Strona 12 z 12

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2017-09-12, 21:48
autor: Rosjan
@ogurek,
A gdzie nabyłeś beczkę akacjową? Mógłbyś wysłać jakieś namiary?
:D

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2017-09-12, 22:21
autor: ogurek

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2017-09-12, 22:49
autor: Rosjan
Bardzo dzieki :)
A próbowałeś może, albo ktokolwiek inny, beczki z czereśni albo z morwy?
Pozdrówko
Jachu

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2017-09-14, 22:18
autor: ogurek
franta a jakie wrażenia po beczce morwowej? Też Boros?

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2017-09-15, 09:34
autor: franta
Jeśli chodzi o mnie to beczka morwowa jak dla mnie jest chyba najlepszą beczką jaką posiadam.
Wszystkie dębowe przy niej to pikuś, mały pikuś.
Natomiast o jej walorach smakowych to ja nie będę się wypowiadał w tej kwestii, może zrobią to koledzy którzy są w posiadaniu lub byli w posiadaniu wspomnianego winiaku.
Pochodzenie beczki to nie Boros, to prezent z Francji.

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2017-09-15, 12:30
autor: Fermiol
franta pisze:
2017-09-15, 09:34
Natomiast o jej walorach smakowych to ja nie będę się wypowiadał w tej kwestii, może zrobią to koledzy którzy są w posiadaniu lub byli w posiadaniu wspomnianego winiaku.
Czemu nie będziesz się wypowiadał ? Opisz smak z takiej beczki bo to co napisałeś jest bardzo ciekawe.

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2017-09-15, 14:55
autor: franta
Już wyjaśniłem, wolał bym nikomu niczego nie sugerować, lepiej by zrobiły to osoby które są w posiadaniu wspomnianego destylatu.
Poczekajmy, może któryś z kolegów odważy się coś napisać chociaż by nawet były to słowa krytyki w najgorszym wydaniu.
Obecnie w beczce jest jabłko i mogę powiedzieć że będzie z tego coś dobrego jak dla mnie, lecz nie mnie to oceniać.
Beczki dębowe nigdy takiego bukietu zapachowo - smakowego nie są w stanie oddać jak morwa.
Po zlaniu będzie kolej na Brandy wieloowocowe - tego smaku jestem bardzo ciekaw.

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2017-09-15, 22:21
autor: kowal
@Franta
Mówisz i masz :D
Zapraszam do tematu "Degustatornia"
viewtopic.php?f=15&t=3778&p=163093#p163093

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2017-09-23, 10:38
autor: Fermiol
To napisze ktoś jak to wyszło koledze ogurek, ? Nie ukrywam, że jestem ciekawy wpływu akacji.

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2017-09-23, 10:55
autor: Seba1983
Próbowałem dwa razy ale dla mnie destylat jeszcze nie ułożony. W moim odczuciu mocno czuć pogon a sam destylat jest nieco palący w język. Dobije do roku w beczce i będzie super.

Re:

: 2022-03-24, 15:17
autor: Hori
Boguś pisze:
2015-12-09, 10:16

Potem o mocy wyższej niż zakładana do spożycia, przelej do dzbana glinianego, zakorkuj i sprawdzaj właściwości organoleptyczne co miesiąc. Po pół roku można mówić już o jakichś efektach, a po 2 latach trunek osiągnie equilibrium.
Wybaczcie odkopanie archeologicznego tematu..

Biorąc pod uwagę ceny zamykanych naczyń glinianych które nadawałyby się do powyższego celu, czy ktoś próbował zrobić tak jak ze zrębkami dębowymi zamiast beczki? Chodzi mi o przechowywanie w szkle, ale z dodatkiem potłuczonych tańszych naczyń glinianych.

Czy ktoś próbował?

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2022-03-24, 18:10
autor: degu
Destylat ma "oddychać", aby dojrzewał. A do tego potrzebna jest beczka lub kamionka. Szkło nie oddycha, w nim przechowujesz bez zmian.
Poczytaj tematy o dojrzewaniu.

Re: Re:

: 2022-03-24, 18:45
autor: magas
Hori pisze:
2022-03-24, 15:17
ale z dodatkiem potłuczonych tańszych naczyń glinianych.

Czy ktoś próbował?
Źle zrozumiałeś przekaz Bogusia, jeśli to był Bogi to wiedział co pisze, mimo, że nie przepadaliśmy za sobą, to ta osoba ma sporą wiedzę, na wiele tematów i pewnie pisał o równomiernym powolnym utlenianiu jakie może zapewnić takie naczynie nieszkliwione, a nie o wyługowaniu dobra ze skrup, które mają być neutralne.

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2022-03-26, 19:55
autor: Hori
OK, dziekuje, po prostu myslalem ze zasada dzialania bedzie podobna jak w przypadku drewna i da sie pojscna skroty.

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

: 2024-04-12, 07:26
autor: SADOVO
Podzielę się opinią o kamionce.
Gruszka 100% orthodox destylowana w grudniu, czyli ciągle młody destylat. Część w kamionce jak do kapusty, a część w beczce inox. Podobny stopień napełnienia ok 90%. Już po kilku miesiącach spora różnica w smaku, z kamionki zdecydowanie bardziej okrągły i więcej wyczuwalnych nut owocu.

Robiłem też eksperyment kamionka plus m- szczapki vs słoik plus m-szczapki. Rożnica bardzo zauważalna.