Starzenie alkoholi drewnem innym niż dąb.
Do ostatków z pierwszego jabłkowego destylatu dodałem płatki cherry od 98%, już po dwóch tygodniach nabrał słomkowego koloru.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Olo, masz rację. Tak właśnie robię. Zawsze lepiej wypiec bezpośrednio przed dodaniem do destylatu. Z tym, że płatki są cieniutkie, więc lepiej wypiekać krócej (15-20 min) i w niższej temp. Tak poniżej 200°C i cały czas patrzeć czy się za bardzo nie zwęglają. Bo chodzi o to, aby to czym są nasiąknięte się skarmelizowało, a nie sfajczyło. W przypadku szczapek sytuacja jest o niebo lepsza, bo można sobie pozwolić na powierzchniowe lekkie zwęglenie, a wewnątrz szczapki dojdzie do karmelizacji.
Może z czasem pojawią się na rynku kawałki klepek z beczek po sherry czy bourbonie, a nie tylko wiórki. Utalentowani sprzedawcy po trafieniu na tę sugestię mają szansę zareagować Bo chętni na pewno będą.
Może z czasem pojawią się na rynku kawałki klepek z beczek po sherry czy bourbonie, a nie tylko wiórki. Utalentowani sprzedawcy po trafieniu na tę sugestię mają szansę zareagować Bo chętni na pewno będą.
Kuję żelazo, póki gorące
Możliwe, że są trzeba tylko odpowiednio szukać.kowal pisze:...Może z czasem pojawią się na rynku kawałki klepek z beczek po sherry czy bourbonie, a nie tylko wiórki...
Np. w sklepach dla winiarzy warto przeglądać działy "taniny"
http://www.vinarskyraj.cz/katalog/pripr ... e-produkty
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Znalazłem jeszcze jedno źródło:
http://eshop.vinarskepotreby.cz/sudy-su ... =&limit=72
Tu fajny kształt:
http://eshop.vinarskepotreby.cz/sudy-su ... =&limit=72
Tu fajny kształt:
Ostatnio zmieniony 2016-11-13, 16:12 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Szybka reakcja Ciekawa oferta, jednak po wstępnym przejrzeniu nie znalazłem kawałków klepek z byłych beczek po sherry albo po bourbonie. A dokładnie to miałem na myśli.
A skoro w ofercie 98% są np. płatki z klepek z beczek po takim czy innym trunku, to zapewne da się zorganizować kawałek klepki z takiej beczki. Dosłownie: ucięty kawałek klepki np. na dł. 10cm.
A skoro w ofercie 98% są np. płatki z klepek z beczek po takim czy innym trunku, to zapewne da się zorganizować kawałek klepki z takiej beczki. Dosłownie: ucięty kawałek klepki np. na dł. 10cm.
Kuję żelazo, póki gorące
Jest to oczywiste, że nie tylko dąb nadaje się do maceracji w naszych trunkach o czym już na początku wątku koledzy napisali. Większość drzew owocowych może nam posłużyć do tego celu jak również inne gatunki drzew liściastych.
Do pozyskania szczap najlepiej użyć większego przekroju drewna i ze rdzenia.
Okorowane drewno najlepiej jest ułożyć na przewiewie i pod zadaszeniem.
Idealnie gdyby sezonowało się w zmiennych warunkach kilka lat.
Polecane odmiany drzew przydatnych na szczapy do maceracji w alkoholu to:
śliwa, brzoskwinia, jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, winorośl, robinia, morwa, kasztan, buk, jesion, orzech laskowy a nawet orzech włoski.
Każdy typ drewna ma swoją specyfikę smaku i ilości tanin, które oddaje więc warto brać pewne korekty co do ilości i czasu maceracji oraz sposobu przygotowania szczapek a więc stopnia opieczenia, czy opalenia.
Każdy ma inny gust i smak więc warto metodą prób dobrać odpowiednie dla siebie proporcje,czas maceracji, typ drewna i rodzaj alkoholu
Do pozyskania szczap najlepiej użyć większego przekroju drewna i ze rdzenia.
Okorowane drewno najlepiej jest ułożyć na przewiewie i pod zadaszeniem.
Idealnie gdyby sezonowało się w zmiennych warunkach kilka lat.
Polecane odmiany drzew przydatnych na szczapy do maceracji w alkoholu to:
śliwa, brzoskwinia, jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, winorośl, robinia, morwa, kasztan, buk, jesion, orzech laskowy a nawet orzech włoski.
Każdy typ drewna ma swoją specyfikę smaku i ilości tanin, które oddaje więc warto brać pewne korekty co do ilości i czasu maceracji oraz sposobu przygotowania szczapek a więc stopnia opieczenia, czy opalenia.
Każdy ma inny gust i smak więc warto metodą prób dobrać odpowiednie dla siebie proporcje,czas maceracji, typ drewna i rodzaj alkoholu
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Starzenie alkoholi drewnem innym niż dąb.
Jestem w trakcie robienia eksperymentu z kilkoma gatunkami drewna. Szczapy dostałem od Kowala, wypiekłem je w piecu i przez rok pływały w winie Porto. W zeszłym tygodniu szczapy wysuszyłem na ogniu i zrobiłem kilka próbek używając tego samego destylatu (żyta).
Pierwsze zdjęcie w dniu zalania a drugie po tygodniu. Wiąz bardzo szybko oddaje kolor. Trunek jest bardzo ciemny a szczapy nie były wypalone jakoś mocniej od pozostałych.
Pierwsze zdjęcie w dniu zalania a drugie po tygodniu. Wiąz bardzo szybko oddaje kolor. Trunek jest bardzo ciemny a szczapy nie były wypalone jakoś mocniej od pozostałych.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości