Strona 1 z 2

Bailey's

: 2008-01-13, 21:44
autor: lopes
Witam
Zrobiłem dziś coś wg, tego przepisu
- puszka mleka skondensowanego,słodzonego (2 godz. w garze z wodą , w tym ok. 1.40 min gotowania)
- 250 ml czystej wódki
- 50 ml whiskey
- 3 krople aromatu do ciast - rumowego ( tylko dlatego że nie miałem pod ręka rumu w czystej postaci)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody)
Wszytko potem do blendera. Wszytko ładnie się połączyło, żadnych grudek i innych niepożądanych niespodzianek.
Efekt - palce lizać,rzecz wspaniała na jesienne wieczory we dwoje.
Więcej na forum winiarzy pod tym samym tematem
Dla naszych kobiet to super trunek
pozdro

: 2008-02-19, 21:36
autor: marian_mk
300 ml czystej wódki
50 ml rumu /czeskiego -" tuzemskiego"/
1/2 szklanki mleka /zwykłego z kartonu 3,2%/
1 puszka skondensowanego słodzonego i gotowanego ok 3godziny mleka
1łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego

Kawę, kakao i cukier rozpuszczamy w pół szklanki mleka dodajemy do masy i miksujemy, gdy pozbędziemy się grudek i masa będzie jednolita dolewamy powoli alkohol nie przerywając mieszania. Dzisiaj po 3 dniach porównując oryginał z moim likierem stwierdzam że w oryginale bardziej jest wyczuwalne kakao, więc następnym razem dam kawy 1/2 a kakao całą łyżeczkę a tak w ogóle to smak jest super i produkt paruje jak kamfora :lol:

Re: Bailey's

: 2008-02-20, 23:33
autor: pikol
lopes pisze:Witam
Zrobiłem dziś coś wg, tego przepisu
- puszka mleka skondensowanego,słodzonego (2 godz. w garze z wodą , w tym ok. 1.40 min gotowania)
- 250 ml czystej wódki
- 50 ml whiskey
- 3 krople aromatu do ciast - rumowego ( tylko dlatego że nie miałem pod ręka rumu w czystej postaci)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody)
Wszytko potem do blendera. Wszytko ładnie się połączyło, żadnych grudek i innych niepożądanych niespodzianek.
Efekt - palce lizać,rzecz wspaniała na jesienne wieczory we dwoje.
Więcej na forum winiarzy pod tym samym tematem
Dla naszych kobiet to super trunek
pozdro


super przepis, polecam!

: 2008-03-22, 20:41
autor: kemot
nie trzeba gotować mleka (jest to dosć niebezpieczne znam przypadek gdzie mleko eksplodowało i trzebabylo szorowac kuchnie) ,w marketach mozna kupic mase krówkowa czyli to co powstaje z mleka w puszce w czasie gotowania ,koszt ok 4,5 zł wiec nie warto bawić sie w gotowanie .
Pozdrawiam

: 2008-03-23, 11:12
autor: kitaferia
kemot pisze: wiec nie warto bawić sie w gotowanie
Oj warto sie bawić.

: 2008-03-23, 18:56
autor: a_priv
Tylko zlot może rozstrzygnąć te wątpliwości.
:lol:

pzdr

: 2008-04-10, 19:22
autor: gigant
witam wszystkich, wczoraj zrobiłem baileysa tylko że czerpnąłem trochę z jednego przepisu a trochę z drugiego:

-puszka skondensowanego słodzonego mleka (gotowane 3 godz.)
-300ml wódeczki ( starczyło by 250, ale jak kto woli )
-50ml rumu
-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka kakao
-1 łyżeczka cukru waniliowego (ale teraz dodam 2 )

SUPER, SUPER !!!!

: 2008-04-10, 20:34
autor: jagra
Powiedzcie mi jak się to mleko gotuje.Czy tą puszkę trzeba otworzyć i gotować w naczyniu z wodą, czy gotować zamkniętą.A jak zamkniętą to czy ona nie pie...nie.
Słyszałem,że jak ktoś kiedyś gotował zamkniętą to później musiał całą kuchnię odnawiać. :mrgreen:

: 2008-04-10, 20:42
autor: kitaferia
@jagra

Gotuje się zamkniętą - tylko przy otwieraniu goracej trzeba uważać, raz miałem czerwony szlaczek na przedramieniu. Gotowałem razy dużo, nigdy nie było bum :) Pomalutku na małym ogniu (gotuje sięoczywiście w wodzie), 2,5 godziny wysatrczy. Dodatki wedle uznania, ja użwam lasek wanili zamiast cukru waniliowego, kawy parzonej z ekspresu - krótkie mocne ekspresso, innych proporcji i jeszcze mleka niesłodzonego też z puszki.

: 2008-04-23, 20:49
autor: gigant
jako że jest to trunek na mleku to ile może leżeć ?

: 2008-04-23, 21:04
autor: kitaferia
gigant pisze:jako że jest to trunek na mleku to ile może leżeć ?
Zadałeś bardzo trudne pytanie ;) To raczej mało kto wie jak sądzę, bo jak się zrobi to tak szybko znika, że chyba nie wiadomo ile można go przechowaywać. Ja nie przepadam za tym trunkiem aż tak bardzo, choć bardzo smakuje, ale w ilości jedno-dwóch kieliszków, za to damy pochłaniają go w zastraszającym tempie :D
2 miesiące lodówka napewno może leżeć. Ile więcej nie wiem, nie dało się nigdy sprawdzić.

: 2008-04-24, 01:48
autor: Pafcio
Alkohol stanowi ponad 20% , więc taki trunek się raczej nie popsuje - żadne bakterie nie przetrwają takiego stężenia, więc nie ma się o co martwić. Może się jedynie rozwarstwić a wtedy wystarczy wstrząsnąć (nie mieszać :wink: ).

: 2008-04-27, 22:32
autor: JanK
Podobny trunek popełniam od dawna. Używam takie składniki i proporcje.
1. Mleko skondensowane, słodzone 2 puszki
2. Szklanka mleka UHT 1,5% tłuszczu.
3. 0,5l czystej 40%. Używam najtańszej z dyskontów
4. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Mleko gotuję ok. 25min. w szybkowarze. W samej wodzie gotowałem po 3godziny. (raz mi puszka wystrzeliła, ale było mycia)
Jak puszki ostygną mieszam wszystkie składniki i rozlewam do butelek. Mieszam mikserem.
Smacznego.

: 2008-09-10, 10:34
autor: gigant
ostatnio w sklepach pojawiło się mleko skondensowane już ugotowane, jest tylko 0.70 zł droższe od zwykłego niegotowanego.

: 2008-09-10, 11:02
autor: Hootnik
SPRAWDZONY przepis

Pół litra śmietany 35%
-pół litra spirytusu
-100 ml whiskey
-pół kilo cukru
-skórka z 1 cytrny
-laska wnilii

śmietanę połączyć ze spirytusem, dodać whiskey,cukier,wanilię i skórkę z cytryny. DOBRZE wymieszać i odstawić na 2 miesiące. Potem przefiltrować i zabarwić karmelem.

ja robiłem bez cytryny dodałem jeszcze aromat waniliowy czekoladę i kawę