Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
jogi30
- 60%
- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-02-13, 18:31
Również i ja zrobiłem wczoraj słynną cytrynówkę tylko jedno mnie niepokoi że nie chce się wyklarować czy to może za szybko? Bo kolejność dodawana była następująca spirytus odwar ze skórek i syrop z wody soku i cukru.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2017-02-13, 18:56
Nigdy nie klarowałem i taka według mnie najlepiej smakuje. Tuż przed podaniem mieszam butelką i kobitki aż mlaskają
OLO 69
-
jogi30
- 60%
- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-02-13, 19:10
Ja rozumiem wszystko może być i nieklarowana tylko jak czytałem wcześniej to chłopaki pisali że się ta cytrynówka klaruje. Czas pokaże w ciepłym nie stoi tylko w chłodnym w piwnicy ok 9"C.
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2017-02-13, 20:02
jogi30 pisze: 9"C.
Zerknij w lewo przy pisaniu posta, a znajdziesz tam znak
°.
-
Pirat
- 101%
- Posty: 503
- Rejestracja: 2010-10-28, 20:20
Post
autor: Pirat » 2017-02-13, 20:34
Kolega Saint99 nieobecny już rok czasu a ciekaw jestem dodatku soku jabłkowego, wie ktoś jaki dodać?
-
jogi30
- 60%
- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-02-13, 20:47
Człowiek ciągle się uczy
-
elofura
- 101%
- Posty: 495
- Rejestracja: 2014-07-03, 14:23
Post
autor: elofura » 2017-02-13, 20:52
jogi30 pisze:....Czas pokaże w ciepłym nie stoi tylko w chłodnym w piwnicy ok 9"C.
Dawaj ją na dwór masz na minusie. Moment będzie klarowna.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
-
janik
- 80%
- Posty: 430
- Rejestracja: 2014-02-03, 21:52
Post
autor: janik » 2017-02-13, 21:43
Moja cytrynówka stoi w piwniczce i w niedługim czasie uzyskała pełną klarowność.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b5120238b2bb070b
Chłód dobrze robi tego typu wódeczkom, więc warto zrobić tak jak radzą koledzy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
janik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jogi30
- 60%
- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-02-14, 13:56
Wcześniej robiłem i się klarowały tylko ta coś nie chce, może coś nie takiej kolejności wlałem?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
maxcd
- 50%
- Posty: 103
- Rejestracja: 2008-07-21, 23:12
- Lokalizacja: śląskie
Post
autor: maxcd » 2017-02-14, 18:34
Witam.
Ja osobiście oraz moi znajomi uważamy, że mętna nawet z odrobinkami cytryny świadczy, o jakości a nie zaprawce.
Jeżeli ktoś chce mieć klarowną to skórki i sok połączyć ze spirytusem po 7-8h cała zawiesina unosi się na powierzchni, zlać,, czysty sok" a potem dodać syrop.
A co do modyfikacji to ostatnio robię ok 32-35% podobno smaczniejsza.
maxcd
-
wiking
- 100%
- Posty: 1419
- Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
- Lokalizacja: Z międzyświatów
Post
autor: wiking » 2017-02-14, 19:53
Jak ktoś chce klarowne, to mam rozwiązanie, tylko musi być minimum 40%
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
-
robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
Post
autor: robert4you » 2017-02-14, 22:23
Zawsze można zrobić "wisielca" - będzie klar ideał.
-
jogi30
- 60%
- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-02-15, 19:55
A co to jest ten wisielec?
-
magas
- 101%
- Posty: 6988
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2017-02-15, 20:14
-
janik
- 80%
- Posty: 430
- Rejestracja: 2014-02-03, 21:52
Post
autor: janik » 2017-02-15, 20:39
Dobrze w takim sposobie maceracji sprawdzają się owoce miękkie np. maliny.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 34 gości