Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
wajzer

Post autor: wajzer » 2012-06-26, 22:59

Ja goryczkę otrzymałem dopiero gdy zacząłem wyciskać cytryny w prasie :mrgreen:
Ostatnio strasznie drogie te cytryny , więc gdy natrafiłem promocję to decyzja była szybka niestety błędna - cytryny były tak nędzne że mało co soku udało się z nich wycisnąć :evil:

wek
101%
101%
Posty: 243
Rejestracja: 2008-01-08, 14:41
Lokalizacja: z Za

Post autor: wek » 2012-06-27, 15:49

Tydzień wstecz kupowałem na targu po 2,99 za kg., soku miały naprawdę dużo, musiałem tylko je wybrać. Dziś smakuje wspaniale - prosto z lodówki z wodą gazowaną. Robię wg własnego przepisu.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-06-27, 16:22

Bardzo ciężko znależć dobre cytryny.
Nie chodzi o ilość soku ,ale jakość i sposób traktowania cytryn przez firmy ,które wysyłają je do Polski.
Od zeszłego roku zrobiłem 4 razy Cytrynówkę i 3 razy Nalewkę Farmaceutów.
I tylko pierwsza zrobiona rok na cytrynach kupionych w czerwcu była do zaakceptowania, Jeszcze niedawno piliśmy resztki i były ciągle niesamowicie smaczne.
Pozostałe razy niestety z cytryn wychodziło coś czym były napojone przed wysłaniem z plantacji.
I to mimo ,iż przed użyciem dokładnie je umyłem , wyparzyłem i bardzo dokładnie obierałem.
Im dłużej stały trunki czy to Cytrynówka czy też Nalewka Farmaceutów to coraz bardziej dominował posmak goryczy , ale nie tej z cytryn (albedo) ale chemicznej.Po prostu trunki stawały się niepijalne.Już w drugim miesiącu "leżakowania".

wek
101%
101%
Posty: 243
Rejestracja: 2008-01-08, 14:41
Lokalizacja: z Za

Post autor: wek » 2012-06-27, 16:26

@lesgo58, a próbowałeś bez zalewania skórki dodając tylko sok z cytryn?

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-06-27, 16:35

Teraz już tak robię , bo też sie domyśliłem ,że to kwestia skórek i świństw w nich nasączonych, ale to już nie jest to ...

jarek
40%
40%
Posty: 93
Rejestracja: 2006-03-15, 22:04
Lokalizacja: BXL

Post autor: jarek » 2012-06-30, 15:11


amanda_ru
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2012-05-14, 11:20

Post autor: amanda_ru » 2012-07-04, 08:11

Czy nie byłoby zasadnym podać ilość soku z cytryn objętościowo? Każdy podaje że z tylu i tylu sztuk cytryn wyciska sok ale cytryna cytrynie nie równa.

wek
101%
101%
Posty: 243
Rejestracja: 2008-01-08, 14:41
Lokalizacja: z Za

Post autor: wek » 2012-07-04, 09:45

Kupujemy określaną ilość cytryn ale dodajemy proporcjonalnie, np. 2szklanki wody + szklanka cukru + szklanka soku z cytryn

amanda_ru
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2012-05-14, 11:20

Post autor: amanda_ru » 2012-07-04, 16:59

wek pisze:2szklanki wody + szklanka cukru + szklanka soku z cytryn
Wg Twych proporcji to wychodzi ok 1,4 litra soku z cytryny na 5 litrów produktu a z tego co kojarzę to z 16tu cytryn wyjdzie ok 0,4-0,5L.

wek
101%
101%
Posty: 243
Rejestracja: 2008-01-08, 14:41
Lokalizacja: z Za

Post autor: wek » 2012-07-04, 18:01

Stosuję szklanki 0,3l , 10 cytryn z których wychodzi ponad 0,6l. soku (do wykorzystania tylko 0,6l.), spirytusu dodaję tyle aby uzyskać satysfakcjonującą mnie moc cytrynówki średnio wychodzi 3,5 - 3,7l. z tej ilości składników.

Awatar użytkownika
italodisco
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-01-05, 15:04
Kontaktowanie:

Post autor: italodisco » 2012-07-30, 18:53

Czy ktoś próbował Cytrynówkę Bodzia klarować Turbo Klarem ?? jeżeli tak to jakie wyniki klarowania

pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-07-30, 20:25

Cytrynówka Bodzia klaruje się sama w sposób idealny.
Trwa to akurat tyle czasu na ile jest potrzebny - aby uzyskała najlepsze walory smakowe...

Awatar użytkownika
Afera
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2010-12-10, 13:44

Post autor: Afera » 2012-07-30, 21:04

dla mnie jest aż za idealnie :D aż se muszę wstrząchnąć żeby się farfochle uniosły do polewania :D

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-07-30, 21:10

Witam

Jak robię cytrynówkę , zazwyczaj x 3 , to robię w tym samym czasie
Nalewkę Farmaceutów .Nalewkę Farmaceutów filtruję w ten sposób że
na duże sito układam warstwę waty celulozowej ( ligniny ) i tam daję to gęste z
nalewki. Przez tak utworzone złoże filtruję kilka razy samą nalewkę do idealnej
czystości , i wtedy na tym samym złożu filtruję cytrynówkę .
Powodzenia

robol
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2012-09-19, 22:14

Czapki z głów dla cytrynówki Bodzia :1st
To chyba za sprawą twojego pierwszego przepisu, kilka lat temu zacząłem robić cytrynówki. Teraz co roku nastawiam około 10-12 litrów samej cytrynówki. Próbowałem już ten sam przepis z limonkami, limonki z cytrynami i na grejpfrucie. Jednak najlepszy jest na samych cytrynach.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości