Strona 1 z 4

Aqua Vitae - Magazyn o alkoholach

: 2014-11-13, 09:35
autor: Czajkus
Witam,
Chciałem poinformować, że planowane jest wydawanie nowego dwumiesięcznika o alkoholach "Aqua Vitae". Pierwszy numer ma się ukazać w styczniu 2015 r.

Redaktorem naczelnym i wydawcą jest mój kolega Łukasz Gołębiewski prowadzący blog o alkoholach http://spirits.com.pl/
Ja zostałem zaproszony do zespołu redakcyjnego.
Więcej informacji tutaj http://spirits.com.pl/aqua-vitae-eksklu ... lkoholach/

Wkrótce także ma się ukazać nowa książka Łukasza "Wódka"
http://spirits.com.pl/ksiazka-o-wodce/#comment-17360

Jeżeli ktoś z forumowiczów chciałby się zapisać na newsletter magazynu "Aqua Vitae" to zapraszam
http://spirits.com.pl/newsletter/?actio ... ter&email=

Pozdrawiam
Czajkus

: 2014-11-18, 19:02
autor: Czajkus
Wojewódzki i Lizut już Aqua Vitae reklamują :)
https://www.youtube.com/watch?v=VWpx7GzZQ9s

o 20.00 dzisiaj 18.11.2014 cała audycja w Radiu Rock - można słuchać np.
http://rockradio.tuba.pl/RockRadio/0,0.html

: 2014-11-19, 12:03
autor: Mr.R
Właśnie miałem okazję przesłuchać tą audycję. Trochę w swoim lekko prześmiewczym stylu ale OK.

: 2015-02-05, 22:17
autor: jurii
Coś wiadomo kiedy i gdzie w sprzedaży?

: 2015-02-05, 23:01
autor: Czajkus
Pierwszy numer ma być w przyszłym tygodniu.
Będzie dostępny w niektórych barach w Warszawie albo w prenumeracie.

: 2015-02-13, 10:27
autor: Czajkus
Pierwszy numer :)
Za http://spirits.com.pl/pierwszy-numer-aqua-vitae/

Obrazek

W nakładzie 1500 egz. ukazał się pierwszy numer dwumiesięcznika „Aqua Vitae”. Luksusowo wydany magazyn ma 80 stron, a w numerze publikujemy m.in.:

Leszek Wiwała pisze o problemach polskiej branży spirytusowej
Przegląd wydarzeń w kraju i na świecie
Matisse – nowe spojrzenia na whisky
Rum i cygara
Rozmowa z Christianem Drouinem, prezesem firmy Calvados Christian Drouin
Rozmowa z Mirosławem Pawliną, właścicielem i twórcą sieci sklepów M&P Alkohole i Wina Świata
Relacja z I Warsaw Whisky Fest i z degustacji masterclass
Wizyta w destylarni Jim Beam w Kentucky
Gorzelnie rolnicze – przedstawiamy gorzelnię Turew
Historia wódki Soplica
Nowe na półkach, czyli dziesięć stron recenzji trunków
Relacje ze spotkań degustacyjnych
Kolekcje – Historia polskich buteleczek
Książki o alkoholach – recenzje nowości
Uisge Source – jaka jest najlepsza woda do whisky?
Arcydzięgiel – staropolskie trunki i przepis na nalewkę
W kuchni – tequila i gravlax

Zachęcamy do lektury i prenumeraty czasopisma.
Numer 2 już w przygotowaniu, ukaże się na początku kwietnia.

Kontakt w sprawie prenumerat: Ewa Tenderenda-Ożóg, 00-048 Warszawa, ul. Mazowiecka 6/8 p. 416, e-mail: redakcja@aqua-vitae.pl.

Ja napisałem artykuły o Soplicy i buteleczkach, a Boguś o Arcydzięglu :)

: 2015-07-03, 13:14
autor: Czajkus
Witam,
W tym tygodniu wyszedł trzeci numer magazynu o alkoholach mocnych "Aqua Vitae"
Obrazek

a w nim następujące teksty:

Relacja z Targów ProWein w Düsseldorfie
Rozmowa z Bogdanem Piaseckim i relacja z jego destylarni, w której powstają miodowe okowity
Józef Inorowicz pisze o problemach polskiego gorzelnictwa
200 lat koniaku Hennessy
Relacja z Ardbeg Day
Rozmowa z Maciejem Kozuba o pierwszej polskiej destylarni na Florydzie
Relacja z Festiwalu Whisky w Limburgu
Porady – Wspólne zakupy, czyli jak spróbować wielu dobrych whisky i nie stracić fortuny?
Relacja z destylarni Laphroaig
Opowieść o whisky Mackmyra
Rozmowa z Martinem Taylorem i Rafałem Nawrotem, brand ambasadorami Wild Turkey Bourbon oraz relacja z destylarni Wild Turkey w Lawrenceburgu
Master class z whisky Glenfiddich
Wizyta na Litwie w Lietuviškas Midus
Gorzelnie rolnicze – Długie Stare
Historia Żubrówki - to moje :)
Nowe na półkach, czyli recenzje trunków
Przygoda z whisky Nikka
Relacje ze spotkań degustacyjnych
Wódka w filmie
Książki o alkoholach – recenzje nowości
Tatarak – staropolskie trunki i przepis na nalewkę
W kuchni – grillowanie z bourbonem

Numer 4 już w przygotowaniu, ukaże się w sierpniu.

Nie wiem czy ktoś z kolegów prenumeruje? a chętnie bym poznał opinię

: 2015-12-17, 11:44
autor: Czajkus
No to udało nam się wydać 6 planowanych numerów dwumiesięcznika o alkoholach mocnych Aqua Vitae :) łącznie 456 stron o alkoholach mocnych.

Obrazek

Zachęcam do prenumeraty na rok przyszły. Koszt prenumeraty 80 zł.
Jak rozmawiałem wczoraj z redaktorem naczelnym są jeszcze dostępne wszystkie numery z 2015 r. także też sobie można jeszcze kupić.

Więcej informacji redakcja@aqua-vitae.pl

Pozdrawiam
Czajkus

: 2016-04-21, 13:41
autor: Czajkus
Dwa pierwsze numery Aqua Vitae z tego roku :)
W numerze 1 jest mój artykuł o Kminkówkach a w numerze 2 o Jarzębiaku. Polecam :book

Ponadto miło mi poinformować, że od numeru 2 jako stały autor dołączył ekspert od single malt whisky Rajmund Matuszkiewicz - jeden z administratorów forum http://bestofwhisky.pl/forum/

Obrazek

Jeżeli któryś z kolegów miał styczność z Aqua Vitae chętnie bym poznał opinie/uwagi, bo zawsze warto się poprawiać.

Pozdrawiam
Czajkus

: 2016-09-01, 18:12
autor: Czajkus
Witam
Poniżej mój artykuł o krupniku zamieszczony w numerze 4/2015 magazynu "Aqua Vitae"
Jak do tej pory w każdym numerze omawiałem w tym stylu jakiś rodzaj alkoholu. Jeszcze kilka mi zostało. W najbliższym numerze będzie o rumie!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kreślę się
Czajkus

: 2016-09-01, 20:40
autor: Citizen Kane
:brawo

: 2016-09-01, 21:03
autor: kwik44
Przeczytałem. Smaka mi tylko narobiłeś strasznego i tyle. A nie mam tego napitku... Muszę kolegę o miód podpytać i trzeba nastawić. Chciał nie chciał zima idzie, będzie jak znalazł...

: 2016-09-01, 21:30
autor: fuutro
Nastawiaj koniecznie :!: Jak będziesz miał możliwość spróbuj na miodzie spadziowym (miód nie musi być gotowany jak przepisy twierdzą) - jest łagodny i jak nazwa wskazuje - miodzio 8)

: 2016-09-01, 23:00
autor: Czajkus
Zgodnie z tradycję krupniki trzeba gotować, bo miód się trochę karmelizuje. Jak ktoś się martwi, że poprzez gotowanie traci składniki odżywcze miodu to tak czy siak powinien go jeść czysty a nie w formie zmieszanej z alkoholem :)

Na miodach się nie znam, ale spadziowego akurat do łagodnych bym nie zaliczył? Ja robiłem już krupnik na miodzie spadziowym ale przekombinowałem. Zależało mi przy tym by był jak najciemniejszy a ciemniejszego od spadziowego nie ma.

Teraz chodzi mi po głowie jakiś Krupnik IPA :)

To jest mój ulubiony artykuł z tych które napisałem :) Niektóre artykuły są fajniejsze a inne gorsze. Jeszcze kilka rodzajów alkoholu np. starka, wiśniówka, rosolis mi zostało do opisania.

I jeszcze cytat na str. 3 po "na wskroś przenika" uważam jak dotąd za najpiękniejszy, który dotyczy alkoholu w naszej literaturze!

: 2016-09-02, 07:28
autor: fuutro
W książce Cieślaka to jeden z nielicznych miodów o łagodnym smaku i wg znajomych i rodzinki znacznie lepiej podchodzi niż lipowy, który niestety kupiłem w markecie (w tym roku próbuje ponownie ale od pszczelarza).