Polska strona o czystej
Polska strona o czystej
Stronka zawiera recezje mniej i bardziej znanych wódek, pisane calkiem fajnie przez reżysera teatralnego. Polecam
http://www.czysta-vodka.com/
http://www.czysta-vodka.com/
Ciężko jest żyć lekko.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Wódka Belugia z powyższej strony.
http://www.czysta-vodka.com/2012/12/kawior-belugi.html
Interesujący cytat:
Do produkcji Belugi jak zapewnia producent- wykorzystuje się słód, czyli pełne ziarna pszenicy, które uprzednio namoczone zaczynają kiełkować, otwierając tym samym dostęp do magazynu skrobi. W dalszej części produkcji jest suszona tak by wstrzymać proces kiełkowania. Następnie wszystko zalewa się gorącą wodą, która zamienia skrobię w cukier. Ważnym przy tym procesie produkcji jest użycie wspomnianego słodu. To on sprawia, że wódka posiada miękki smak i pozbawiona jest uczucia palenia w gardle. Dodatkowymi składnikami używanymi do produkcji jest ekstrakt ostu, syrop cukrowy, miód, wanilia oraz płatki owsiane: „Te ziołowe ekstrakty używane są dla obniżenia szkodliwego oddziaływania wódki na organizm człowieka, zniwelowania uczucia pieczenia oraz złagodzenia finalnego smaku”. Podobno Beluga jeszcze przed zakorkowaniem jest leżakowana przez 30 dni tak, aby wódka odpoczęła
dalej cytat:
Zaradzić temu postanowili producenci „Belugi” dodając do spirytusu i wody wyciąg OSTROPESTU PLAMISTEGO, który znany jest z działania przeciwzapalnego, a wyciąg rośliny stymuluje regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby. Być może dlatego „Beluga” to rarytas doceniany wśród smakoszy z całego świata. Ulubiona rosyjska wódka Adama Michnika, który nota bene namówił mnie do jej skosztowania. Łagodna dla twojej wątroby- brzmi od dziś moje hasło reklamowe!
Hmm coś by pomyśleć nad proporcjami drodzy koledzy by piło się zdrowiej nasze szlachetne trunki co
Ostropest mamy, miód, wanilia, płatki owsiane damy rade. Tylko skąd wziąć ekstrakt z ostu ?Chyba trza czekać wiosny heh
http://www.czysta-vodka.com/2012/12/kawior-belugi.html
Interesujący cytat:
Do produkcji Belugi jak zapewnia producent- wykorzystuje się słód, czyli pełne ziarna pszenicy, które uprzednio namoczone zaczynają kiełkować, otwierając tym samym dostęp do magazynu skrobi. W dalszej części produkcji jest suszona tak by wstrzymać proces kiełkowania. Następnie wszystko zalewa się gorącą wodą, która zamienia skrobię w cukier. Ważnym przy tym procesie produkcji jest użycie wspomnianego słodu. To on sprawia, że wódka posiada miękki smak i pozbawiona jest uczucia palenia w gardle. Dodatkowymi składnikami używanymi do produkcji jest ekstrakt ostu, syrop cukrowy, miód, wanilia oraz płatki owsiane: „Te ziołowe ekstrakty używane są dla obniżenia szkodliwego oddziaływania wódki na organizm człowieka, zniwelowania uczucia pieczenia oraz złagodzenia finalnego smaku”. Podobno Beluga jeszcze przed zakorkowaniem jest leżakowana przez 30 dni tak, aby wódka odpoczęła
dalej cytat:
Zaradzić temu postanowili producenci „Belugi” dodając do spirytusu i wody wyciąg OSTROPESTU PLAMISTEGO, który znany jest z działania przeciwzapalnego, a wyciąg rośliny stymuluje regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby. Być może dlatego „Beluga” to rarytas doceniany wśród smakoszy z całego świata. Ulubiona rosyjska wódka Adama Michnika, który nota bene namówił mnie do jej skosztowania. Łagodna dla twojej wątroby- brzmi od dziś moje hasło reklamowe!
Hmm coś by pomyśleć nad proporcjami drodzy koledzy by piło się zdrowiej nasze szlachetne trunki co
Ostropest mamy, miód, wanilia, płatki owsiane damy rade. Tylko skąd wziąć ekstrakt z ostu ?Chyba trza czekać wiosny heh
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
To rzecz gustu ja jej jeszcze nie próbowałem. No ale chyba mało kto się upił taką wódeczką gdzie 0,7 litra to cena powyżej 150 zł. Jestem ciekaw jaki jest po tym kac jeśli jest tyle w tej wódeczce wspomagaczy ziołowych itd to powinno być dobrze. My nie musimy robić ostrej od razu z pierwszego tłoczenia a np z 3-ciego i będzie z pewnością łagodniejsza.To wszystko zależy jak są dobrane receptury a u ruskich jak to u nich heh no i czas i czas leżakowania.
bodzio.1974 pisze:...wszystko zalewa się gorącą wodą, która zamienia skrobię w cukier.
bodzio.1974 pisze:Podobno
Czyli, słód dodają już po destylacji, podobno po 30 dniach leżakowaniabodzio.1974 pisze:Ważnym przy tym procesie produkcji jest użycie wspomnianego słodu. To on sprawia, że wódka posiada miękki smak i pozbawiona jest uczucia palenia w gardle.
W każdym bądź razie im więcej wypijemy tej Belugi tym lepiej. Lepiej dla naszej wątroby.
Jeśli będziemy pić tylko Belugę to możemy zostać cyklicznym dawcą wątroby bo sami nie poradzimy sobie z jej nadmiarem...
Idę poleżakować bo muszę odpocząć po napisaniu tego posta.bodzio.1974 pisze:Podobno Beluga jeszcze przed zakorkowaniem jest leżakowana przez 30 dni tak, aby wódka odpoczęła
Pozdrawiam
Winiarek
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
To są cytaty z tego linka a nie moje:
http://www.czysta-vodka.c...ior-belugi.html
Z tej strony gość się nie zna a więc pisze to co nagrał na dyktafonie (tak myślę) podczas spotkania z właścicielami albo dostał info drogą pantoflową może od Michnika
http://www.czysta-vodka.c...ior-belugi.html
Z tej strony gość się nie zna a więc pisze to co nagrał na dyktafonie (tak myślę) podczas spotkania z właścicielami albo dostał info drogą pantoflową może od Michnika
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.
bodzio.1974 pisze:...W dalszej części produkcji jest suszona tak by wstrzymać proces kiełkowania...
Dziwne. Tylko piwowarzy suszą słód. Gorzelnicy używają zielonego. Cały ten tekst jest typu 'krystalicznie czysta woda pochodząca z samego serca gór'.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Ludzie robią różne rzeczy. Niektórzy jak słyszałem poddają swój destylat działaniu ultradżwięków,magas37 pisze:Bzdury, zielony słód ma swój smaczek, który ja lubię, ale gorzelnicy suszą słód.
więc pewnie i słód suszą.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
- berbelucha
- 101%
- Posty: 478
- Rejestracja: 2008-01-18, 21:05
W ultradźwiękach nie chodzi o to, aby destylat posłuchał sobie muzyki.pluton pisze: Niektórzy jak słyszałem poddają swój destylat działaniu ultradżwięków.
Ultradźwięki BARDZO intensywne mieszają destylat. A takie mieszanie przyspiesza starzenie, czy jak kto woli "przegryzanie się".
Ostatnio zmieniony 2013-02-02, 16:57 przez berbelucha, łącznie zmieniany 1 raz.
...
Myślałem, że mówimy o słodach do zacierania, a nie dodatkach w rodzaju wędzonego jęczmienia do dosmradzania zacieru.
pozdrawiam
pluton
[ Komentarz dodany przez: Legion: 2013-02-02, 15:27 ]
_cytat
[ Dodano: 2013-02-02, 15:28 ]
pozdrawiam
pluton
Myślałem, że mówimy o słodach do zacierania, a nie dodatkach w rodzaju wędzonego jęczmienia do dosmradzania zacieru.
pozdrawiam
pluton
[ Komentarz dodany przez: Legion: 2013-02-02, 15:27 ]
_cytat
[ Dodano: 2013-02-02, 15:28 ]
A co to jest starzenie, czyli 'przegryzanie się' ? NA czym ono polega ?berbelucha pisze:... A takie mieszanie przyspiesza starzenie, czy jak kto woli "przegryzanie się".
pozdrawiam
pluton
Ostatnio zmieniony 2013-02-02, 15:28 przez pluton, łącznie zmieniany 1 raz.
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
pluton pisze: A co to jest starzenie, czyli 'przegryzanie się' ? NA czym ono polega ?
Autor: Maciej z Wino.orgZarówno cząsteczki w alkoholu etylowym (czy 96% spirytusie, czy bezwodnym), jak i w wodzie NIE SĄ zupełnie niezależne. Ba, odziaływania między nimi są silniejsze od dipolowych - są to właśnie wiązania wodorowe, które z kolei są słabsze od wiązań cząsteczkowych.
Po zmieszaniu spirytusu z wodą musi nastąpić rozerwanie wiązań wodorowych między cząsteczkaqmi wody, rozerwanie wiązan wodorowych między cząsteczkami alkoholu, a potem utworzenie nowych wiązań wodorowych między cząsteczkami alkoholu i wody. NIEPRAWDA, że zaraz po zmieszaniu, mamy to, co po godzinie i to samo, co po dobie (cały proces trwa kilkanaście - kilkadziesiąt godzin).
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości