Smorodina

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-10-27, 18:32

Mnie sama listkówka nie podeszła. :(

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-10-28, 07:53

Dodaj do listówki casis (likier porzeczkowy) lub słodką nalewkę porzeczkową i nalew na wanilię. Dla mnie dobre proporcje listówki do likieru to 1:10. No i oczywiście sok z cytryny lub kwasek. Wanilia i kwasek wedle upodobań.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4782
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-07-15, 20:07

jakub2001 pisze: Od trzech lat do produktu finalnego dodaję 10% listkówki.
Niesamowicie wzbogaca aromaty.
Mógłbyś podać jak przygotowujesz ten specyfik...

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 683
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2016-07-15, 20:26

@CK, ja robiłem wg tego przepisu - https://kulinarny.wordpress.com/2010/02 ... sierszuly/
i jest zajebista :oki
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4782
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-07-15, 23:59

W maju wyglądamy momentu gdy krzewy porzeczki puszczają świeże pędy. Zbieramy młode listki i zostawiając ok ¼ gałązek.
Więc :dupa w tym roku (?) :cry:

zbynio
80%
80%
Posty: 412
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-07-17, 14:08

CK można przyciąć kilka szczepek i "zasadzić" do jesieni na pewno będą młode gałązki.
Ryby łowię.

janik
80%
80%
Posty: 409
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2016-07-17, 16:03

Nie trzeba nic "zasadzać", na przyciętych nisko starych pędach szybko odbiją młode z pięknymi liści. W ubiegłym roku musiałem usunąć jeden krzew Cz.P. przycinając przy ziemi nie spiesząc się z wykopaniem korzeni. Za dwa tygodnie miałem gąszcz liściaków z których zrobiłem naleweczkę. :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

zbynio
80%
80%
Posty: 412
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-07-17, 17:37

A no jeszcze lepsze rozwiązanie. :1st
Ryby łowię.

mimazy
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2008-03-25, 08:27

Re: Smorodina

Post autor: mimazy » 2018-04-15, 00:44

Właśnie jest najlepszy czas na zbiory porzeczki na listkówki.
Pachnie obłędnie, zbierane w południe słonecznego dnia, polecam (ciekawe jak z efektem finalnym). Wsypałem do słojów lekko utrząsając i zalałem 70%.
Zastanawiają mnie rozbieżności w przepisach które przegladam- od 40 listków na litr, po ubicie 0,5 kg lisci na 1l
interesuje mnie historia i praktyka destylacji wszystkiego;)

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1029
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Smorodina

Post autor: wawaldek11 » 2018-04-15, 21:06

Na jakim etapie rozwoju są "Twoje" listki? Może fotka...
Bo u mnie dzisiaj były pączki.
Pozdrawiam,
Waldek

mimazy
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2008-03-25, 08:27

Re: Smorodina

Post autor: mimazy » 2018-04-17, 11:34

Fotki nie zrobiłem, z każdego pąka pęczek listków ok 1-3cm, zaczątki kwiatostanów ok 1-2 mm średnicy.
interesuje mnie historia i praktyka destylacji wszystkiego;)

pluton
80%
80%
Posty: 433
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Smorodina

Post autor: pluton » 2018-06-19, 22:00

Ostatnio zrobiłem trochę smorodinówki według takiego przepisu:
100 kg owocu i 100 litrów chyba 70% spurytusu. Nie pamiętam dokładnie bo to było w 2015. Musiał bym poszukać notatek. Beczka przezimowała pod chmurką.
W 2016 zlałem do innej beczki i zalałem ponownie 100 litrami 40% wódki. Znów zimowało pod chmurką. W 2017 zlałem, połączyłem z poprzednim nastawem. Wyszło razem coś 170 litrów. Zakopałem i dojrzewa.

Pomysł z listówką jest świetny. Za rok pójdę na plantację skąd miałem porzeczki, pozyskam listki i doleję listówki do tej zakopanej beczki.
Degustacja orzewidziana na 2020.
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości