@Dudasz ze wzgledu ze bawie sie wGin od paru lat moge podac przepis ktory sobie chwale I wychodzi naprawde dobry I wlasnie jesli nie lubisz mocnego smaku jalowca ten gin wychodzi swietny bardziej wcytrusowa Strone.
Przepis 1 Baza do pozniejszych eksperymentow aby poznac smak pod swoje kubki smakowe np (anyz,pieprz syczuański,lukrecja,cynamon itp) I bardzo dobrze smakuje jako Gin&Tonic
Alkohol 40% na 1L maceracja 24H I destylacja z botanikami jak robisz 5L pierwsze 10ml wylej jak do 10L to wylej 20ml, wylewa sie przez bardzo duza zawartosc olejku z jalowca ktory nie smakuje najlepiej I bardzo barwi destylat na mleko
13g Jalowca
3g nasion kolendry
0.3g skorki z limonki (dobra tez jest mandarynka lub grapefruit) wazne zeby bylo bez albedo, Odbieraj do 94.5 stopni w kegu
Przepis 2 ktory obecnie uzywam.
Na 1L 40% maceracja 24H destylacja zbotanikami
15g jalowca
3g nasion kolendry
0.3g skorki z limonki
0.05g zielonego kardamonu
0.05g pieprzu syczuanskiego
0.05g lukrecji
0.2g korzenia arcydziegla
0.1g korzenia irysu
Destylacja takze do 94.5 stopni wkegu.
Roziecz do 45% Zawsze sobie zostaw z 200-300ml nierozcieczonego destylatu wrazie jak Ci sie mgielka pojawi wystarczy wtedy troche dolac mocniejszego % I mgielka zniknie.
Wobecmym ginie ktorym robilem (dokladnie takie same botaniki jak wprzepisie 2) dodalem 300g rabarbaru I 0.1g imbiru na 1L destylowalem to wplaszczu, wsmaku zabardzo rabarbaru nie czuc chociaz jakas tam nutka jest, ale aromat jest swietny
Co do Kamionek po kilkunastu stronach czytania i pozytywnych
opiniach postanowilem ze kupie pare sztuk, rozmawialem z matulka i mi wysle je do UK mam nadzieje ze doleca cale I zdrowe I bede mogl rowniez zdac relacje