Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-02-13, 18:31

Również i ja zrobiłem wczoraj słynną cytrynówkę tylko jedno mnie niepokoi że nie chce się wyklarować czy to może za szybko? Bo kolejność dodawana była następująca spirytus odwar ze skórek i syrop z wody soku i cukru.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2017-02-13, 18:56

Nigdy nie klarowałem i taka według mnie najlepiej smakuje. Tuż przed podaniem mieszam butelką i kobitki aż mlaskają :D
OLO 69

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-02-13, 19:10

Ja rozumiem wszystko może być i nieklarowana tylko jak czytałem wcześniej to chłopaki pisali że się ta cytrynówka klaruje. Czas pokaże w ciepłym nie stoi tylko w chłodnym w piwnicy ok 9"C.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-02-13, 20:02

jogi30 pisze: 9"C.
Zerknij w lewo przy pisaniu posta, a znajdziesz tam znak °.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2017-02-13, 20:34

Kolega Saint99 nieobecny już rok czasu a ciekaw jestem dodatku soku jabłkowego, wie ktoś jaki dodać?

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-02-13, 20:47

Człowiek ciągle się uczy :book :oops

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2017-02-13, 20:52

jogi30 pisze:....Czas pokaże w ciepłym nie stoi tylko w chłodnym w piwnicy ok 9"C.
Dawaj ją na dwór masz na minusie. Moment będzie klarowna.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-02-13, 21:43

Moja cytrynówka stoi w piwniczce i w niedługim czasie uzyskała pełną klarowność. :D
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b5120238b2bb070b
Chłód dobrze robi tego typu wódeczkom, więc warto zrobić tak jak radzą koledzy. :book
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-02-14, 13:56

Wcześniej robiłem i się klarowały tylko ta coś nie chce, może coś nie takiej kolejności wlałem?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maxcd
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-21, 23:12
Lokalizacja: śląskie

Post autor: maxcd » 2017-02-14, 18:34

Witam.
Ja osobiście oraz moi znajomi uważamy, że mętna nawet z odrobinkami cytryny świadczy, o jakości a nie zaprawce.
Jeżeli ktoś chce mieć klarowną to skórki i sok połączyć ze spirytusem po 7-8h cała zawiesina unosi się na powierzchni, zlać,, czysty sok" a potem dodać syrop.
A co do modyfikacji to ostatnio robię ok 32-35% podobno smaczniejsza.
maxcd

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2017-02-14, 19:53

Jak ktoś chce klarowne, to mam rozwiązanie, tylko musi być minimum 40%
Obrazek
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-02-14, 22:23

Zawsze można zrobić "wisielca" - będzie klar ideał.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-02-15, 19:55

A co to jest ten wisielec?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2017-02-15, 20:14

Owoce wisząc nie stykają się z płynem http://zszywka.pl/p/wisielec-5402456.html .

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-02-15, 20:39

Dobrze w takim sposobie maceracji sprawdzają się owoce miękkie np. maliny. :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości