Zapraszam blog.czajkus.com

Linki do stron www o tematyce winno - alkoholowej
Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-02-04, 20:48

A na Podlasiu ponoć cały czas żyto bez słodu zacierają.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
Czajkus
101%
101%
Posty: 264
Rejestracja: 2009-08-15, 14:07
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: Czajkus » 2015-02-04, 23:18

Bo Podlasie to kraina gdzie magia spotyka się z rzeczywistością.

Żonę mam stamtąd to wiem :mrgreen:

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2015-02-05, 19:56

OLO 69 pisze:A na Podlasiu ponoć cały czas żyto bez słodu zacierają.
Pzdr.
Zacierają sam to widziałem

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-02-05, 19:59

To przedstaw przepis :D
OLO 69

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2015-02-05, 20:08

Robili to bez termometrów tylko na wyczucie używając wody zgromadzonej w chłodnicy. Nie może być za gorąca bo się z kleikuje. Mieszali to mieszadłem "zrób to sam" i zacier robił się słodki jak dobrze posłodzona kaszka manna. W smaku było podobne. Fermentacja dwa dni

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-02-05, 20:21

A wiesz na jakich drożdżach fermentowali?
OLO 69

Awatar użytkownika
ryba82
101%
101%
Posty: 391
Rejestracja: 2009-11-16, 08:14

Post autor: ryba82 » 2015-02-05, 21:00

A mnie interesuje lista działających w Polsce gorzelni rolniczych.
Pozdrawiam.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2015-02-05, 21:50

Świetny blog! Bardzo mi się podoba :) Dużo lektury przede mną.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-02-05, 22:00

ryba82 pisze:A mnie interesuje lista działających w Polsce gorzelni rolniczych.
Pozdrawiam.
Nie znam odpowiedzi, ale podobno nie mają się najlepiej. http://wroclaw.tvp.pl/18493249/tarapaty ... -96-z-nich

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-02-06, 16:58


Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2015-02-06, 18:59

OLO 69 pisze:A wiesz na jakich drożdżach fermentowali?
Świeże piekarnicze w paczkach po 1/2kg takie jak babuni.

Awatar użytkownika
Czajkus
101%
101%
Posty: 264
Rejestracja: 2009-08-15, 14:07
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: Czajkus » 2015-05-23, 14:17

Dzisiaj na moim blogu pierwsza część ciekawego artykułu przedstawiającego proces produkcji piwa ok połowy XIX. Dokładniej w Browarze w Winiarach.
W części pierwszej jest o przygotowywaniu słodu a przecież słód dla gorzelni robiono tak samo, stąd polecam.

http://blog.czajkus.com/blog/2015/05/23 ... r-czesc-1/

Pozdrawiam
Czajkus

Awatar użytkownika
Czajkus
101%
101%
Posty: 264
Rejestracja: 2009-08-15, 14:07
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: Czajkus » 2015-05-31, 19:35

Zbieram miniaturki alkoholi od 1995 r. i było mi żal, że nie był produkowany w miniaturkach najlepszy polski alkohol dostępny w sklepach tzn. Starka Pięćdziesięcioletnia.

Na szczęście w 2011 r. w ramach forum kolekcjonerów buteleczek miniaturki Starki 50 zrobiliśmy :) Ja byłem organizatorem projektu Starki Pięćdziesięcioletnie.

Dzisiaj zrobiłem taki filmik.

<iframe width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/7z0TJarzb2c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

PS: to jeszcze link jak robiłem koreczki, każdy jakieś 2 godziny http://www.czajkus.com/Starka/Starka.htm

Awatar użytkownika
Czajkus
101%
101%
Posty: 264
Rejestracja: 2009-08-15, 14:07
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: Czajkus » 2015-06-04, 18:26

Dzisiaj 350 wpis na moim blogu jest o starce :)
http://blog.czajkus.com/2015/06/04/350-wpis-o-starce/

Awatar użytkownika
Czajkus
101%
101%
Posty: 264
Rejestracja: 2009-08-15, 14:07
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: Czajkus » 2015-09-09, 22:51

25 dla gorzelnika przydatnych reguł z 1904 roku :)

http://blog.czajkus.com/2015/09/09/25-r ... ow-1904-r/

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości