Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Musiałbyś podesłać próbkę 0,7 l, to coś wymyślę
Drugie rozwiązanie - wypić!
Drugie rozwiązanie - wypić!
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Witam.
Z mojego doświadczenia wychodzi, że czym dłużej stoi tym bardziej się klaruje. Na samej górze usadawia się kożuch pływający i przywiera do ścianek, co kiepsko wygląda, lecz po wstrząśnięciu jest znowu piękny kolor.
Pamiętać musisz, że -jak ktoś już pisał ten trunek, jako jedyny po czasie się psuje - gorzknieje.
Więc lepiej spożywać na bieżąco.
Pozdrawiam
Z mojego doświadczenia wychodzi, że czym dłużej stoi tym bardziej się klaruje. Na samej górze usadawia się kożuch pływający i przywiera do ścianek, co kiepsko wygląda, lecz po wstrząśnięciu jest znowu piękny kolor.
Pamiętać musisz, że -jak ktoś już pisał ten trunek, jako jedyny po czasie się psuje - gorzknieje.
Więc lepiej spożywać na bieżąco.
Pozdrawiam
maxcd
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
A po jakim czasie gorzknieje? Tzn jesli bym chcial sprzedawac jako wlasny wyrob to musialbym dawac jakis czas daty spozycia?
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Witam.
Nigdy nie znaczyłem butelek więc myślę że 2-3 miesiące , może trochę więcej.
Może to zależy od ilości albedo skrojonego ze skórką.
Zrób małą ilość postaw i organoleptycznie testuj co 15 dni.
Nigdy nie znaczyłem butelek więc myślę że 2-3 miesiące , może trochę więcej.
Może to zależy od ilości albedo skrojonego ze skórką.
Zrób małą ilość postaw i organoleptycznie testuj co 15 dni.
maxcd
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
@Daniel, zgadzam się z Tobą . Jeśli komuś coś "wisi" jakiś kożuszek to przelać przez filtr do kawy.
Robiąc tego typu trunek warto trzymać się receptury, chociaż można też wprowadzać pewne innowacje i to może dać tego typu wódce nowe życie. Moją cytrynówkę w jednej części dosłodziłem miodem wielokwiatem i powiem, że warto było,uszlachetniło znacznie wódeczkę . Zeszła jako pierwsza.
Ps. Kilka buteleczek stoi do dzisiaj krystalicznie czysta, bez konserwacji .
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Witam nowych i starych kapaczy złocistego trunku.
Jestem ciut przeziębiony więc se myślę może czas odwiedzić smakoszy cytrynówki.
Niezłe guru tematyczne powstało, no i dobrze bo to zdrowy trunek w piciu z umiarem dla Pań i Panów.
Ostatnio byłem na dożynkach gdzie na objedzie sponsorowanym poszło 1000 litrów bimberku 96% z którego tylko zrobili na mój wzór cytrynówki.
Dostałem 5 butelek i popijam darmoche hehe, mam nadzieje że pomoże na gardło.
Idzie jesień i wskazana seta co trzeci dzień dla zdrowotności.
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i życzę zdrówka
Bodzio.1974
Jestem ciut przeziębiony więc se myślę może czas odwiedzić smakoszy cytrynówki.
Niezłe guru tematyczne powstało, no i dobrze bo to zdrowy trunek w piciu z umiarem dla Pań i Panów.
Ostatnio byłem na dożynkach gdzie na objedzie sponsorowanym poszło 1000 litrów bimberku 96% z którego tylko zrobili na mój wzór cytrynówki.
Dostałem 5 butelek i popijam darmoche hehe, mam nadzieje że pomoże na gardło.
Idzie jesień i wskazana seta co trzeci dzień dla zdrowotności.
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i życzę zdrówka
Bodzio.1974
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Mojemu lekarzowi bardzo smakuje
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
I ja w końcu zrobiłem cytrynówkę wg przepisu kolegi Bodzio, jedna mała zmiana dotyczyła zamiany jednej z trzech szklanek cukru na miód (chciałem żeby wyszła sklarowana wg porad kolegi BNP - jeśli dobrze pamiętam). Klarowna nie wyszła, ale poza tym niebo w gębie, takiej cytrynówki nigdy w życiu nie piłem. Nie omieszkałem obdzielić rodzinę i znajomych - wszyscy jednym głosem wyrażali zachwyt Kolego Bodzio jestem kolejnym fanem tego trunku i dzięki za super przepis
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Witam
Mam pytanie w sprawie cytrynówki jak ją dobrze sklarować szykuje ją do syna na wesele.
Mam pytanie w sprawie cytrynówki jak ją dobrze sklarować szykuje ją do syna na wesele.
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Najpierw gęste sitko na paprochy a potem wykorzystać mrozy, rozwarstwi się i ściągnąć klarowną część wężykiem.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Dzięki bardzo ale czy smak zostanie ten sam bo ta nieklarowna jest super.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Ściągniesz klarowną górę i ocenisz. Jak będzie nieteges, to zabełtasz i będziesz miał jak na początku.
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Kiedyś porównywałem klarowaną i nie klarowaną. Zdecydowanie lepszy smak miała ta nieklarowana. Dlatego nigdy nie klaruję. A przed podaniem mieszam.
OLO 69
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości