Kołosówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
clapa
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2008-11-19, 20:32

Kołosówka

Post autor: clapa » 2009-03-15, 23:36

"Kołosówka" -> "Weź zlewkę i wlej do niej pół litra czystego spirytusu. Tuż nad jego meniskiem zawieś na tkaninie (gazie) całą pomarańcze. Całość szczelnie przykryj i poczekaj dwa tygodnie. Wtedy wyrzuć pomarańczę - nic cennego z niej nie zostało, zainteresuj się spirytusem. Przeszły do niego wszystkie aromaty pomarańczy! Dolewaj powoli wody źródlanej, aż do punktu zmętnienia. Potem dodaj nieco spirytusu, aby zlikwidować zmętnienie. Wznieś toast za przyszłość chemii kwantowej."

No cóż... Ja 3 dni temu wstawiłem i zobaczymy... Czy polecam? Jeszcze nie wiem :P

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2009-03-17, 22:31

Bardzo ciekawy przepis na pomarańczówkę, ale skąd ta nazwa?????

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-03-17, 22:58

a może kołysówka jeśli ta pomarańcza kołysa się nad alkoholem , ja znam taki przepis tylko dodatkowo wbija się kilka goździków w owoc ,,Wisielec"

Awatar użytkownika
venders
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2007-08-11, 18:41
Lokalizacja: małopolska

Post autor: venders » 2009-03-18, 23:36

Daniel_257_ pisze:Bardzo ciekawy przepis na pomarańczówkę, ale skąd ta nazwa?????
Włodzimierz Kołos (ur. 1928 w Pińsku, zm. 1996 w Warszawie) – polski fizyk i chemik, jeden z twórców współczesnej chemii kwantowej, najbardziej znany z pionierskich prac w dziedzinie bardzo dokładnych obliczeń struktury elektronowej małych cząsteczek.

więcej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Włodzimierz_Kołos

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości