:16

Jezeli chcesz przetrzymać nastaw, to koniecznie go zakwaś kwasem siarkowym do pH 3-3,5
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
kowal_86_86
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-08-31, 14:45

Post autor: kowal_86_86 » 2009-10-28, 22:40

dzieki Mentorzy na pewno bede :book mam teraz mnóstwo czasu- tylko szkoda ze nie na brykanie tylko na leżenie w łóżku (a miałem tyle planów na nastawy i nici z moich planów )

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości