Strona 1 z 2

Kumquat vodka

: 2009-04-14, 19:10
autor: kitaferia
Ostatnio zrobiłem eksperyment i wstawiłem nalew na kandyzowane owoce kumquatu.

http://www.naszecytrusy.pl/kumquat/kumkwat.htm

http://www.allegro.pl/item600686408_kum ... przed.html

200g kandyzowanych owoców zalałem 1.5l 40% alkoholu i otrzymałem aromatyczną wódkę o pieknym pomarańczowym kolorze i idelanie kalrowną. Smak bardzo ciekawy łagodny, lekko słodkawy, cytrusowy z ciekawym posmakiem. Maceracja trwała ok. 2 tyg.
Trunek ten powtórzę.
Może następnym razem warto dać jakiś przyprawy korzenne.

Teraz poszukuje w marketach świeżego owocu kumquatu.

: 2009-04-14, 19:48
autor: Paluch
@ Kitaferia

Jakoś kojarzę kumkwat z jesienią. Wtedy chyba widywałem go w Krakowie ale nie wzbudzał mojego zainteresowania.
Gdy się pokaże to spróbuję i ja zrobić kumkwatówkę :mrgreen:
Co sądzisz o nim jako dodatku do ratafii ?

ps
Tak mi się jakoś kojarzy, że na etykiecie powinna być mała, zielona żabka (najlepiej rzekotka drzewna).

Pozdrawiam

: 2009-04-14, 19:56
autor: kitaferia
Ja w ratafii z naszym polskich owoców nie preferuję dodatków egzotycznych.

Ale w ratafii egzotycznej, jaką też wykonuje, kumquat na pewno się znajdzie.

Raczej rozmyślam nad przyprawami do kumquatówki :D Może goździk delikatnie, szczypta cynamonu, kardamon, wanilia?

: 2009-04-14, 20:02
autor: Paluch
Na ile wystarcza mi wyobraźni to kierunek (i zwrot) w nutach smakowych - właściwy.
Dobrze kombinujesz :brawo

Pozdrawiam

: 2009-04-14, 20:09
autor: kitaferia
Do zlotu chyba cos wykombinuje w temacie przypraw.
Dużo testów przede mną :mrgreen:

A może iść w kierunku galangi, trawy cytrynowej, gałki m.?

: 2009-04-15, 07:26
autor: cemik1
Ja bym nie dodawał kardamonu. A jeżeli już, to dosłownie po kropli (oczywiście wcześniej przygotowanej esencji). Kardamon nawet w niewielkich ilościach potrafi zdominować inne dodatki i w przeciwieństwie do np. cynamonu z czasem raczej się nie wyrównuje.

: 2009-04-15, 12:54
autor: fazaaa77
kitaferia pisze:Teraz poszukuje w marketach świeżego owocu kumquatu.
Bardzo często widziałem świeże owoce kumquatu w Kuflandzie :slinka :slinka

: 2009-04-15, 13:49
autor: Astemio
Witam!
kitaferia pisze:...A może iść w kierunku galangi, trawy cytrynowej, gałki m.?
Galangal jest taki gorzko-ostry, czy to zagra? Gałka też mi jakoś nie pasuje... może wyjdzie jakiś krupnikowaty kumquat?
Bezpiecznie byłoby dać może troszkę wanilii, skoro smak już jest i tak zupełnie dobry?
Raczej dodawałbym łagodne przyprawy i mało, żeby nie zabić delikatnej bazy.

Zaciekawił mnie ten owoc i opisywany przez Ciebie efekt.

: 2009-04-15, 17:49
autor: kitaferia
Sam czysty nalew jest bardzo ciekawy i delikatny. Może masz rację, że przyprawy popsują ten delikatny smak, a aromat jest dość silny.

Spróbuję chyba tylko z odrobiną wanilii, goździków i szczyptę cynamonu.

Może ktoś zrobi jeszcze taki nalew i napisze odczucia dla porównania.

: 2009-06-01, 13:25
autor: cemik1
Zrobiłem z 1cm kawałkiem cynamonu i dwoma goździkami. Początkowo rzeczywiście było aromatyczne, ale o nastawie zapomniałem. Gdy otworzyłem go wczoraj (myślę, że to z sześć tygodni od zalania) trochę się zdziwiłem. Owoce bez żadnego smaku i koloru. Kolor nalewki cimemnobursztynowy, klarowny. Smak ciekawy, wytrawny, niezbyt intensywny. Za to prawie uleciał charakterystyczny aromat. Może to zbyt długa maceracja (nie bardzo w to wierzę) a może nizbyt szczelny korek? Zleję go w najbliższym czasie i jeszcze poczekam.

: 2009-06-01, 17:41
autor: kitaferia
U mnie długo nie postała ta nalewka, więc nie wiem jak na dłuższą metę z aromatem. Kolor przez ok. 6 tyg cały czas piękny jasny pomarańcz.

A gdzie kupowałeś kumquat?

: 2009-06-02, 07:58
autor: cemik1
W tym sklepie. Ma szeroki i niezbyt drogi wybór składników do nalewek, przypraw i herbat.
Ja zawsze nalewki wykonuję w 5 lub 10 litrowych butelkach tak, aby było co wspominać. Raz tylko się sparzyłem (zbyt dużo kardamonu do orzechówki) ale od tej chwili pamiętam - z nieznanymi smakami ostrożnie. Lepiej zrobić koncentraty z przypraw (które nie są głównymi składnikami nalewki) i dodawać je dosłownie po kropli. Oczywiście nie dotyczy to sprawdzonych receptur.

: 2009-06-02, 13:16
autor: kitaferia
Czyli źródło kumquatu to samo, bo skworcu (allegro) i palneta przypraw to to samo.
Jak zrobię drugi raz wicęj to może postoi i zobaczymy jak się zachowuje.

: 2009-06-02, 13:18
autor: fazaaa77
Ja właśnie dostałem przesyłke przypraw i herbat od skworcu(allegro).Towar pierwsza klasa można śmiało zamawiać :D :D

: 2009-06-02, 22:17
autor: henry
@kitaferia
Zastanawiam się, czy 1,5l 40% to nie za dużo czasem. Dla mnie to raczej majenie wódki. Ale bez urazy!! Wolał bym raczej cos jak likier. Jak by wyszło gdyby smak był bardziej stężony?? Jak myślisz?? Albo tez bardziej stężony trunek do zalania?? Przygotowuje zamówienie do skworcu, więc pytam może jakieś sugestie się znajdą....