Strona 6 z 7

: 2009-06-20, 01:08
autor: kompotZgruszek
kolego @Keram może taka wyciskarka będzie ok
wyciskarka do soku 986.9000
pasuje do wszystkich typów maszynek zelmera

: 2009-06-24, 12:08
autor: Spirit
Wczoraj patrzę a z tej nalewki zrobiła się galareta.Nie wiem,chyba te truskawki z rejonu Czarnobyla.

: 2009-06-24, 15:22
autor: kitaferia
A Pektopolem traktował truskawki?

: 2009-06-24, 16:13
autor: Spirit
Nie,tym razem nie traktował.Zgniótł tylko i dodał wódkę 42%.

: 2009-06-24, 16:54
autor: kitaferia
Do truskawki, jeżyny i porzeczki dobrze jest dawać pektopol, mają dużo pektyn i potem jest galaretka.

: 2009-06-25, 14:57
autor: winiarek5
Czyli jak jest galaretka to już za późno na Pektopol, czy jeszcze można dać?
Chociaż flaszka z Pektopolem (od 98% :oki ),stoi jak wół, w szafie - tylko rękę wyciągnąć, to oczywiście zapomniałem o Pektopolu i też mam fajną galaretkę :lol:

: 2009-06-25, 15:59
autor: jerzy
mozaby dodac cukru zelujacego i lyzeczka "popijac" na urodzinach synka :mrgreen:

: 2009-06-25, 16:04
autor: Spirit
jerzy pisze:mozaby dodac cukru zelujacego i lyzeczka "popijac" na urodzinach synka :mrgreen:
Ostatnio zrobiłem galaretkę do której połowę wody zastąpiłem wódką 42%.Smak jako taki bo wychodzi na pierwszy plan zapach i smak wódki. :|

: 2009-08-06, 10:19
autor: Keram
winiarek5 pisze:Czyli jak jest galaretka to już za późno na Pektopol, czy jeszcze można dać?
Chociaż flaszka z Pektopolem (od 98% :oki ),stoi jak wół, w szafie - tylko rękę wyciągnąć, to oczywiście zapomniałem o Pektopolu i też mam fajną galaretkę :lol:
Zrobilem likier malinowy 30% wedlug Cieślaka. Wytworzyla sie niestety delikatna
galaretka. Czy dodanie pektopolu może pomóc czy powinienem odpuścić. Czy
istnieją inne alternatywne metody usuwania galaretki po dodaniu alkoholu?

: 2009-08-06, 22:03
autor: bnp
ostatnio czytałem na winoorg o działaniu pektopolu w nalewkach 40% to i twej powinno pomóc

: 2009-08-11, 09:26
autor: Keram
bnp pisze:ostatnio czytałem na winoorg o działaniu pektopolu w nalewkach 40% to i twej powinno pomóc
Pomogło. Kilka kropli pektopolu na 5L po kilku dniach zlikwidowalo galaretowatość likieru. bnp dzięki za radę.

: 2010-06-16, 12:11
autor: mlody
czas odświeżyć temat
Kupił już ktoś truskawki do nalewki?
jak do tej pory u mnie jest straszna kicha z owocami wszystko co do tej pory kupiłem jest strasznie kwaśne i do nalewki się nie nadaje, jak to jest u innych?

: 2010-06-17, 00:36
autor: berni
Jako producent truskawki mogę powiedzieć jedno: jeszcze się nie zaczęły a już się skończyły w tym roku ze ,,słodkością'' to będzie kicha dzisiaj zmieliłem drobne truskawki do zacieru i blg tylko 4 masakra :(

: 2010-06-17, 00:53
autor: magas
Patrząc na pogodę to ja nalewki odpuszczam w tym roku , w tamtym się narobiłem , miałem chęci , przejście z prostego aparatu na kolumnę 8) wszystko dużo , dużo , a wyszło nawet nie średnio , owoce były zbyt wodniste , obiecałem sobie , że nalewkę nastawiam gdy owoc mnie smakiem zachwyci :slinka

: 2010-06-17, 19:23
autor: kitaferia
Olałem truskawki nawe jako dodatek do ratafii, co dopiero nalewka.
W tym roku są kiepskie bardzo.