Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Ja ostatni kupuje w Biedronce cytryny i jest dobrze.
Zrobiłem mały eksperyment. Cytrynówkę z połowy lutego wraz z fruclami pozostawiłem do dnia dzisiejszego (mamy maj). Po wstrząśnięciu gąsiorka i wymieszaniu z osadem pozostałości 2 litry i wypiciu tego stwierdzam że to w ogóle nie przypomina tego smaku co jest po 1-5 dniach.Smak mocno kwaśny a słodkość gdzieś uciekła.
Pijąc sklarowany nalew górny to smak taki sobie a po wstrząśnięciu się nadaje tylko dla menela.
Wyczytałem w google że tych nalewek nie należy leżakować w piwniczkach więc sprawdziłem osobiście i tak jest.
Pozdrawiam smakoszy tego trunku.
Zrobiłem mały eksperyment. Cytrynówkę z połowy lutego wraz z fruclami pozostawiłem do dnia dzisiejszego (mamy maj). Po wstrząśnięciu gąsiorka i wymieszaniu z osadem pozostałości 2 litry i wypiciu tego stwierdzam że to w ogóle nie przypomina tego smaku co jest po 1-5 dniach.Smak mocno kwaśny a słodkość gdzieś uciekła.
Pijąc sklarowany nalew górny to smak taki sobie a po wstrząśnięciu się nadaje tylko dla menela.
Wyczytałem w google że tych nalewek nie należy leżakować w piwniczkach więc sprawdziłem osobiście i tak jest.
Pozdrawiam smakoszy tego trunku.
- berbelucha
- 101%
- Posty: 478
- Rejestracja: 2008-01-18, 21:05
Powinieneś napisać,jeszcze nikt kto spożywał z moich znajomych nie narzekał, mnie czasem koledzy zmuszą do jednego kielicha, ale tylko szantażem emocjonalnym, czyli piję ją jeden kieliszek na rok. Wiem, że ona jest dobra, kotlety mielone też potrafią być dobre, ale ja ich nie lubię i nie jem.janus pisze: jeszcze nikt kto spozywał nie narzekał.
Hejka
Zrobiłem, wypiłem - rewelacja.
Zacząłem robić wariacje: dodatek soku z grejfruta - takie sobie, zagłusza oryginalną cytrynowość.
Dodatek cynamonu ( bardzo delikatny) - poprawia smak.
Czas na eksperymenty z gożdzikami, gałką i chili.
pozdrawiam
pluton
Zrobiłem, wypiłem - rewelacja.
Zacząłem robić wariacje: dodatek soku z grejfruta - takie sobie, zagłusza oryginalną cytrynowość.
Dodatek cynamonu ( bardzo delikatny) - poprawia smak.
Czas na eksperymenty z gożdzikami, gałką i chili.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Zrobiłem pierwszy raz cytrynówkę wedle wskazań bodzia powiem wam, że pychotka tylko szkoda, że jutro muszę być mobilny bo zaliczył bym nieco więcej. Mam tylko jedno pytanie czy ona zawsze jest taka mało przezroczysta?? Czy jak się odstoi muszę przefiltrować?? Sorki za banalne być może pytanie ale jak pisałem wcześniej to mój świeży i prawie gorący wyrób.
[ Komentarz dodany przez: OLO 69: 2014-10-23, 22:05 ]
Zaczynaj zdania dużą literą.
[ Komentarz dodany przez: OLO 69: 2014-10-23, 22:05 ]
Zaczynaj zdania dużą literą.
Ostatnio zmieniony 2014-10-23, 22:03 przez lewar, łącznie zmieniany 1 raz.
wszystko co swojskie jest b.dobre
Ona nie będzie przezroczysta, bo nie zdąży . Możesz to co zrobić przefiltrować przez worek filtracyjny aby pozbyć się grubszych kawałków i to tyle. Gdybyś ją odstawił np. na pół roku to będzie przezroczysta osad osiądzie na dno butelki ale po takim czasie cytrynówka traci na smaku jak dla mnie najlepsza jest ta świeżo zrobiona.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości